Och så fick de ockupera ett par hus

Ockupationsfestivalens deltagare lyckades till slut ockupera ett par hus i Lund. Om än för en kort tid. Polisen har avlägsnat ockupanterna från det ena huset, där man sökt sig upp på taken och snart följer säkert borttagning av folk från det andra huset också. Det hela verkar än så länge ha gått lugnt och sansat till. Röda Malmö har publicerat en direktrapport från en husockupant om gårdagens (lördagens) aktioner:

Hälften av landets 20-27-åringar saknar egen bostad enligt undersökningen Unga vuxnas boende 2007, och frågan om bostäder för unga är något som riskerar att bli ett ännu större problem de närmsta åren. De som föddes omkring 1990 tillhör en babyboom på över en halv miljon, och de ska snart flytta hemifrån.

Detta i en situation där hälften av landets kommuner, enligt Boverket, har brist på bostäder som kan efterfrågas av unga. Samtidigt har högerns bostadspolitik ute i landets kommuner ledet till att fler och fler hyresrätter gjorts om till bostadsrätter. En politisk vilja som ännu mer försvårat för ungdomar att komma in på bostadsmarknaden. För det är just en ”marknad” man har velat skapa. Ett system där det är tjockleken på plånboken – eller för att vara tydlig: föräldrarnas plånböcker – som ska avgöra om och var man ska få bo.

Andrahandskontrakt och den osäkerhet som följer med att inte vara säker på att man har tak över huvudet är idag en verklighet för särskilt ungdomar. Privata ägare – som kanske hyr ut sin källare, sitt loft eller sitt garage – utnyttjar bristen på bostäder. Hyrorna stiger, samtidigt som ungdomsarbetslösheten varje månad når nya höjder.

[…]

Igår samlades 1 000 personer i Lund för att en gång för alla visa att man menar allvar. Det är inte på lek. Man är desperat! Man är orolig, och för att få politikerna att förstå allvaret försökte man att med fredliga medel ockupera tre hus för att lyfta frågan om krisen i bostadsfrågan.Som svar fick man en stad som i praktiken var satt i undantagstillstånd.

Ett par hundra meter fick dessa 1 000 personer visa att sitt missnöje och vilja till förändring innan 200 poliser stängde in de tusen och med sina batonger gick lös på demonstranterna. Unga tonårsflickor blev slagna medvetslösa eller fick sina fingrar brutna. Till svar fick man inga
stenar, flaskor eller andra projektiler utan ett unisont ”Inget våld! Inget våld!” och ”Vi vill kunna bo!”.

Om detta rapporterar idag massmedia ingenting. Istället för att skriva om polisens och politikernas vettlösa, arroganta, beteende och vägran till all sorts dialog så skriver man om
”Kaos i Lund” och ”Slagsmål mellan poliser och demonstranter”. De sensationskåta journalisterna kunde inte vaska fram några som helst bildbevis på våld från demonstranterna – däremot fanns det gott om bilder på poliser som ursinnigt vevade med sina batonger – så därför ljuger man i text och rubrik.

Det svenska samhällssystemet blir för en dag helt genomskinligt. Politikerna vägrar dialog, river beboeliga hus, skickar polisen på de unga och media skriver hitte-på-artiklar om ett våld som aldrig ägt rum. Priset för bästa snut-och politikerlakej tog Expressen som gastade om ”stenregn mot poliser”. Men varken Skånskan, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet eller DN var mycket sämre. Allt för att lura allmänheten som inte var på plats att demonstranterna bara vill bråka och att polisen gör rätt i att förvägra deras grundlagsskyddade rättigheter.

Läs också ockupanternas pressmeddelande om ockupationerna idag på S:t Lars-området och Röda Malmös tidigare rapportering om lördagen i Lund.

Läs mer: Arbetaren, Motkraft, Dagens Konflikt, Andrea Doria

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

18 Replies to “Och så fick de ockupera ett par hus”

 1. Nu är det så där svårt att ta dig på allvar igen…

  Polisen förvägrade inte demonstranterna deras
  ”grundlagsskyddade rättigheter”.

  Genom att involvera många demonstranter och utannonseras för allmänheten i förväg, uppfyller ”ockupationsfestivalen” kriterierna för allmän sammankomst. För en sådan krävs tillstånd.

  Det är komiskt att skåda den iver me vilken de, som inte anser sig ha några skyldigheter, kastar sig i skydd bakom rättigheter – särskilt när man har missuppfattat dessa rättigheter.

 2. Ett av husen på S.t Lars hölls hela natten fram till eftermiddagen idag. Det framgår dåligt i fulmedia så jag vill gärna påpeka det.

 3. Polisbrutalitet under helgen:
  – en aktivist fick ett batongslag över fingrarna som bröts.
  – en tjej låg medvetslös på marken i ca. 20 min innan snuten lyckades koordinera sig och få fram ambulansen. Hon låg där efter att ha fått ett flertal batongslag rätt i huvudet.
  – ett flertal personer har blivit pepparsprejade.
  m.m. listan kan göras lång.

  Anti-våldslinjen har hållits under helgen av aktivisterna, däremot har polisen varit mycket brutal, speciellt civilsnutarna har vevat med batongerna som galningar.

 4. Faster Sven kan inte lagen. Grundlagen står över ordningslagen (tro fan det btw!). En demonstration är aldrig olaglig så länge polisen inte uppmanat demonstrationen att upplösas.

  Det är komiskt när internet-krigare tror sig hitta en retorisk lucka för att finta bort bostadskrisen och polisens övervåld.

  Hahahaha!

 5. ALla opinionsyttringar är tillåtna och grundlagskyddade. Tillstånd behövs inte. Tillståndet är enbart en administrativ avgift som man betalar för att polisens och samhällets insatser för att hjälpa till med att skydda grundlagsskyddade opinionsyttringar ska underlättas.

  Husockupationer är dock olagligt och ryms inte under grundlagens skydd för yttrandefrihet. Jag har skrivit en uppsats om ordningslag kontra grundlag.

  http://www.zaramis.nu/blog/2006/06/20/dialog-eller-konfrontation-pa-gatan/

 6. Bristen på hyreslägenheter är ett stort problem i storstäder, i Lund är det inget problem. 16 minuters resväg med lokaltåg från Lund så finns det gott om lediga hyreslägenheter, många med förhållandevis låg hyra.

  Jag förstår att folk som flyttar till Stockholm för att få jobb och som måste välja mellan osäkra andrahandskontrakt eller otroligt dyra bostadsrätter kan bli desparata. De här pajasarna i Lund är dock bara revolutionsromantiker som jag har svårt att ta på allvar eller tycka synd om.

 7. I Landskrona som alltså ligger 16 minuter från Lund med tåg så finns det idag, enligt http://www.bovision.se, 137 lediga hyreslägenheter, med förstahandskontrakt , den billigaste har en månadshyra på 2456 kronor/månad. Jämrans bortskämda idioter.

 8. Underbart! Lund har 1 000 unga revolutionärer!

  Nej, men skämt å sido Thomas. Vi accepterar inte att bli behandlade som gamla tiders livegna. Vi ska väl för tusan kunna få bo i den stad vi bor, är uppvuxna i, eller valt att flytta till. Det är Lund som fuckat upp bostadssituationen. Och det är därför vi kräver bostäder av Lunds politiker. Inte Staffanstorps, Svedalas eller Eslövs. Det är dessutom inte sä jättelajbans att lägga 10% av sitt studiemedel på busskort. Studenter har det redan svårt ekonomiskt. För att inte tala om alla de unga som går arbetslösa med a-kassa på 5 000 spänn.

 9. Thomas E:

  Till skillnad från oss så vet du såklart vilka vi är? Men fortsätt skoja…

  Folk kanske måste flytta till Lund för att det är där de fått jobb, hallå! Och du förstår väl att situationen i Lund håller på att bli som i Stockholm om ingenting görs. Tänk längre än näsan räcker. Utvecklingen måste vändas, det är det som vi aktivister talar om!

  Och som Cheezle så fint påpekar så är det i regel dyrare att bo utanför Lund eftersom priset på pendlarkorten precis höjts. Bara Malmö-Lund kostar 690 spänn i månaden…

 10. Lund är en småstad på slätten med ganska bra allmänna kommunikationer till andra städer och byar. I några av dessa städer och byar med ett pendlingsavstånd på 15-45 minuter så finns det billiga, lediga lägenheter. Man måste pendla ganska mycket längre från Stockholms city för att hitta motsvarande:-)

  Om man tycker att 2560 kr + 690 kr = 3250 kr/månaden är en oöverstiglig kostnad för boende och pendling så finns det inte så många platser i Sverige man kan bo.

  Min mor flyttade till Landskrona för några år sedan, när jag hjälpte henne att leta bostad så häpnade jag över att det fanns en massa lediga lägenheter på bekvämt gång eller cykelavstånd från stationen, där det sedan lätt gick att ta sig till tex Lund. För mig som bott både i Stockholms och Göteborgsområdet framstod det som helt otroligt. En av anledningarna till att Landskrocna centrum inte är så attraktivt är ju att det bor många fattiga invandrare där, men det kan väl inte vara anledningen till att ni inte vill flytta dit.

 11. Thomas E: Frågan handlar om bostadsbrist i Lund och inte om hurvida man kan bo i en annan del av Skåne. Bostadsbristen i Lund är politiskt betingad och har varit långvarig. Man hade kunnat välja att rätta till den, men har valt att inte göra det.

  Hade jag varit elak hade jag kunnat vända på ditt resonemang och säga att man i Lund skulle ha byggt höghusområden på Annehem istället för villor. Vill människor ha villor i Lund så kan de ju faktiskt köpa billiga villor i Landskrona och pendla till Lund. 😉

 12. Thomas E kör det klassiska tricket att visa på att det minsann är värre på andra ställen (Stockholm). Med den logiken kan väl Thomas ta sitt pick och pack och dra till Monaco. Där lär han inte hitta några husockupanter. Bara rika svin som dragit med sina stålar för att slippa skatt.

 13. Vill jag bo i Lund så har jag rätt att bo i Lund, det är min förbannade rättighet att bo var jag vill även om jag inte är rik. Punkt.

 14. Jag håller definitivt med om att bostadsbristen i Lund är åt helvete, men det låter väldigt skumt om man säger att man har någon rättighet ”att bo var man vill.”

  Visst bör vi få fler bostäder i Lund, men innan det sker så får folk börja se sig om i närheten. Tågtrafiken i Skåne är toppen och hyfsat billig, en tusenlapp för fria resor inom hela Skåne under en månad.

  Att börja svamla om medfödd rättighet att bo var man vill låter ungefär på samma ideologiska nivå som när piratpartister pratar om rättigheten till gratis kultur.

  PS. Det är Sverige vi bor i. Grundlagen är riksdagsledamöternas dasspapper.

 15. Max: Hade det varit en temporär bostadsbrist så hade jag förstått argumentet att folk kan flytta temporärt till andra kommuner. Men detta är inte ett temporärt tillstånd. Det har hållit på i 20 år. De som flyttar ut ur kommunen i väntan på att bostadsbristen kommer att förvinna kommer att upptäcka att det är väldigt svårt att flytta tillbaka såvida de inte kan betala de uppblåsta bostadspriserna. Som inflyttande är det otroligt svårt att få en hyresrätt i Lund. Jag och min fru var tvugna att hyra ett kontor så att vi kunde hävda att vi jobbade i Lund. Utan det så var det irrelevant att jag hade stått i 7 år i LKF’s bostadskö och jag hade inte kunnat flytta tillbaka.

  Som någon annan påpekade här tidigare så handlar det också om att unga som växer upp i Lund skall ha en rimlig chans att bo kvar i staden när de flyttar hemmifrån. Det handlar om att det skall vara en stad öpnnen för alla.

 16. Max skriver ”Visst bör vi få fler bostäder i Lund, men innan det sker så får folk börja se sig om i närheten.”

  Det är ju det man gjort. Man har försökt ockupera – DVS TAGA I BESITTNING OCH ANVÄNDA FÖR DESS URSPRUNGLIGA SYFTE – tre stora byggnader i centrala Lund som länge stått tomma.

 17. Bostadsbristen vi känner den idag beror inte på att det saknas armeringsjärn och betong utan på att det saknas ekonomisk motivation.

  Det måste ju finnas något bortom att ta ruckel i besittning, jag har aldrig begripit varför det vore omöjligt att bygga studentkorridorer om än med annan utformning även för vanligt folk.

Kommentarer inaktiverade.