Europas gangsters

Pengar, profiter, inom gangsterverksamhet görs inom ett antal områden, lokalt är ofta byggnadsverksamhet och beskyddarverksamhet en stor inkomstkälla. På det internationella planet är det istället droghandel som är en stor inkomstkälla, liksom försäljningen av pirattillverkade kläder, verktyg och andra prylar (en specialitet hos camorran).

Människohandel är ytterligare en annan källa för överprofiter för de kriminella nätverken. Denna handlar både om smuggling av barn, kvinnor och andra för användning som arbetskraft, men även om smuggling till sexindustrin och om flyktingsmuggling. Människosmugglingen blir allt mer lönsam ju hårdare EU:s immigrationsregler blir.

Det europeiska polissamarbetet mot gängen tycks koncentrera sig på narkotikahandeln och då främst kring två produkter, heroin och kokain. Kokain kommer främst från Colombia och smugglingen kontrolleras ofta av olika colombianska gäng som har kontakter och förgreningar i främst Spanien och Storbritannien.

Den sicilianska maffian och korsikanska gäng från Frankrike (med gamla kontakter med maffian) tycks höra till dem som sen på olika vägar ser till att narkotikan hamnar på olika ställen i Europa. Men camorran, ‘ndranghetan och Sacra Corona Unita har fått en större betydelse på grund av sina goda kontakter med brottsliga grupperingar på Balkan, som har väl upparbetade europeiska smugglings- och distibutionskanaler som från början enbart användes för heroin.

Heroinets framställning domineras av grupperingar i Ryssland och Turkiet och distributionen inom Europa sköts till stor del av olika kriminella nätverk från Balkan och via maffian av korsikaner och andra liknande gäng i Frankrike och Spanien. I Sverige och Norden har det traditionellt varit kosovoalbanska nätverk som exempelvis Naserligan som dominerat heroinhanteringen. Men även andra nätverk från balkanområdet är verksamma på området.

På gatunivån överlåter en del av dessa smugglingsnätverk och gangstergäng distributionen till andra gäng, som olika camorrafamiljer i delar av Italien och mc-gäng på många andra platser, som exempelvis i Holland. Mc-gängen nämns inte i artikel, men de brukar vara inriktade på amfetaminpreparat av olika typer, ofta framställda lokalt elelr i Holland, Polsen eller Ryssland. Även inom haschhandeln finns mc-gängen väl representerade vilket Danmark och Hells Angels är ett bra exempel på.

De traditionella brittiska brottssyndikaten från exempelvis Londons East End har själva byggt upp nya och ganska omfattande kontakter med gangstergäng på Balkan och står för en hel del av smugglingen och försäljningen av narkotika i England liksom delar av den mer lokalt fungerande rånbrottsligheten och beskyddarverksamheten. För stöldgods har Balkan blivt ett bra mottagningsområde, både för vidaresmuggling och för försäljning.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Shit, när jag såg rubriken trodde jag du talade om Folkpartiet!