De förklädda fascisterna i folkpartiet

Folkpartiet har på senare tid gjort sig känt för krav på hårdare tag och mer övervakning, i skolan såväl som på en del andra områden. Det senaste förslaget från dessa fascister i finkostym är att man vill införa utegångsförbud för ungdomar i Rosengård. Det är ett sällsynt korkat och ogenomförbart förslag som Johan Pehrsson från folkpartiet framför. Det finns fler märkliga saker i vårt avlånga land när det gäller synen på lag och ordning. De gamla liberalerna har förvandlats till batongpolitiker, till fascister i finkostym. Politikerna, främst de borgerliga, tror att hårdare tag, repression, förtryck och förbud hjälper, men polisen, som arbetar med frågorna till vardags, vet att det inte hjälper:

Hela samhället måste inse och ta sitt ansvar för att lösa de bakomliggande orsakerna så att långsiktiga resultat skall kunna uppnås. Polisens ansvar är att upprätthålla lag och ordning och där satsar vi nu ytterligare.

Polisen vet att det krävs sociala åtgärder för att komma till rätta med den typ av problem som finns i exempelvis Rosengård, problem som orsakas av en mycket liten del av ungdomarna i Rosengård:

Det finns omkring 8 000 ungdomar under 18 år i stadsdelen Rosengård varav cirka 200 begår brott och orsakar ordningsstörningar. De flesta av dessa är redan kända av polisen.

I Göteborg finns bra exempel i stadsdelen Hammarkullen på hur man kan jobba bra med detta och faktiskt uppnå framgångar. Framgångar som inte skulle uppnåtts om Jan Björklunds skolpolitik och Pehrssons batongpolitik använts. Jag pratar om det faktum att skolorna i Hammarkullen är de framgångsrikaste i Göteborg och om den suveräna verksamheten på Mixgården.

Men märkligt är att politikerna faktiskt verkar mer högervridna än polisen i sådana här sociala frågor.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Röda Malmö,
Borgarmedia: SDS, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Du pratar om framgångar och lyckade satsningar?!
  Här följer lite SVART på VITT:


  På onsdagen presenterade Ungdomsstyrelsen rapporten ‚ÄùFokus08 ‚Äì en analys av ungas utanförskap‚Äù. Det är första gången myndigheten gör en analys på fyra så begränsade, geografiska områden. Ett av dem är Husby, som ligger mitt i den storstadsregion där möjligheterna att få jobb och god utbildning borde vara som störst. Men så ser det inte ut.

  ‚Ä¢ Drygt 38 procent av alla 20‚Äì25 åringar i Husby varken arbetar eller studerar. Bara några t-bane-stationer bort, innanför tullarna, är andelen 14 procent. I Rosengård, Malmö och Hjällbo, Göteborg är andelen 35 procent.

  ‚Ä¢ Lite drygt 50 procent av eleverna i skolorna kring Järvafältet lyckas nå grundskolans mål. Innanför tullarna är andelen över 90 procent.

  ‚Ä¢ 57 procent av ungdomarna i Husby svarar att det är vanligt med skadegörelse och vandalism i deras bostadsområde; för hela landet är samma siffra i snitt 13 procent.

  ‚Äì Samlar vi ihop alla siffror ger det en väldigt mörk bild. Sanningen är att vi inte kommer att klara den utmaning det innebär om vi inte gör det tillsammans, säger Sakir Demirel, socialchef i stadsdelen Rinkeby-Kista med adress till föräldrar, skola, socialtjänst och arbetsmarknad.”

  Så det är tyvärr lite försent..

 • Anders_S

  Försent: Det är aldrig försent. Det finns fina exempel på hur man kan göra. Det rä bara att ätta igång och göra så. Mend et behövs pengar. Borgarpartierna kommer knappast att hosta upp dessa pnegar till vanligt folk. SÅ vi måste kräva det. Vi måst kräva sociala satsningar.

  Det är klart att det finns problem. Men då får vi lösa dem. Det går inte med folkpartiets metoder.

 • Nå, som boende i Husby vet jag ganska bra vad det handlar om. Husby är ett hyresgästområde, som ständigt varit eftersatt tidigare. Först nyligen, efter långa och omfattande protester, har området börjat rustas upp. Och som vi vet från bra erfarenheter i andra områden så minskas all form av skadegörelse och liknande när området rustas upp och folk vår vara med och bestämma över det.

  Så just nu pågår den satsning ”Försent” talar om och vi vet självklart inte resultatet av den än.

  Är det annars vanligt med vandalism och skadegörelse? Jodå, en telefonkiosk bredvid mig får ofta krossat glas. Och det är allt. Ser jag klotter när jag går runt? Nej. Hör jag krossat glas på nätterna? Nej. Ser jag livsfarliga gäng stryka runt för att döda en stackars svensk som mig? Nej. Hur det är i skolorna vet jag däremot inte, fel åldersgrupp.

  Att jämföra Husby, ett område där vem som helst har råd att bo, med innerstaden där man garanterat måste ha ett jobb och ett bra avlönat sådant för att bo blir givetvis rena vansinnet.

 • Olle

  Hårdare tag, repression, förtryck och förbud är diskriminering och helt fel väg att gå. Det som behövs är tolerans, dialog och medling. Vi kanske måste mötas på halva vägen och komma överens om en lösning som passar båda sidor.

  Därför föreslår jag ett införande av särkilda toleransgrupper bestående av dialogförespråkare som kan följa med brandkår och ambulans vid uttryckning och medla vid eventuell konfrontation med områdets buspojkar.

 • Pingback: Om modiga män som sätter ned foten. «()

 • Husby är nog mitt favoritområde i Stockholm, jag tycker att det är ett väldigt fint område med trevliga och bra människor. Synd att det är så socialt och ekonomiskt eftersatt.

  Och vadå försent? Med socialistisk politik så skulle vi kunna lösa problemen på ett par år, så jävla svårt är det inte. Men vi lever trots allt i en borgerlig klassdiktatur där kapitalets intresse går före folkets behov och där människor spelas ut mot varandra. Då blir det såhär.

 • Michael

  Varför kallar vänstersympatisörer alltid sina politiska motståndare på högerkanten för fascister. Det är samma slappa generalisering som i USA, där man kallar alla som är lite vänster eller liberaler för kommunister.

  Kan man inte spara fasciststämpeln tills den behövs. Björklund är reaktionär men fascist är han banne mig inte. Lite skärpning där…

 • Anne-Marie Lindgren från Arbetarrörelsens Tankesmedja visar att det går redan idag: http://www.arbetarrorelsenstankesmedja.se/AT/smpage.fwx?page=44&NYHETER=1674

 • Michael:
  ”Varför kallar vänstersympatisörer alltid sina politiska motståndare på högerkanten för fascister. Det är samma slappa generalisering som i USA, där man kallar alla som är lite vänster eller liberaler för kommunister.”

  Håller med dig, man ska inte devalvera fascismen. Det har genom historien existerat massvis med konservativa eller rent reaktionära rörelser, men fascismen är av en särskild art.

  Brunskjortorna, svartskjortorna, pilkorsarna och järngardet är exempel på fascistiska rörelser. Franco, Salazar, Pinochet, Suharto, Thatcher eller för den delen Björklund är andra typer av konservativa / reaktionära.

 • Pingback: Riksdagsmän vill stärka SD | Svensson()