Piratpartiet till EU-parlamentet?

Det är enligt den opinionsundersökning som DN låtit göra fullt möjligt att Piratpartiet kan komma in i EU-parlamentet vi EU-valet i juni. Däremot ramlar säkerligen förra AU-valets stora vinnare, Junilistan ur. Det senare är förmoldigen helt säkert, men huruvida Piratpartiet ska komm in är mer osäkert. Det beror förmodligen i stor utsträckning på hur högt eller lågt valdelatagandet blir.

Om Piratpartiet skulle komma in och Junilistan ramlar ur så kan man säga att ett borgerligt parti byts ut mot ett annat. Ett annat borgerligt parti som kanske är något bättre, men det återstår att se. Det tråkiga är dock att partiet främst drar röster från miljöpartiet och vänsterpartiet, röster som nu hamnar på den borgerliga sidan i politiken istället för på vänstersidan. Det är naturligtvis ingen bra utveckling. Att det är unga män som uppger att de ska rösta på Piratpartiet förvånar inte heller.

För övrigt så ökar både moderaterna och socialdemokraterna jämfört med valet förra gången och är ungefär lika stora i opinionsundersökningen. Samtidigt är det förstås mycket trevligt att se att Sverigedemokraterna inte verkar ha några som helst möjligheter att komma in i EU-parlamentet.

Hur det kan tänkas bli för Arbetarinitiativets del går inte att säga utifrån den aktuella undersökningen så som den redovisas i DN. Men förmodligen skull siffrorna ligga lika lågt som för Feministiskt Initiativ om de fanns. Valalliansen Arbetarinitiativet är ju inte direkt känt bland så många.

Intressant?
Borgarmedia: SDS, YA, HD, AB, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Vi kan fixa det här! « Christian Engström (pp)()

  • Det gör nog inget om SD kommer in i EU-parlamentet, det blir nog som i alla de instanser de redan sitter: de är nästan aldrig där…

  • Thomas

    Det här inlägget är argumentativt på ett mycket fult sätt, därför att man blandar bort korten genom att kalla piratpartiet borgerligt och samtidigt framställa miljöpartiet som ett arbetarvänligt alternativ. Den borgerliga politiken är bara ett utslag av den borgerligt organiserade produktionen, och alla politiska partier är borgerliga i den meningen.

    Att påstå att en röst på miljöpartiet skulle vara mindre bortkastad än en röst på piratpartiet är en mycket underlig analys. Piratpartiet har åtminstone lyckats med att få 4% av befolkningen intresserade av att ifrågasätta äganderätt, demokratin och storföretagen. Den dagen piratrörelsen inser att deras kritik av immaterialrätt lika gärna skulle kunne appliceras på materiella varor kommer banktjänstemän sverige över att skita på sig. Miljöpartiet kommer aldrig att vara annat än kapitalets knähundar.

    I övrigt tack för en bra blogg.