Fyllepolisen i Luleå

Den fulle polis som var närvarande vid den polisinsats i Luleå som resulterade i omfattande skottlossning och fara för allmänhetens liv borde naturligtvis inte varit på platsen överhuvudtaget. Fylla och polisarbete hör inte direkt ihop. Men det var inte den fulle polisen som var det stora problemet vid insatsen. Hans uppträdande och närvaro kan visserligen har förvärrat läget, då han befann sig i skottlinjen för andra poliser och eftersom han normalt var befäl för gruppen. Det senare betyder att det varit naturligt för de andra att vända sig till honom när han var närvarande. Och som berusad kan det inte ha varit lämpligt att han överhuvudtaget hade inflytande över insatsen.

Men det verkliga problemet var den polis som tappade koncepterna och ballade ur. Den polis som sköt flera salvor med automateld utan att träffa den misstänkt beväpnade mannen överhuvudtaget. Den polisen borde inte få fortsätta i denna typ av tjänst. Hans nerver verkar inte hålla för det.

Enligt Luleåpolisen har åtgärder vidtagits för att det hela inte ska upprepas, men som jag ser det är det en ständig risk om den skjutande polismannen får vara kvar i en tjänst som innebär den här typen av farliga uppdrag då han uppenbarligen inte kan hantera det. Vad gäller det berusade befälet som lade sig i insatsen så kanske det är lättare att åtgärda. Men ingenting hindrar ju egentligen honom från att göra likdanat igen. De som normalt är hans udnerordnade vågar knapapt hindra honom i en sån hierarkisk organisation som polisen ändå är. Så frågan är om inte han också borde skiljas från den tjänst vid Luleåpolisens insatsgrupp som innebär att han är med vid farliga uppdrag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Tragisk prostitutionsaffär, salkavalka skriver IT’S A KIND OF MAGIC, Björn Nilsson skriver Ida, med svans och allt, jesper skriver Problemet med att inte “ta” hus

Advertisements
 • Gerd P

  Verkligen.

  Först är det en skandal att en specialtränad polis (de tillhörde Luleås Insatsstyrka) blir så nervös så han tappar koncepterna helt och slår på automatfunktionen på vapnet så han tömmer hela magasinet på uppåt 30 skott utan att ha minsta kontroll över vad som sker.
  Det var bara ren tur att han inte träffade personen han var ute efter, för den stackarn som klev ut genom dörren hade inte haft en endaste chans att överleva en sån salva.

  Sen är det faktiskt, tycker jag, en ännu värre skandal att polisledningen i Luleå är nöjda med insatsen och kallar det för ”en bra insats, som sådan”.

  Den ENDA åtgärd polisledningen vidtagit är att blockera automatfunktionen i gevären så den inte ska gå lika lätt att slå på.

  Skotten massakrerade en bil totalt, gick genom husväggar, genom badrumsväggar, rakt genom duschkabiner så det är ett rent under att ingen människa blev slaktad
  -men polisledningen hävdar att det var ”en bra insats” och därmed behöver ingen av dom ansvariga polismännen ens kritik. Neurotiker och fyllon i uniform.

  Sakandalöst att polisen tillåts fungera som en stat i staten och skapa sina egna lagar och regler.