Det behövs ingen information

Det är klart att sjukvårdshemsidor som SVD skriver om innehåller begränsat med information om den mexikanska svininfluensan. Vårdhemsidor ska naturligtvis ägna sig åt verkliga hälsoproblem i Sverige. Den mexikanska svininfluensan är inget hälsoproblem i Sverige. Inte på något sätt. De enda människor som eventuellt är berörda är de som nyligen varit i Mexico.

En välnärd svensk med tillgång till vår sjukvård dör dessutom inte av sjukdomen som orsakat lite över 20 bekräfatde dödsfall i Mexico och taotal kanske det ör sig cirka 100 döda. Och då handlar det förstås främst om fattiga, barn, åldringar och undernärda. Folk med dålig motståndskraft. Något som inte gäller den överväldigande majoriteten i Sverige. Tidningarna borde tona ner rapporteringen lite, för de är just på väg att skapa onödiga kostnader i vården och en panik som liknar den med glaset i kycklingen.

Så självklart ska vi inte gå till vårdcentralerna. Det finns inget problem med denna influensa i Sverige. Men kanske det ändå behövs lite information. Information om att det inte är någon fara och inget problem i Sverige.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge1, 2,
Borgarmedia: SVD1, 2, DN1, 2, 3, 4, 5, AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

11 Replies to “Det behövs ingen information”

 1. Media älskar sådant här.Det gör mig förbannad faktiskt.Man skapar ångest och problem som inte ens finns,än iallafall.Allt för att media ska få tävla om den svartaste rubriken och vem som därmed skapar mest hysteri bland människor som har svårt att sålla bland informationen och har svårt att hantera ångest och fobier.

 2. Ursäkta, men de som dött i Mexiko har varit unga och friska. Komplikationen är kopplad till just ett starkt immunförsvar:

  ”Forskning har visat att spanska sjukan gav upphov till en överreaktion hos immunförsvaret. Influensan aktiverade gener som är kopplade till apoptos (programmerad celldöd), vilket i vanliga fall är ett effektivt försvar för att upphäva infektioner. I detta fall fortsatte celldöden tills alltför många celler dött och människan avled. Detta kan förklara att man observerat att det var främst friska människor som blev hårdast drabbade, och inte gamla och småbarn, eftersom i detta fall ledde ett starkt immunförsvar till en kraftigare överreaktion, vilket i sin tur ledde till döden.”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Spanska_sjukan

 3. ”Och då handlar det förstås främst om fattiga, barn, åldringar och undernärda. Folk med dålig motståndskraft.”
  Uppenbarligen verkar ni ha missat hela grejen. Eller har ni inte läst artiklarna? Mer info finns också på WHOs hemsida.

  Varje år dör flera tusen i Mexico i influensa. Detta får ingen uppmärksamhet eftersom det just är svaga och gamla som dör och liknande siffror finns överallt i världen. Inget onormalt med detta. Nu däremot är det unga och starka som dött vilket INTE är normalt.

  Gissningsvis är det dock inget att jaga upp sig över. Ingen vet ens om det är just influensan de dött av. Fallen i Nordamerika tyder på att denna influensa inte är så patogen som fallen i mexico indikerat. Enda faran skulle vara om dödsfallen INTE orsakats av influensa, utan av något annat okänt virus. DÅ kan det bli problem. Men som sagt, troligtvis inte.

 4. Ni kan ju försöka inbilla mig att det bara är unga och friska som dör. Ni kan inte tro på såna uppgifter. Men jag är medveten om att unga och vad det verkar helt friska personer faktiskt har dött. Men det är knappast så att inte fattiga, sjuka, åldringar, barna etc dör av denna influensa i större uträckning än unga och friska.

  Den verkar ju faktiskt vara vara lite kraftigare slag än normalt. Men vad jag kans e verkar det inte finnas någon större oro för att unga och friska ska dö i västvärlden. Och jag är övertygad om att media blåser upp faran på smma sätt som fågelinfluensan tidigare år.

  Och samtidigt är som sagt var och som jag förstått det, smittrisken i Sverige helt obefintlig.

  Sen ska vi ju inte heller glömma att vi vaccinerar äldre i Sverige för att inte så många ska dö i influensa. Det är en allvarlig sjukdom. Alltid.

 5. Jag kräks på den vanliga skräckpropagandan… är det inte galna kor så är det SARS eller smittade grisar och fåglar. Är väl som med all influensa, man ska ta det varligt och tänka på hygienen liksom… skrivs sällan i media att komplikationer av influensa redan idag är en av de större dödsorsakerna i Sverige. Har sett siffror som säger att år av stora influensautbrott så dör upp till 5000 personer i Sverige till följd av flunsan…

 6. Anders_S: Ingen har sagt att det ”bara är unga och friska som dör”. Däremot verkar de unga och friska ha ett snabbare sjukdomsförlopp och dö akut (i de få fall de dör). Precis som Spanska Sjukan där det beskrivs hur just unga starka människor gick till jobbet på förmiddagen utan symptom och sedan dog samma kväll. Givetvis kommer denna influensa skörda mer offer bland gamlingar och svaga som vanligt om man tittar på totalen. Så var det med spanskan med. Skillnaden är alltså SJUKDOMSFÖRLOPPET.

 7. ”Det finns inget problem med denna influensa i Sverige”

  Och varför finns det inte det?
  Är vi i detta land immuna mot en influensa som de flesta inte ens vet så mycket om ännu.

  Och dessutom skriver du att smittrisken i Sverige är helt obefintlig.
  Finns det någon osynlig gräns som gör att detta virus inte kan komma in i det här landet?

  Konstig förträngningsmetod du använder dig av.

 8. Svensson…man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken.

  Inte för att jag vill måla fan på väggen, men viruset har ju inte gått upp i rök och är borta för oss människor. Tydligen kan den komma tillbaka i en aggressivare form, något liknande hände tydligen med Spanska sjukan.

  Men själv tillhör jag inte de som reagerar hysteriskt men jag försöker hålla mig underrättad. Synd bara att journalister har så lätt för att skapa sensation av allting, överdriva och vinkla till det så mycket de kan.

Kommentarer inaktiverade.