Direktörernas bonusar och girighet

Medan Volvo sparkar mer än 6 000 arbetare, varav 15 00 varslades igår och de andra redan fått gå samt en del tjänstemän köper man samtidigt 2 nya lyxflygplan till direktörerna och delar ut jättesummor till aktieägarna. Den enda rim och reson som finns i sådant agerande är att Volvos ledning och storägare vill gynna de redan rika och låta arbetarna betala priset för kapitalismens kris.

Andra storägare och storkapitalister, i detta fall Peter Wallenberg från familjen Wallenberg blir upprörda när deras egna bonusar och extrema utdelningar, stordirektörernas och storkapitalisternas bonusar kritiseras. Man kan undra varför, både Wallenberg och deras anställda direktörer har tillräckligt med pengar även utan de orimliga pensions- och bonusavtal som visat sig finnas i en mängd bolag. Men förmodligen är det samma inställning hos Wallenberg som hos Volvos Leif Johansson. Att de som redan har ska ha mer och de andra måste betala för krisen. Rika ska bli rikare och fattigare ska bli fattigare tycks vara kapitalisternas och direktörernas tanke.

För min del tycker jag att det är dags att arbetarna tar strid mot direktörernas girighet, frosserier och nonchalans. Kamp mot kapitalets logik helt enkelt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Personligen undrar jag om det ens är kapitalistisk logik.

    Enligt sådan borde direktörerna vara ombud för kapitalet – men i det här fallet tycks de ju plundra kapitalet och dra undan resurserna från kapitalackumulationen.

    Den katalanske historikern Pau Puig i Scotoni påstod en gång att den härskande klassen i Europa har ägnat sig åt att styra skutan medan den härskande klassen i Latinamerika mest har satt den på grund för att kunna plundra den. Nu verkar rollerna vara ombytta.