Piratpartiet på väg in i EU-parlamentet

I alla fall verkar det så enligt de opinionsundersökningar som finns. Man är enligt samma undersökning näst största parti för unga personer mellan 18-29 år. Det är förståeligt, men jag tycker också det avslöjar en hel del om unga människor. Nämligen att många unga faktiskt inte tänker längre än näsan räcker. Piratpartiet är ett enfrågeparti, det handlar om integritet och piratkopiering och i de frågorn har partiet en bra linje. Partiet kan emellertid rösta hur som helst i andra frågor. Att avstå från att rösta innebär också att man stöder något, att man tar ställning, majoriteten i parlamentet i de flesta fall. EU-parlamentet har borgerlig majoritet och de är alltså uppenbart att Piratpartiet kommer att hamna på den borgerliga sidan. Partiet kommer inte att gå mot Lissabonfördraget och dess nyliberala regler, Partiet kommer inte att försvara fackliga rättigheter, allmän och lika sjukvård, jämställdhet, ekonomisk jämlikhet och andra frågor som är väsentligare för de flestas liv än piratkopiering och övervakningsfrågor.

Det finns partier som vill försvara fackliga rättigheter, allmän och lika sjukvård, jämställdhet osv och som har samma åsikter när det gäller piratkopiering och övervakning som Piratpartiet. Nämligen Vänsterpartiet och Arbetarinitiativet. Dessa partier är också mot Lissabonfördraget och skeptiska til nyliberalismen. Den som röstar på Piratpartiet ger sig in på ett vågspel. Man kan få en politik i ekonomiska frågor som är väsensskild från det man egentligen vill ha.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

PS. Christian Engtsröm påpekade i en kommentar att Piratpartiet kommer att gå mot Lissabonfördraget, så jag hade fel på den punkten. Därför har jag strukit den meningen ur mitt inlägg. DS.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

22 Svar på “Piratpartiet på väg in i EU-parlamentet”

 1. Jag vill nog säga att unga tänker betydligt längre än näsan räcker. Dessutom är de bra på att fokusera på det viktigaste först.

  Demokrati, integretet och medborgarrätt är för mig den enskilt viktigaste frågan. Om inte de punkterna fungerar så kommer inte miljöarbete, fackliga rättigheter etc etc att fungera. Vem vågar anmäla sin arbetsgivare när det lagras att jag varit i kontakt med en journalist?

  Så förakta inte ungdomen. Lär av den.

  // en ganska ung 74.

 2. Christian: Bra! Och tack för påpekandet. En klar miss av mig som inte observerat detta.

 3. Jag tror att det är bra om PP kommer in i EU-parlamentet. Jag ska själv inte rösta men om PP kommer in kommer vi få veta var de står i andra frågor. När de kompromissar blir det tydligt och det är väldigt bra att veta inför det kommande riksdagsvalet.

 4. Det handlar _inte_ bara om integritet och upphovsrätt. Den tredje delen är att reformera (eller allra helst avskaffa) patentsystemet.

 5. Med tanke på att de flesta partier enbart driver ett fåtal frågor aktivt och dessutom, som det visat sig empiriskt, tom kan ljuga sina väljare rakt upp i ansiktet i valtider så har jag otroligt svårt att förstå detta eviga tjat om att det är så hemskt att PP är ett fåfrågeparti (vi har faktiskt fler än en fråga på partiprogrammet).

  För mig är det otroligt mycket viktigare att jag kan lita på partierna. Jag tycker det blivit deprimerande tydligt att det råder en oerhörd diskrepans mellan vad partierna lovar i valtider och vad de sen i slutändan ställer till med när det gäller. Ur den synvinkeln känns PP som ett otroligt mycket säkrare val; PP driver bara ett fåtal frågor men just pga att de BARA driver de frågorna så känns det otroligt mycket säkrare att de verkligen KOMMER driva de frågorna och kommer hålla vad de lovar.

  För mig är det att inte tänka längre än näsan räcker när man om och om igen röstar på partier som konstant sviker sina löften, att inte minnas längre än möjligen en halv mandatperiod eller så. Att däremot rösta på PP för att man inser att integritet och demokrati är hotad, DET tyder på markant mer insikt än näslängden.

  Vilket annat parti driver de här frågorna lika envetet som PP gör? Det är ju PP som fått fokus på frågorna, ungefär som Mp satte strålkastaren på miljön för några decennier sen…

 6. Qer: PP satte möjligtvis fokus på integritetsfrågorna (Jag är dock lite tveksam till det).

  Men det är defintivt fel att miljöpartiet hade något som helst med miljfrågans fokus att göra. När miljöfrågorna blev stora fanns inte ens miljöpartiet. Förhållandet är snarast det omvända, Miljöpartiet uppstod som ett resultat av att miljökampen var i fokus och när de slog igenom hade miljökampen i stort sett avsomnat som en jättefråga på den politiska agendan.

  Jag tror att det faktiskt är i stort samma sak med fildelningsfrågan, integriteten och piratpartiet.

  För övrigt litar jag på de flesta partier och politiker. Jag tror inte heller att PP kommer att skilja ut sig. Snarare är det parter som har somprincip attt valda ledmaöter ska erhålla en genomsnittlig arbretarlön (överskjutande del nbbetalas i partiskatt) och överdrivna reseersättningar ska skänkas bort som innebär entrovärdighet för politikerna. Den principen kommer Arbetarinitiativet, i likhet med våra euopeiska alliansprtners att följa. Idag är det Danska Folkebevaegelsen mod EU och holländska SP som har denna princip i Eu-parlamentet. Troligen också portugisiska BE, men det vet jag inte.

 7. (v) Svensson, Niclas Svensson och Jinge. Vad har de gemensamt? De fattar inte att om det Storebrorsamhälle som nu införs i rekordfart tillåts fortsätta så spelar inga andra politiska frågor någon roll längre.

  Ni tycker det är ok att leva i ett ombonat tankefängelse. Vi tycker inte det.

  Och är man emot avskaffandet av de mest grundläggande demokratiska rättigheterna tänker man inte längre än näsan räcker..?

  Vad har vi för alternativ? ALLA riksdagspartier hjälps åt att stifta 1984-lagarna. Därför är er trovärdighet lika med noll och intet.

  Vi litar inte på er…

 8. Jonas: Det har vi i vänstern alltid vetat. Speciellt vi i den vänster som förföljdes hårdast i Sovjet. Den vänster som George Orwell tillhörde. Vi har kämpat mot storebrorssamhället sen 1920-talet.

  Jag är alltså inte med i Vänsterpartiet och dessutom så röstade ju vänsterpartiet och miljöpartiet mot alla de lagar om hårdare övervakning, fildelning, ingritetskränkningar, ipred osv som gått genom riksdagen.

  Du verkar inte så värst informerad. Är det kanske det där med hur långt näsan räcker som spökar? 😉

 9. Anders_S: ”Förhållandet är snarast det omvända, Miljöpartiet uppstod som ett resultat av att miljökampen var i fokus…”

  Visst var det så, men jag tänkte ur ett politiskt perspektiv. Miljödebatten började redan på 60-talet, men de etablerade partierna la inte överdrivet många strån i kors innan Mp uppstod och alla partier hastigt och lustigt skaffade sig en miljöprofil.

  Precis som när Fi startades och alla stora politiker plötsligt i kör glatt proklamerade att de var feminister hela bunten, hur krystat det än lät.

  Precis som alla partier nu plötsligt börjat prata integritet och privatliv när det ser ut som att PP har chansen att få mandat i EU.

  Som jag ser det behövs PP just för att få upp sina hjärtefrågor på agendan och driva dem så länge som det inte är självklart att integriteten på Internet ska vara lika helig som den är när det gäller tex pappersposten. Min önskan är att PP ska bli överflödigt, men det lär nog tyvärr ta några år innan det händer.

 10. Anders_S: Du är förstås välkommen att anse det, men den åsikten är oerhört naiv. Både S och M driver en linje mot ökad övervakning och kommer inte ändra sig i första taget, att V och Mp är mot övervakning är förstås utmärkt, men de kommer inte kunna bromsa vare sig S eller M.

  Piratpartiet har en större chans att lyckas med det just pga att de troligen kommer in i EU enbart pga de frågorna. Det är ett oerhört nyhetsvärde som varken V eller Mp kan skapa hur mycket de än lägger manken till.

  Jag misstänker att den här bloggen blockerar länkar, men om du googlar på frendo trafikdatalobbyisterna så får du en informativ och ganska otrevlig läsning om hur både S och M medvetet drivit övervakningsfrågan, tillsammans med representanter från många andra länder, redan sen -97. Det här är inget nytt som dykt upp med FRA eller IPRED, det här är en medveten politik som varat i över ett decennie.

 11. Qer: Partierna och dess företrädare började inte alls kalla sig feminister för att F! drog igång. Det hade man gjort redan tidigare. Det som F! visade tydligt är hur kasst ett parti utvecklas om de inte tar itu med klassfrågorna. Att det bara blir pannkaka.

 12. qer: Nyhetsvärde är fullständigt irrelevant i politiska sammanhang. Det förändrar ingenting.

  Sen förstår jag inte varför du jiddrar om M och S. Det är ju inte direkt partier som jag stöder och jag vet hur frågna drivs av dem. Om du bemödade dig att kolla är jag den bloggare som skrivit absolut flest inlägg om FRA-lagen, övervakning, polisen, säkerhetspolisen. Och dessutom grävt fram material och undersökningar som ingen annat hittat. I motsats till dig (förmodar jag, det kan ju vara fel) har jag ju också personlig erfarenhet av att vara övervakad. Att tro att PP skulle kuna gör anågot som inte V och Mp kan är ännu mer naivt som jag ser det. att överhuvudtaget tror på att sådant här kan förändras/förhindras i parlamentet i en kapitalistisk stat är naivt. Dessutom har S och m drivit mer övevakning längre än så, närmare bestämt sen 1950-talet. fast då klarade sig sossarna utan moderaterna. Läs mina artiklar om FRA så får du se.

  Sen godtar jag allt som inte strider mot mina kommentarsregler, dvs även länkar om reglerna följs. Snacka om att komma med irrelevanta och dumma insinuationer.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 13. Ett mycket bra och balanserat inlägg Svensson! Jag tycker att det är förträffligt om borgerliga väljare ger sina partier en välbehövlig näsknäpp och röstar på PP. Har man däremot åsikter som lutar åt vänster och mot EU-staten då finns det andra alternativ som faktiskt uppfyller mer av den väljarens värderingar. Är det så kontroversiellt att säga så?

  Sedan finns det en stor skillnad mellan riksdagen och EU. I riksdagen skulle ett PP kunna påverka väldigt mycket. Om vi antar att nästa val går lite sämre än vad jag hoppas: Sverigedemokraterna kommer in och varken de borgerliga eller s-v-mp får majoritet. DÅ finns det ett gyllende läge för PP. Att göra det möjligt för de etablerade partierna att hitta ett rumsrent sätt att komma ur den knipan ger en stark förhandlingsställning.

  I EU är det mer fråga-för-fråga, varför den typen av kohandel inte riktigt blir aktuell. På samma sätt så behöver frihetskämparna i Vänsterpartiet och Miljöpartiet INTE ta hänsyn till (s) i EU-parlamentet på samma sätt som de behöver i riksdagen.

  Så enkelt är det: Rösta på det parti som i sin HELHET står er närmast.
  För övrigt så tror jag de flesta av GUE/NGLs partiers ledamöter ger stora summor till sina partier. För några år sen hörde jag att sydeuropeerna (KKE, m.fl) hade usla partistödsregler varför EU-parlamentarikerna brandskattas ganska ordentligt… 🙂

  Vilka som ger exakt ned till en arbetarlön (vad det nu är) har jag sämre koll på. Att holländarna gör det är ju självklart, Jonas Sjöstedt (v) gjorde det, men annars vet jag inte.

 14. Jag stödjer PP:s hjärtefrågor nästan mer än vad som är möjligt, men skulle aldrig rösta på dom. Det har att göra med den grundläggande analysen om varför övervakningssamhället uppstår, där jag är övertygad om att kapitalismen som system är roten till det onda.

  PP går bara på symtomen, vilket är behjärtansvärt. Men ArbetarInitiativet vill dessutom bota sjukdomen…

 15. Om man tycker integritet (eller patent eller fildelning) är den/de viktigaste frågorna just nu är naturligtvis Pp det bästa valet man kan göra. Det är en tydlig markering att man inte vill ha mer övervakning. En sådan markering medför att både alliansen och sossarna kommer att justera sin egen politik, dvs vi vinner politiskt inflytande även utanför våra egna mandat. Att rösta på ett traditionellt vänsterparti ger inte den markeringen eftersom ingen vet varför du röstade som du gjorde.

  (PS, jag röstade borgerligt innan jag blev pirat så du har inte förlorat någon röst heller.)

 16. Månkaninen: Jag tillhör inte något parti som sitter i EU-parlamentet. SÅ hur ska jag eller vi kunna förlora röster. Skärpning!

 17. Oavsett hur man vrider och vänder på det så har ju PP iaf en möjlighet att få mandat. En röst på arbetarinitiativet- då kan man lika gärna skita i att rösta, kul markering om nån bryr sig liksom.

Kommentarer är stängda.