En ny arbetarrörelse – ett nytt arbetarparti

Det är vad som behövs i Sverige. De allt mer vikande opinionssiffrorna för socialdemokraterna och deras allians med vänsterpartiet och miljöpartiet visar att folk i Sverige inte upplever socialdemokraterna som ett vettigt politiskt alternativ. Socialdemokraterna företräder i stort sett en liknande politik som den borgerliga fyrpartialliansen och i det läget så är det klart att väljarna föredrar originalet. Socialdemokratin behäver presentera en politik som är radikalt skiljd från borgarpartierna för att kunna få ett uppsving i opinionen. Jag misstänker att detta inte kommer att hända, för socialdemokratins leds av en byråkrati som har mer gemensamt med borgarklassen än med arbetarklassen. I det läget behövs ett nytt alternativ för arbetarklassen. I EU-valet ställer därför Arbetarinitiativet upp.

Men det är inte bara arbetarrörelsens politiska gren som är i kris. krisen gäller i lika hög grad röreslen i form av organisationer som fackföreningar och liknande. Även på detta område behövs en förändring och Nätverket För Gemensam Välfärd är en sådan organisation som arbetar för en förnyelse av den svenska arbetarrörelsen.

Andra initiativ för att väcka liv i den svenska folkrörelsetraditionenn är Klimataktion och Miljöförbundet Jordens Vänner (MJV). Det senare är ingen ny organsiation utan en som startades på 1970-talet. De senaste åren har den emellertid växt något oerhört i smbande emd det hot som de av kapitalismen orsakade klimatförsämringarna innebär. I helgen ordnar Gemensam Välfärd den så kallade Välfärdsdagen i Stockholm. Och Klimataktion har sitt årsmöte.

Intressant?

Bloggat: Röda Malmö, Mullvaden, Intisbloggen, Jinge, Kildén & Åsman, Spånbinge, Esbati, Peter Andersson, Jonas Morian,

Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, EX, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements