Varför ska Depeche Mode spela i Carcassonne?

Det kan man verkligen fråga sig. Jag upptäckte igår att Carcassonne, som är en verkligt liten håla, med cirka 40 000 invånare i Sydfrankrike, förärats med att Depeche Mode ska besöka staden och spela där. Ytterst märkligt. Med Toulouse och Montpellier , två stora städer med mycket ungdomar på nära håll verkar det helt absurt med en spelning i denna tjurfäktnings- och rugbystad.

Men det är en trevlig stad och det är kul när en bar jämt har tjurfäktnings-TV och när man hamnar på ett firande ihop med det lokala rugbylaget ASC (Frankrikes framgångsrikaste rugbylag faktiskt) som just vunnit en viktig cup, Coupe de France. Det är inte så vanligt att man firar med några riktiga världsspelare i nån sport och sannolikheten för att nåt sånt ska hända i Carcassonne känns ju minimalt.

För övrigt är staden mest känd för sin grymma medeltidsborg och muromgärdade stad upp på en höjd på ena sidan floden Aude som delar stan i två, eller som kan sägas utgöra gränsen mellan borgstaden som en gång vara ett katharfäste och den andra medeltida staden på andra sidan floden, kallade Bastide i folkmun, som anlades av franske kungen för att kontrollera folket i området bättre. En stad där huvuddelen av murarna rivits och förvandlats till byggnader och boulevarder. En stad där man hittar massgravar med mördade katharer (så länge man är utanför de gamla murarna) så fort man försöker gräva djupt av någon anledning. Kanske är Depeche Mode intresserade av medeltiden och katharer, vad vet jag?

Carcassonne är för övrigt en ganska dödd stad så här utanför turistsäsongen och det finns tomma hus en masse i den nedre stadens kärna. Så det verkar som om staden är ett ekonomiskt bakvatten och enligt min katharexpert till son har det så varit sen medeltiden. För övrig är det märbart hur sker förändrats de sneaste tjugo åren här ner. Det parats mycket mer occitanska nuförtiden än det gjorde då. Man kan höra ungdomar på gatan prata occitanska istället för franska med varandra. Så var det inte för 20 år sen då jag senast var här.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, AB1, 2, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements