Gruvarbetarna i Norrbotten sa nej till lönesänkningsavtal

Många fackföreningar utan medlemsdemokrati och en del andra har gått med på lönesänkningsavtal och olika varianter med uppsägningar. Det gäller facket på Volvo, något som mötts med protester från berörda arbetare. Det gäller facket på Scania och det gäller i Göteborgs Hamn där en annan fackförening än den som organiserar arbetarna i hamnen gjort upp om uppsägningar. Det senare är naturligtvis helt barockt. Ibland kan man dock förstå varför medlemmar i vissa fackföreningar röstar för sänkt lön för en period, speciellt då det i annat fall handlat om uppsägningar.

Men en fackförening som varken gått med på sänkta löner eller uppsägningar är facket vid gruvorna i Norrbotten:

Onsdag den 13 maj hade gruvfacken medlemsmöten. I både Gällivare och Kiruna besöktes mötena av över 400 deltagare. Efter förhandlingar har man förhandlat fram ett avtal med företaget, som innehåller varken lönesänkningar eller varsel.

Avtalet godkändes av medlemmarna och både Gruvtolvan och Gruvfyran antog det fackliga uppropet.

– Vad gäller lönesänkningar har vi tidigt sagt att det är ingen väg att gå. Förslaget vi nu har förhandlat fram innehåller inget sådant. Vi känner oss nöjda, vi får också behålla våra yngre kamrater, sa Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran (bild nedan).

tomas-nilsson1– Alla stora viktiga beslut antas på medlemsmöten. Vi förhandlar fram förslag, men det är medlemmarna som tar besluten – det är så man får en bred förankring, sa Nilsson.

– Det blir inga varsel och inget Löfven avtal. Det är en acceptabel uppgörelse. Vi delar på konsekvenserna av sommarstoppet och avstår en del av löneökningen 2009. Man kan säga att vi köper ledig tid eftersom vi får fyra veckor längre ledigt pga sommarstoppet, sa Harry Rantakyrö, Gruvtolvans ordförande.

Det centrala avtalet skulle annars ha gett gruvarbetarna 3,1 procents påslag från 1 april, det avstår man nu tills hösten.

Gruvarbetarna visar alltså att det går att finna en annan framkomlig väg som är bättre för arbetarna än den facket på exempelvis Volvo och Scania valt. Gruvarbetarna ställer dessutom upp bakom Arbetarinitiativets kandidatur inför EU-valet och Sixten Snell, själv gruvarbetare står på valsedeln. Dessutom stpår man bakom det fackliga uppropet om protester i september och en ny inriktning i fackföreningsrörelsen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: admin skriver nu rullar vi…, Jinge skriver Piratpartiet (Falkvinge) klarade sig bra, marcusen skriver Undrar om de läser sin egen tidning.., kimmuller skriver Ockupantfestivalen – följ aktivisternas liverapportering

Advertisements
 • Ja man kan gott förstå de som gör det. Lätt att sitta och säga att det hade jag ALDRIG gjort när man inte är i situationen.

  Men det en annan ser som jag tror många av de som röstar ja till avtalen missat är ju att det inte hjälper på lång sikt, att det leder till en nedåtgående spiral med mer och mer sänkta löner som inte går att stoppa samt att de bryter mot det fackliga löftet.

 • TB

  Det är möjligt jag missförstår men nog tolkar jag det som att både Scania arbetare i Södertälje och nämnda gruvarbetare avstår från lön emot ökad ledighet. Det verkar snarast vara modellen som skiljer.

  I Scaniafallet (som bygger på Metallavtalet) reduceras den ordinarie arbetstiden mot avstående av motsvarande lön. I gruvarbetarfallet verkar man istället göra samma sak med ett fyra veckors sommarstopp som också innebär avstående av löneutrymme.

  Vilken modell som är bäst vet jag inte, men jag kan i båda fallen konstatera att facken är förnutfiga och ansvarstagande.

 • Strutsman

  Nicklas:
  På vilket sätt leder en sänkt lön till en nedåtgående spiral? Det krävs ju att man går med på det varje gång. Visst kan spiralen gå nedåt ett tag, men bara så länge löntagarna är för en fortsatt sänkning.

 • Precis, Strutsman. Därför bra att man säger nej, så att det inte blir en spiral.