Londonpolisens våld fortsätter

Under G20-mötet i London dog en man efter att polisen knuffat omkull honom. Därefter ljög polisen om vad som hade hänt, men till slut kom det fram en film som visade större delen av händelseförloppet och en polis stängdes av från tjänst. Hela affären kring Ian Tomlinson som den knuffade mannen hette har utvecklats till en präktig skandal inom polisen i London. Det senaste är att ytterligare en polis har stängts av. Detta sedan han misshandlat en kvinna vid en manifestation till Ian Tomlinsons minne:

Parlamentsledamoten David Wannick säger till Guardians nätupplaga att filmen visar ytterligare ett exempel på ”fullständigt oacceptabelt” beteende från polisens sida.

– Inrikesministern bör göra ett uttalande gällande händelserna i samband med G20-protesterna. Uttalandet bör först och främst inkludera Tomlinsons död och förklara varför polisen gjorde ett vilseledande uttalande om sin kontakt med honom, säger Wannick.

Ock så detta nya övergrepp finns på film och det föranledde en odmelbar avstängning av den aktuella polisen i väntan på utredning.

I London blir det i all fall avstänging och ordenltig utredning av misstänkta polisövergrepp. Is verige utreds liknande ärenden av kollegor till de som är misstänkta. Ibland till och med kollegor på samma ort. Så var det exempelvis efter händelserna i Göteborg år 2001. I Storbritannien har man en särskild myndighet för att utreda polisers brott. Det borde vi ha i Sverige också.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements