Nyliberalism och försvagad stat orsak till ökad gängkriminalitet

Nyliberalismen förespråkar en så svag stat som möjligt. Det har lett till en nedmontering av staten över hela västvärlden. Detta samtidigt som den nyliberala ideologin parad med en klassisk kapitalistisk överproduktionskris lett till ökad arbetslöshet samtidigt som imperialistiska krig i Irak och Afghanistan lett till stora flyktingvågor. Inte bara det, kapitalismens utsugning av Afrika har lett till en så utbredd fattigdom att miljoner vill lämna området. Sammantaget har naturligtvis denna situation lett till en ökad kriminalitet, mer organiserad brottslighet.

Den viktigaste orsaken till den ökade kriminlaitetn, den ökande organiserade brottsligheten är dock de fösvagade staterna. När inte staten kan garantera männiksorna försörjning och trygghet måste man vända sig nån annan stans för att få detta. Valet kan då bli den organsierade brottsligheten. Så har det varit länge i Italien och så har det delvis blivit på Balkan och i Östeuropa, med en lång rad svaga eller korrumpearde stater. Polis och repressiv lagstiftning kan inte råda bot på detta utan möjligtvsi bara hålla det i schack en tid. Det som behövs är trygghetsskapande välfärdssystem och åtgärder för att folk ska få arbete och sociala förmåner som gör att man kan klara sig även som arbetslös och sjuk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Den strängt troende juden?, MJE skriver Anteckningar 15/5-09., Björn Nilsson skriver Varför jag började baka mazariner, jesper skriver Inför Ockupationsfestivalen i Lund

Advertisements