Sex ska vara lagligt även för unga

Därför är det självklart att p-piller ska skrivas ut till unga. Det kan inte och ska inte vara ett brott. eftersom ungdomars sexualitet inte är och inte ska vara nåt brott. Åklagaren Mikael Hammarstrand är en pajas som vill åtala för att man skriver ut p-piller till unga. Det kan inte vara syftet med den aktuella lagstiftningen att unga inte ska kunna ha sex.

Lagstiftningen är dessutom ganska konstig. Varför skulle det vara lagligt för två fjortonåringar att ha sex med varandra, men inte för en en sjuttonåring och en 14-åring? En sådan tolkning kan göras av lagstiftningen och den är ju helt orimlig som jag ser det. Lagen, som den är skriven idag är inte bra, utan ganska öppen för godtycke. Det är möjligt att det finns domar som regler hur den ska tolkas, men det verkar ändå lite olyckligt. Även om den inte är lika vrickad som Hammarstrand.

Om åklagare som Hammarstrand dessutom skulle få rätt så är lagen i själva verket begränsande av ungdomars frihet. Självklart har ungdomar rätt att ha sex om de vill det och för att de inte ska bli med barn i onödan så är preventivmedel förstås ett måste. Men självklart behövs det lagstiftning som skyddar mot sexuellt utnyttjande. Men jag tror att dagens lag inte är helt vettig .

Läs också (inklusive diskussionen): Som i USA – oskuld tills du gifter dig

Intressant?
Bloggat: Trollhare, Stenudd, Heidbrink, Schultz, Tonårsmorsa,
Borgarmedia: DN, EX1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Mathias

  Visst är det härligt att man frågar unga kvinnor om deras partners, sexualvanor, ålderskillnad etc. medan en kille bara kan gå och köpa ett paket kodisar. Tjejer får alltså inte skydd för att ”de ska ju inte ha sex” medan killar alltså inte har några sådana hinder. Inte så jämställt. Och vill man förhindra tonårsaborter så finns det väl ingen poäng att förvägra p-piller till någon som vill skydda sig mot att bli gravid. Skruvat.

 • Martin

  Ska man dra reonemanget till sin spets borde även personal i kassan i butiker som säljer kondomer kunna dömas för medhjälp till våldtäkt om dom säljer dessa till personer under 15 år.

 • Absolut sant! Ibland blir jag lite skraj när jag läser en del människors uttalanden…!

 • Jonny Svensson

  Men nu är det lagstiftat att det är brottsligt av en gärningsman att ha sexuellt umgänge med en annan person som är under 15 år. Oavsett om gärningsmannen är över eller under 15 år. Gärningsmannen må vara 14 år eller 40 år, det är brottsligt likafullt. Må vara att påföljderna blir olika.

  Det vore ohållbart för lagarnas och rättsväsendet legitimitet att vissa lagar skall upprätthållas, men inte andra. Det bäddar för godtycke och är inte förenligt med franska revolutionens devis om Likhet inför lagen.

  Vidare är enligt FN:s definition benämns personer under 18 år barn. Barns juridiska och moraliska ansvar är begränsat då de inte anses mogna att ta fullt ansvar för sina handlingar.I konsekvens härmed finns då anledning att begränsa barns frihet till skydd för dem själva.

  /*påstående som behöver styrkas med källa, borttaget*/ #AS

  /*off topic, borttaget*/ #AS

  Om man vill vara solidarisk med lagstiftningen, med invandrare och med världens barn bör barns sexuella relationer stävjas också i Sverige.

 • Beholder

  Det finns undantag i 6:6 och 6:14 brb om jag minns rätt som gör att om det är frivilligt sex mellan två personer och de är ungefär samma ålder så anses det vara mildare och till och med straffritt

 • Anders_S

  I samband med detta inlägg kommer jag inte att tillåta någon diskussion pedofili. Mitt inlägg handlar inte om det. Min inställning är för övrigt den självklara, pedofili är inte acceptabelt.

  Nog om det. I övrigt förväntar hjag mig att ni fäljer kommentarsreglerna:
  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Lisa

  NEJ Jonny, det är inte alls olagligt för två 14-åringar att ha sex med varandra, du är totalt ute och cyklar. Det står uttryckligen i lagen att det inte är så, leta fram den själv så får du se.Ta reda på fakta innan du yttrar dig.

 • Anders_S

  Beholder: Jag tror det är så ja, se diskussionen hos Stenudd (länkad i inlägget). Det är därför sex mellan 14-åringar är lagligt, men inte sex mellan en 18-åring och en 14-åring. Vilket naturligtvis är konstigt. Det finns gott om 14-åriga flickor som är mognare (både fysiskt och psykiskt) än 18-åriga pojkar.

  Lisa: Vi läser uppenbarligen lagen på samma sätt.

 • Bosse

  Sv: Jonny Svensson
  Enligt lagen är det faktiskt inte olagligt med sex mellan två 14-åringar. Det står att sex med någon under 15 år inte är olagligt om skillnad i ålder och mognad är liten.

  Så det är INTE olagligt att ha sex med en 14-åring om man själv är exempelvis 15.

 • Kristina

  För mig är det enkelt:
  Vi ska ha en tydlig lagstiftning mot sexuellt utnyttjande/våldtäkt oavsett ålder.

  Personer som frivilligt har sex; so what?

 • Strutsman

  Lisa:
  Oavsett vad som står i lagen är innebörden att det är förkastligt att en minderårig har sex, oavsett med vem. Man anses inte vara mogen att avgöra det när man är under 15 år. Att man gör undantag för ungdomar är ju för att man vet att det kommer att ske i vilket fall, samt att ”gärningsmannen” själv är lika ung, och således själv ett offer.

  Svensk sexuallagstiftning är en smula absurd, faktiskt. Men någon gräns måste man ju sätta för att det inte ska bli helt godtyckligt.

 • Pingback: Blogghelvetet.se » Blog Archive » Ung och kåt.()

 • Anders_S

  Kristina: Det är tyvärr väldigt svårt att formulera en sådan lag så att den fungerar i rätten och det är lite av problemet med detta. Ord står mot ord. Då har man idag valt att vissa saker alltid ska vara olagliga. Problematiskt.

  Hälften av mina jämnåriga vänner skulle varit brottslingar om den nuvarande lagen gällt när vi var unga. Några av mina närmaste vänner träffades när han var elev i gymnasiet och hon var hans lärare. Det skiljer nio år mellan dem. Idag skulle ett sådant förhållande vara olagligt.

  Strutsman: Du kan inte vara allvarlig? Som sagt, det finns flickor, tjejer, unga kvinnor som är vuxnare när de är 14 än många pojkar är när de är 18.

 • Lisa

  Ja, man får avgöra det från fall till fall.
  När det gäller lärare och elever däremot bör det vara olagligt (och det ÄR faktiskt något som kan göra att en lärare blir omplacerad eller uppsagd) oavsett ålder på de inblandade, eftersom det handlar om en beroendeställning.Lärare sätter betyg på elever och har därmed makt över deras framtid. Hur svårt kan det vara att vänta ett eller ett par år tills eleven gått ut gymnasiet om det nu är äkta kärlek? Eller att säga som det är till rektorn och be att få byta schema så att man inte undervisar eleven man har ett förhållande med längre?

  Det handlar för övrigt inte bara om lärare och elev utan går att applicera på många relationer. En sochandläggare ska inte ha förhållanden med sina klienter. En psykolog ska inte ha förhållanden med sina patienter. Blir man kär så blir man. Men då får man ta sitt ansvar och be att någon kollega tar över det yrkesmässiga bitarna med patienten/klienten.

 • Kristina

  Anders_S:

  Jag vet att lagen kan vara mkt problematisk, uttryckte mig ovan mest för provokationens skull (inte riktat mot dig dock). Det jag vill få fram är att jag tycker det är fel att man kan dömas för uppenbart frivilligt sex. Men sen kommer gråskalan såklart. Svår debatt.

 • Lisa: Jag håller med. Kan berätta att mina vänner (lärarinnan och eleven) alltså varit tillsammans i nästan 40 år.

  När jag själv var 21 hade jag sällskap med en 16-årig tjej. Det senare hade idag varit olagligt om jag tolkar lagen rätt. Men vi hade ingen annan social relation som lärare-elev etc.

  Kristina: Det är en svår debatt och jag upplevde inte att det var riktat mot mig.

 • Strutsman

  Anders_S:
  Nja, det beror på hur du menar. Egentligen tycker jag ju att en åldersgräns blir konstlad. Men någon nedre åldersgräns måste man ju nästan ha för vem vuxna människor har sex med, eftersom små barn är utelämnade till vuxnas omdöme. Men att som idag kalla det ”våldtäkt” är ju missvisande och korkat. Att utnyttja en 14-årings oerfarenhet är ju ett betydligt mildare brott än att hota någon till livet eller använda våld för att tilltvinga sig sex.

 • Anders_S

  Strutsman: Det verkar som om vi i stort sett är överens på den punkten då.

 • Strutsman

  Anders_S:
  Vi är nog överens om mer än du tror.

  Jag trodde jag var kommunist när jag var yngre. Nu tror jag att jag är en tolerant liberal.

 • TMM

  Men det här är ju så självklart. Nu när politikerna börjat inse att det går att införa en massa begränsningar och en massa överpolisiär dynga så är det klart att alla andra också hänger på. Alla har väl vid det här laget sett att det i princip går att göra vad som helst utan det minsta motstånd från mes-svensken. Trams och dumheter är vad det är!

 • Gerd P

  Vill bara göra ett påpekande om det här med p-piller.
  Det har nu kommit en ny, svagare, sort -men den innehåller i alla fall hormoner.
  Och hormoner är inte nåt man bara ger så där till växande flickor, för det påverkar utvecklingen.
  Förutom andra biverkningar.

  Dessutom skyddar p-piller ”bara” mot graviditet.
  Mot clamydia, hiv och allt annat som kan göra en tjej steril eller ta kål på henne behöver man dom gamla tråkiga kondomerna.

  Risken med p-piller kan bli att man slarvar med att skydda sej mot hiv och det andra. Dessvärre.

 • Anders, att som 21-åring ha en sexuell relation med en 16-åring är inte olagligt. Inte heller att som 40-åring ha det.

 • Anders_S

  Patrik: Läs lagen. Det är olagligt om ålderskillnaden är för stor med sex med en under 18 år, som jag förstår det i alla fall. Men det är inte per automatik våldtäkt.

 • Strutsman, i så fall vill inte jag träffa en intolerant liberal. Jag trodde att du var trea efter själva definitionerna av intolerans, Johan Ingerö och han spelmansgöken från Folkpartiet i Linköping! Och då har jag ändå MYCKET stor erfarenhet av nätliberaler.

 • Anders: Har läst igenom brottsbalkens kapitel om sexualbrott igen nu och jag hittar verkligen inget som ger stöd för ditt påstående. Du får gärna återkomma med vilken paragraf, och vilket stycke i den paragrafen det är du stödjer ditt påstående på. 🙂

 • Du har förövrigt dåliga smileys. Jag ville försöka uttrycka vänlighet genom ett leende för att inte verka som en besserwisser, men nu ser det ännu mer självgott ut 🙁

 • Pingback: Antalet aborter inget problem | Svensson()