Inga smittade, inga sjuka, inga problem, eller?

Tusentals kan bli smittade gapar tidningarna ut. Min fråga är faktiskt hur då? Det verkar ju hittills som att alla smittade smittats i Mexico och att alla som dött är från Mexico (också barnet som dog i USA var därifrån). WHO säger så här:

FN:s världshälsoorgan WHO beslöt i går kväll att höja sin smittvarning till nivå 5 på en sexgradiga skala, vilket motsvarar att en sjukdom fått betydande spridning i minst två länder.

– Ja, människor kommer att dö av den i Europa. Det är inte en fråga om huruvida utan om hur många, säger generaldirektören för hälso-och konsumentärenden vid EU-kommissionen Robert Madelin som berättade om influensavaccinet för nyhetsbyrån Reuters.

EU-kommissionen föreslår inte vid sitt möte under torsdagen något reseförbud till vare sig Mexiko eller USA, de två länder som har flest smittfall av viruset H1N1. Resenärer får däremot rådet att vara försiktiga.

Barack Obama avvisade krav på att stänga USA:s gränser för smittans skull när han talade efter 100 dagar som president natten till torsdagen, skriver AFP.

WHO rapporterar fortfarande få laboratoriebekräftade smittfall utanför Mexiko och USA, hittills i hela världen 148 varav åtta dödsfall.

WHO gör sitt jobb och varnar, men det är uppenbart att risken för att bli smittad utanför Mexico är mycket låg. Utöver de konstaterade fallen finns förmodligen ganska många andra fall av smittade också. Det finns säkerligen många som haft sjukdomen och överlevt, så det verkar ganska svårt att säga något om dödligheten i denna influensa än. De farligaste influensapandemier vi haft i moderna tid har varit asiaten och Hong Kong-influensan. Bägge har inträffat under min livstid och det dog ganska mycket människor, men antalet döda kom inte i närheten av det antal döda som orsakas av HIV/AIDS, malaria, tuberkulos och andra sjukdomar i världen.

Det finns ingen influensa-epidemi/pandemi som ödelagt hela städer eller hela landsdelar så som pest, kolera och smittkoppor kunde göra. Influensa är en allvarlig sjukdom och orsakar tusentals döda varje gång den slår till. Det är möjligt att den mexikanska svinifluensan är en värre variant (WHO verkar ju anse det) men ingen verkar faktiskt egentligen veta om det är så. Det som kan konstateras är att det finns mycket få kända fall utanför den amerikanska kontineten, ja utanför Mexico och USA. I Sverige finns inga. Det känns inte direkt som om det är nån överhängande fara eller fara för att tusentals svenskar eller norrmän skulle kunna bli smittade.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge,
Borgarmedia: SVD1, 2, DN1, 2, SDS, VG1, 2, 3, DB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

PS. Har nu läst (i bland annat GP) att den nya influensan från Mexico har låg dödlighet, jämförbar med vilken vanlig influensa som helst, dessutom finns det färre fall än med en normal influensa och vad det verkar en ganska låg smittsamhet. DS.

Advertisements

One Reply to “Inga smittade, inga sjuka, inga problem, eller?”

Kommentarer inaktiverade.