Israels övergrepp – begränsningar av demokratin

Israelisk polis stormade en palestinsk teater i östra Jerusalem i avsikt att stoppa ett politiskt palestinskt arrangemang, en palestinsk kulturfestival. Senare genomfördes dock arrangemanget i lite mindre skala i trädgården utanför det franska kulturcentret. En av de som skulle tala och senare talade på invigningen av festivalen var den svenska författaren Henning Mankell som bl.a. jämförde Israel med Sydafrika under apartheid:

Där jämförde Henning Mankell stormningen av evenemanget med livet i Sydafrika under apartheid.

– Vad som verkligen gör oss till människor, är vår förmåga till dialog. Det enda sättet på vilket vi kan rädda oss sjävla, är vår förmåga till dialog med varandra, sa Henning Mankell.

Den palestinska kulturfestivalens invigning gästades av flera kända författare och finansieras av bl.a. UNESCO och brittiska kulturrådet, British Council. Israels angrepp på festivalen och försök att stänga den, innebär som jag ser det övergrepp mot mötesfriheten, yttrandefriheten och syftar ytterst till att begränsa den palestinska befolkningens möjlighetr att uttryck sig. Vi får faktiskt inte heller glömma att östra Jerusalem är ockuperad mark. Ett område som Israel stulit.

Den här typen av övergrepp mot och begränsningar av palestiniernas demokratiska rättigheter är inget ovanligt, utan vanligt förekommande i Israel och det normala på ockuperad mark.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Motbilder, Esbati,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements