Toppkandidaterna: ArbetarInitiativet – Ingrid Eriksson

Det finns toppkandidater som DN inte kommer att intervjua i sin serie om toppkandidater. Det handlar om ArbetarInitiativets toppkandidater, dels Ingrid Eriksson och Peter Widén på den ena av AI:s två listor samt Kirsti Forstén och Christer Lindsjöden andra listan. Därför har jag tänkt att åtgärda det hela och följa upp DN:s serie om toppkandidater med en egen liten serie med AI:s toppkandidater. Så här säger ArbetarInitiativets förstnamn Ingrid Eriksson om de viktigaste frågorna i EU -valet:

– Den viktigaste frågan idag, både lokalt och globalt tycker jag är att försvara jobben, både inom privat och offentlig sektor. Just nu pågår den värsta krisen sedan 30-talet och massarbetslöshet hotar. Samtidigt fortsätter aktieägare och banker att håva in miljarder. Se bara på hur Volvos aktieägare får 4 miljarder samtidigt som man lägger nya varsel. Jag vill kämpa för att krisen ska betalas av spekulanterna – inte av arbetare och pensionärer! Här i Umeå är det nu på gång nya brutala nedsärningar inom omsorg och skola – samtidigt vill kommunledningen fortsätta med sina skrytprojekt. De vill t ex satsa 100 miljoner på att Umeå ska bli Kulturhuvudstad 2014. Vi är det enda parti i fullmäktige som sagt nej till den satsningen. Vi kommer nu försöka bekämpa nya nedskärningar, tilsammans med personal, anhöriga och brukare.

– För mig ger ArbetarInitiativet hopp inför framtiden. Vi måste samla alla goda krafter och visa att det går att göra motstånd – det går att bekämpa varsel, nedskärningar och privatiseringar. Men det krävs kamp – strejker, demonstrationer, ockupationer. I förlängningen behövs ett nytt stort arbetarparti och jag hoppas att ArbetarInitiativet kan vara ett steg på väg mot detta. En röst på ArbetarInitiativet är därför en röst för att det behövs ett nytt kämpande parti som står på låginkomsttagarnas sida. Jag tror valet blir intressantare för många om man kan visa att det inte bara handlar om att rösta 7 juni, det handlar om ett mer långsiktigt projekt -att bygga upp en motståndsrörelse mot orättvisorna och att själv bli aktiv.

Och i en intervju i tidningen Internationalen säger hon:

Ett alternativ som ArbetarInitiativet behövs därför att det inte längre finns några partier som hävdar sitt motstånd, tycker Ingrid.
– Om man tittar på de gamla trötta partierna som har varit EU–motståndare, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, så har de ju i princip gett upp sitt motstånd därför att de vill ha ministerposter och regera med Socialdemokraterna.

Om det går väl i valet och Ingrid får en plats i parlamentet så skulle den platsen användas som en plattform för att föra ut ett socialistiskt budskap.
– Det som krävs för att lösa krisen är ju att man sätter människorna och miljöns behov före spekulanternas. För att ta ett konkret exempel här i Sverige så skulle det bland annat innebära att man förstatligade Saab och Volvo.

Det är många frågor hon skulle vilja driva om hon får möjlighet men hon menar att just nu skulle det framför allt annat handla om alla de frågor som har med krisen att göra.
– Att försvara jobben, det skulle nog vara den absolut viktigaste frågan.

För Ingrid är det självklart att man ska rösta i valet till EU–parlamentet, hon tycker inte att man ska överlåta valet till dem som är för den politik som förs i EU med privatiseringar och nedskärningar.
– Sen tycker jag också att det är viktigt att lägga sin röst på ett parti som vill bekämpa rasism och främlingsfientlighet. För att i det här valet så kommer ju även Sverigedemokraterna att ställa upp och det är viktigt att göra en markering mot dem.

Intressant?
Läs mer: Offensiv, Folkbladet, Spånbinge, Mullvaden,
Toppkandidaterna i DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, NM,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Toppkandidaterna: ArbetarInitiativet – Ingrid Eriksson”

  1. ”Men det krävs kamp – strejker, demonstrationer, ockupationer”.

    Här blir det problematiskt utifrån ett legalt demokratiskt perspektiv.

    Strejker – ja om de är inom ramen för arbetsmarknadens regler och gällande avtal och regler. Dock, politiska strejker är helt förkastliga då de inte respekterar den folkvilja som uttryckts i fria val.

    Demonstrationer – självklart om de är fredliga, ordnade och inte spårar ur och äventyrar den allmänna ordningen.

    Ockupationer – helt förkastliga då de inte respekterar de lagar som stiftats av folkvalda församlingar.

Kommentarer är stängda.