Fildelning bättre för artister

Inte bara bättre för artister, utan också bättre för skivbolagen. Då talar jag förstås om laglig fildelning, dvs försäljning av musik via nätet, exempelvis via Itunes. Andelen som artisterna och skivbolagen är betydligt större vid försäljning över nätet. Däremot skiljer sig inte upphovsmännens inkomster så mycket. Nu är ju dessa i många fall samma som artisten så det kanske inte spelar så stor roll.

stim_466895b.jpg

De som helt försvinner från de som delar på intäkterna vid distribution via betalningsfildelning och strömmande tjänster är mellanhänder, distributörer och marknadsförare. Det är i dessa delar av braschen som de stora musikkoncernerna dominerar mest. Dvs de som är hårdast motståndare till illegal fildelning är också de som kommer att förlora på lagliga fildelningstjänster. Dessa bolag är förlorare i den nya tiden, med nya produktionsförhållanden för musik och annan kultur. Det finns ingen anledning att gå dessa till mötes med diverse förslag som skapar begränsningar på Internet. De bolagen är nämligen gårdagens bolag, inte morgondagens. Morgondagens bolag är däremot de som satsar på digital försäljning och distribution. Såna som Spotify, Tunerec, last.FM, Itunes, Chilirec, Muziic, osv.

chilirec.jpg

Intressant?
Borgarmedia: DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Fildelning bättre för artister”

 1. Ditt diagram har Stim som källa och då bör man vara misstänksam:

  Varför delar de inte på artist och skivbolag? 99% till skivbolag + 1% till artist, eller?

  Tillverkning, marknadsföring och distriution är egna poster. Vad blir då kvar till skivbolagets tårtbit? Ren vinst?

  De två diagrammen är hela cirklar men artister lever på kronor inte procent. Hur mycket innebär respektive försäljning i kronor? (Om nätförsäljning har halva priset blir det mindre kronor per kund där.)

  I nätbutiken särredovisas kontokortsföretagen men i den fysiska butiken är den kostnaden (förmodligen) inkluderad i butikstårtbiten. Varför göra diagram som inte är jämnförbara? Stim bedriver propaganda?

  Slutligen kan det vara värt att påpeka att diagrammet inte på något vis visar att fildelning via Pirate Bay skulle vara negativt för artisten, t ex att fler fans leder till mer skivförsäljning och fler sålda konsertbiljetter samt en längre karriär.

Kommentarer inaktiverade.