Bahnhof blåser Antipiratbyrån

Ipredlagen bygger på att Antipiratbyrån och andra liknande piratjägarorganisationer kan begära ut vem som har ett visst ip-nummer från internetleverantörerna. Vilken typ av bevis som krävs för att man ska kunna få ut sådana uppgifter kommer att prövas i ett mål där företaget E-phone är iblandat. Bahnhof verkar dock ha kommit på ett sätt att undvika att lämna ut ip-nummer. Genom att helt enkelt inte ha dem. Man sparar inte kundernas ip-nummer och kan därför inte lämna ut dem:

– Vi försöker så långt som möjligt att skydda våra kunder, säger företagets vd Jon Karlung.

Han hävdar att Ipred och den äldre lagen om elektronisk kommunikation från 2003 just nu fungerar som konkurrerande lagar, och att detta inte tidigare har uppmärksammats. I sjätte kapitlet, femte paragrafen står att ”trafikuppgifter /…/ skall utplånas eller avidentifieras när de inte längre behövs för att överföra ett elektroniskt meddelande”.

Kan man kalla detta ett kryphål i den nya Ipred-lagen?

– Det finns i varje fall en lucka i lagen, men det är snarast så att det finns lagar som står i konflikt mot varandra. Då förstår jag inte varför vi ska följa Ipredlagen. Vi följer lagen om elektronisk kommunikation, säger Jon Karlung som är en känd kritiker när det gäller Ipred.

Det hela kan dock ändra sig när den nya datalagringslagen börjar gälla för denna är ämnad att tvinga nätoperatörer att spara på information om kunderna.

bahnhof_header.gif

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Martin

    Jag är hemskt nöjd med min ISP. Jag älskar dock inte tanken på företag som aktivt agerar inom politik, men det kommer de alltid göra och då får man vara glad när ens intresse sammanfaller om än av en slump.

    Ja, jag tror det är en tillfällig respit. Datalagringen kommer tvingas igenom och jag ser inte hur lilla Bahnhof skall kunna sätta käppar i hjulet för det. De kommer tvingas övervaka sina kunder åt vem som nu önskar information om deras kunder.

  • Pingback: Trottens Betraktelser » Att går runt Ipredlagen()

  • Pingback: EU:s Telekompaket nästa IPRED-fight? | Jinges web och fotoblogg()