Rånareliten i Norden är svensk

Bakom nästan alla större rån i Norden står svenska rånare. Detta beror bland annat på att gängbrottsligheten och gängnärvaron är stor i Sverige. Och då pratar vi inte om MC-gäng som ju är förhållandevis större i Danmark utan om andra gäng. MC-gängen sysslar oftast inte med rån. En annan orsak till att svenska rånare begår allt fler rån i andra nordiska länder är att det blivit svårare att utföra rån i Sverige. Insatsen i Umeå mot rånförsöket där är ett exempel på detta.

När det gäller rånen i andra länder så har svenskar gripits och efterlysts för det stora rånet i Stavanger i Norge som ledde till en polismans död. Bakom det rånet stod Naserligan (Albanligan) med centrum i Göteborg. I Danmark har svenskar både tidigare och nu igen gripits i samband med de största rån det landet haft. När det gäller dessa rån kan det finnas kopplingar till gänget Fucked For Life (FFL). Andra värdetransportrån anses ha kopplingar till Werewolf Legion.

Bakom rånförsöket i Umeå låg dock några verkliga veteraner förmodligen utan känd anknytning till något av de stora nutida gängen.

Läs mer: Hells Angels och Fucked for Life – en analys, Apropå, Svensk Maffia,

Intressant?
Borgarmedia: AB1, 2, EX1, 2, 3, DN1, 2, SR,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements