Datalagringsdirektivet sänker Ipred?

Det verkar som om den lagrådsremiss om implementeringen av datalagringsdirektivet i Sverige som läckt ut tyder på att en nya lagen om lagring av uppgifter kommer att innebära att Ipred-lagen blir verkningslös. Därför att man i förslaget till datalagringslag byggt in skydd för integriteten. Dels i form av en ganska kort tidsgräns för lagringen, 6 månader, dels genom att materialet endast får lämnas ut till polis och åklagare. Det betyder att uppgifterna inte kan användas av ”privatpoliser” som Antipiratbyrån och Ifpi för att stämma människor som fildelat upphovsrättskyddat material över nätet.

Det kanske är så att det kan vara vettigt att acceptera datalagringslagen och automatiskt sätta Ipred ur funktion. För enligt mig är det värre med privatpoliser och godtyckliga civila processer där folk leker hemliga poliser och agenter utan utbildning än att polisen och rättsväsende får tillgång till uppgifter under en begränsad tid (finns naturligtvis integritetsstörningsproblem med det, men ändå).

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Röststrejkande pensionärer?, andread0ria skriver För god för att bry sig?, Kristoffer Ejnermark skriver Eliten, en klass för sig?, kvinnopolitisktforum skriver Dolly Parton visar vägen,

Advertisements