Den antikapitalistiska EU-valskampanjen i Europa

Arbetarinitiativets svenska kampanj är en del av en större antikapitalistisk europeisk kampanj, med deltagare och supportrar i en rad länder som exempelvis Polen, Belgien, Spanien, Frankrike, Grekland, Portugal, England, Skottland, Irland och Italien.

I England heter kampanjen NO2EU. Det är en kampanj som stöds av Socialist Party, ett av de partier som undertecknat den gemensamma europeiska antikapitalistiska plattformen, av RESPECT, fackliga företrädare och andra oberoende kandidater från olika sociala rörelser. Den engelska kandidaturen är dock inte utan en del problem.

I Skottland heter kampanjen Make Greed History och drivs av Scottish Socialist Party (SSP).

Läs mer : Respect Supporters Blog1, 2,

Intressant?
Borgarmedia om EU-valet: SVD1, 2, DN1, 2, 3, AB1, 2, SDS1, 2, BLT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • ”Den engelska kandidaturen är dock inte utan en del problem.”

  Det var dagens understatement… clowner och pajaser skulle inte vara en helt felaktig beskrivning av dem. Som så många andra inom vänstern så verkar de inte förstå att de skjuter sig själva i foten med sitt anti-detta, anti-nåt annat, anti-allting. Om man vill ha inflytande så måste man samarbeta. På den gamla (mindre goda) tiden, när sovjetunionen fortfarande hade viss legitimitet i vänsterns ögon så var samarbete över landsgränserna något som skedde hela tiden och som sågs som något naturligt. Ett antal decenier senare så vill vänstern bara sitta hemma och helst glömma att det finns en värld utanför Sundbyberg. Vad hände?

  /*Det är ganska idiotiskt att citera ett långt stycke ur en artikel jag länkar till, folk får läsa där istället*/ #AS

 • Anders_S

  Nicke, din kommentar verkar lite malplacerad efter ett inlägg som beskriver vänsterns internationella samarbete över gränserna. Sen vet jag inte riktigt vad Sovjet har med detta tat göra. Det rör ju sig om vänstergrupepr som alltid kritiserat Sovjet.

 • Anders_S

  Inte heller skulle jag vilja kalla en av Englands största fackföreningar (RMT) för pajasar. De är initiativatagare till kampanjen No2EU.

 • Huruvida RMT är en av Englands största fackföreningar eller inte är ganska irrelevant. Vad som är relevant är vad No2EU säger och gör… vilket leder mig till att det citerade stycket ur artikeln raderades. Nu kritiseras jag för min inledande bit om vänsterns/kommunismens historia och för att jag kallat dem pajaser… när man borde se till vad min poäng är (som kanske vore mer tydlig om det ej raderats). Poängen är vad som skrevs i artikeln angående No2EU. Det är vad som får mig att kalla dem pajaser och som får mig att undra hur det kom sig att man nuförtiden inte önskar samarbeta över gränserna.

 • Pingback: Svenskarna värdesätter den svenska modellen « Röda Berget()

 • Anders_S

  Nicke: Det en tyckare i Guardian säger är knappast sanningen om No2EU. Det är en åsikt. Vad hans säger är ju inte vad No2Eu säger.

  Det som jag personligen har problem med är nationalistiska inslag i kampanjen och att man inte tänker besätta sina platser.

  Nicke: Skriv dina långa aggressiva haranger nån annan stans. Att citera nåt som jag redan länkat till är meningslöst. Det tillför inget och bryter mot mina kommentarsregler. Du är inte nöjd med No2EU, jag är inte helt nöjd med No2EU.

  Dessutom har du ju fel. Vänstern samarbetar ju jättemycket över gränserna. Det är ju vad mitt inlägg handlar om. Men vi gillar inte EU som det fungerar och är.

 • ok, 100% utan citat. vad som sägs i artikeln du länkat till (men kallar författaren bakom den ”tyckare”) är helt korrekt, något jag pekade ut för dig punkt för punkt.

  – No2EU påstår att kommissionen och ministerrådet kan klubba genom lagar utan parlamentet, vilket är felaktigt… och det kommer att vara lika felaktigt om ett eventuellt lissabonfördrag går igenom.

  – No2EU har ett antiEU budskap som skjuter vanligt folk i foten. exemplet som ges i the guardian är att många tvingas jobba mer än de önskar (arbetsgivarföreningen är jätteglad) eftersom regeringen i storbritannien kan fortsätta med sitt självbestämmande… tack för det No2EU.

  – No2EU säger att de inte tänker utnyttja eventuellt framgång i valet till att skicka parlamentariker till parlamentet. på vilket sätt gynnar det folk som röstar på dem? bortkastad röst skulle de flesta säga.

  /*off topic*/ #AS

  jag är antikapitalist också, och jag kallar mig ”vänster”, men det gör mig deprimerad när så många inom vänsterrörelsen tycker det är bättre att sitta vid sidan om och låta andra ta besluten än att vara med och påverka. vad som också ger en huvudvärk minst sagt är all okunskap och alla EUmyter som flyter omkring. det ger inte vänsterrörelsen större kredibilitet direkt.

 • Anders_S

  Nicke: Jag är inte medlem i No2EU. Jag har med flit länkat till artikeln i Guardian för att jag delvis håller med, men inte helt så jag förstår inte varför du ska göra mig ansvarig för vad No2EU tycker. Precis de punkter du pekar på är jag överens med dig om.

  Jag är för europeiskt samarbeta under demokratiska former. Dvs jga är mot EU, men för ett demokratiskt Europa. Jag är inte för att Sverige ska lämna EU, det är inte Arbetarinitiativet eller Socialistiska Partiet heller. Vi arbetar ihop med många europeiska partier därför att vi inte är för och inte tror på nationella lösningar. Vilket jag också skrivit. Mitt inlägg handlar om internationellt samarbete, vilket du uppenbarligen låtsas som det inte gör.

  Jag förstår liksom inte vad som är problemet. Varför tjafsa om saker som vi är överens om? Och varför påstå att vänstern är mot samarbete över gränserna när vi inte är det? Vad är vitsen? Och varför tar du inte till dig verkligheten? Uatn envisas med påståenden som bara är hämtade ur ditt eget huvud. Jag tycker du är okunnig och ignorant om vänstern och vänsterns åsikter.

 • Pingback: Ett alternativ till bojkott och lam opposition()

 • Pingback: Hur bygga ett gott samhälle : Alliansupproret()

 • Pingback: Storbritanniens korrumperade politiker | Svensson()