Det handlar inte om Belgien eller Sverige

Utan det handlar om att arbetsgivarna, företagen, i detta fall Ford som äger Volvo Personvagnar, försöker spela ut belgiska arbetare mot svenska arbetare (och stater också för den delen) för att uppnå så br villkro som möjligt för företaget och dess ägare. Genom att spela ut arbetare mot varandra kan Ford pressa ner löner och andra villkor så att man kan uppnå maximal profit och maximal utsugningsgrad av arbetarna på bilfabrikerna.

Enda botemedlet mot ett sådant agerande från företagets sida är ett kraftfullt gemensamt agerande från arbetarna i både Belgien och Sverige. Tyvärr verkar inte detta stå på dagordningen, fackordföranden på Volvo Personvagnar och förresten även på Volvo Lastvagnar, Olle Ludvigsson, har för avsikt att försvinna till EU-parlamentet och det är ju förmodligen en lukrativare arbetsplats där han kan gör mer pengar än på IF Metalls kontor i Göteborg och på Volvo. I hans huvud saknas ordet kamp och han vill istället ha ett ”uppförandekod” som ska hindra flytt av jobb. Det är naturligtvis något som aldrig komemr att fungera. Kapitalisterna går inte frivilligt med på lägre profiter (vinster).

På det fackliga planet verkar det alltså inte finnas något alternativ eller någon kamp, men på det politiska finns det. Där ställer Arbetarinitiativet upp i EU-valet tillsammans med en belgisk koalition mellan partierna LCR och PSL . Kanske kan både det belgiska alternativet och Arbetarinitiativet vara en del i ett framtida bygge av ett europeiskt antikapitalistiskt parti.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Strutsman

    Du missar en viktig sak. Volvo slåss mot andra biltillverkare, och det finns t.o.m. konkurrenslagstiftning som förbjuder Volvo att ingå priskarteller med andra biltillverkare. Därför är det också rimligt att arbetare i olika länder konkurrerar med varandra. Internationellt enade fack skulle göra karteller legitima. ”Kampen” mellan företag och arbetare måste föras på schyssta villkor. Om vi nu nödvändigtvis måste ha en kamp istället för samförstånd?!