Framgångsrik NPA-mötesturné avslutad

Mötesturnén genom Sverige med Margaux Leduc och Virginia Marconi har nu avslutats. Turnén blev en framgång med rejält många besökare på mötena i Stockholm och Göteborg samt många besökare i Malmö och Umeå. På mötena i Luleå och Sundsvall var det lite färre . Hela mötesturnén måste dock anses vara lyckad och en framgång för Arbetarinitiativet som var arrangör.

Från mötet i Stockholm skriver bloggen Mullvaden så här:

– Kärnan i NPAs program är att lära folk att lita till sin egen kraft. Det är vi som arbetar – utan oss står allting stilla – därför är det egentligen redan vi som har kontrollen. Socialismen innebär bara att vi tar kontroll över det som redan är vårt.

Det sa Margaux Leduc, gräsrotsaktivist från Franska Nouveau Parti Anticapitaliste, inför en fullsatt Brantingsal i ABF-huset i Stockholm.

På Dagens Internationalen kan man också lyssna på hennes tal.

Och från Luleå rapporteras det enligt följande:

Den 7 maj besökte Margaux Leduc Luleå för ett mycket uppskattat offentligt möte om situationen i Frankrike och om det nya partiet NPA.
– För att vinna kampen måste vi göra motstånd överallt i världen där vi attackeras, sa Margaux Leduc.Hon berättade bland annat om de skolprotester som ägt rum i Frankrike.
– Man kan säga att Sarkozy är en utmärkt demonstrationsanordnare.

När det gäller Umeå har Arbetarinitiativet rapporterat att det var två välbesökta möten och Margaux Leduc intervjuades av tidningen Västerbottens Folkblad tillsammans med Arbetarinitiativets toppkandidat i EU-valet, Ingrid Eriksson:

Leduc tillhör det nystartade Nouveau Parti Anticapitalist (Nya antikapitalistiska partiet) och turnerar just nu i Sverige för att berätta om ”franska kampmetoder” när jobben hotas.
Partiet stödjer drastiska metoder som fabriksockupationer för att sätta press på arbetsgivarna. Kidnappning av företagsledare är en annan fransk specialitet.

Strejker behövs
– Förståelsen för att det krävs kraftfulla kampmetoder även i Sverige kommer att öka undan för undan. En av de vanligaste kommentarerna vi får när vi är ute och säljer Offensiv är att vi svenskar oftare borde agera som fransmännen, säger Ingrid Eriksson, politiskt aktiv inom Rättvisepartiet Socialisterna.

Typ att kidnappa sin chef?
– Nja, det är framförallt strejker och ockupationer som behövs. Det tror jag är betydligt mer effektivt än att låsa in direktörer. På 70-talet var ockupationer inget ovanligt i Sverige.
Ingrid Eriksson är förstanamn på Arbetarinitiativets EU-lista, ett valsamarbete mellan Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska partiet samt oberoende kandidater.

Från Göteborg finns flera rapporter att tillgå, Både Göte Kildén och Arbetarinitiativet har rapporterat därifrån, liksom jag själv.

En rapport från Sundsvallfinns på Dagens Internationalen som menar att mötet var bra torts problem med tolkning och inte så jättemånga besökare:

Första frågan från publiken handlade om vilka konsekvenser kidnappningar av chefer fått i Frankrike. Margaux sa att de ännu inte har lett till några konsevenser, eftersom makthavarna är rädda och vet att det här är en konsekvens av det ekonomiska systemet. Därför är polisen passiv.
– Däremot är polisen desto agressivare vid demonstrationer.

Frågan om kidnappningar av chefer även hade tydligen även kommit upp på mötet i Umeå.
– Man ville där att jag skulle uppmana till kidnappningar även här i Sverige, men det kan jag inte göra, sa Margaux.

Angående situationen inför det kommande valet säger hon att Olivier är mycket populär. Sarkosy han säger samma saker som högerextremisterna, men högerextremisterna kommer antagligen att bli stärkta i det kommande EU-valet.

I fabrikerna berättar hon att det är många unga personer som propagerar. Kvinnorna är aktiva när de är unga, men när det får barn minskar den politiska aktiviteten. Hon pratade kort om det nya partiet NPA och sa att
– Vi är revolutionärer och vill förändra systemet.

När det gäller mötet i Malmö där Virginia Marconi talade så finns en utförlig redogörelse på Röda Malmö coh också en del fina bilder.

Intressant?
Läs mer i Arbetaren
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements