Privatisering, profitjakt och bonus skördar liv

Företaget MedHelp har ett bonussystem som allvarligt inkränktar på patienternas säkerhet och som kanske kan ha del i det dödsfall som inträffat på grund av företagets sjukvårdsupplysning. För sjuksköterskorna som svara får mer betalt om de kortar ner samtalen. Det säger sig självt att risken för felaktiga råd ökar i en sån situationen. Om det desutom är så att bolaget får mer betalt ju fler samtal som genomförs så blir systemet direkt livsfarligt för patienterna. Bonussystemet innebär dessutom att om sköterskan i onödan gett rådet för någon att gå till sjukhuset så utbetalas inte bonusen. Det gör ju det hela ändå värre, risken är ju att man skyndar på samtalet och undviker att skicka folk till sjukhus för att få större inkomster. Privatiseringen och bonusssystemet tar troligen liv, det verkar helt klart. Det är naturligtvis helt oacceptabelt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Esteban

  Det är inte bara kvaliteten på själva rådgivningen som offras, utan även själva kontakten. När samtal om vår hälsa, som ändå ligger var och en av oss väldigt varmt om hjärtat, ska snabbas på och hetsas igenom så äter stressen upp ännu en bit av vardagen. För vem värderar ett lugnt och trevligt bemötande om samtal ska klaras av på 3:48? Det är ju uppenbart att något i ”kund”-kontakten offras när de privata aktörerna håller en väsentligt lägre genomsnittstid på samtal än de offentliga aktörerna.

 • Fredrik

  Scenariot i USA är inte långt borta!
  Snart kommer vi även i Sverige att få betala för sjukvården via privata försäkringar (har ju redan smygintroducerats).

  Man måste dock poängtera att i Sverige har vårdföretagen det bättre för de behöver inte betala tiotals miljoner i skadestånd för felbehandling som i USA.

 • Sofie

  Tom mina vänner som annars brukar kalla sig för liberala tycker att detta är förjävligt.

 • Martin

  Sjukvård för profit är en perversion utan dess like. Privatiserad sjukvård leder omedelbart till mängder med perversioner. Vad sägs om hård marknadsföring för rabatterade aborter. Flög ett plan med abortrea-banderoll över staden i USA där jag bodde, det var inte lite perverst och plötsligt förstod man de fanatiska abortmotståndarna i USA bättre.

  Det leder inte bara till en pervertering av den riktiga sjukvården. Det leder till ett uppsving i kvacksalveri och annan hokus pokus medicin. Det gör gränsen mellan riktig medicin och kvacksalveri svårare att se för den medicinsk okunnige.

 • Pingback: adventskalendern :: Pengarna eller livet? :: May :: 2009()

 • Pingback: adventskalendern :: Pengarna eller livet? :: May :: 2009()

 • Pingback: Privatisering och upphandlingsskandaler - sämre vård för fattiga | Svensson()

 • Det är bara att gå in på Timbros hemsida och se att deras undersökningar visar att ”folket är redo för privat finansiering av välfärden”. Vi står helt handfallna och tittar på. Till och med orden, språket har Moderaterna tagit ifrån oss. Snart återstår inte mycket annat än att börja spränga!

 • Pingback: Privatisering = livsfarlig sjukvård | Svensson()