Toppkandidaterna: ArbetarInitiativet – Christer Lindsjö, bilarbetare

Det finns toppkandidater som SVD och DN inte kommer att intervjua i sin serie om toppkandidater. Det handlar om ArbetarInitiativets toppkandidater, dels Ingrid Eriksson och Peter Widén på den ena av AI:s två listor samt Kirsti Forstén och Christer Lindsjöden andra listan. Därför har jag tänkt att åtgärda det hela och följa upp DN:s serie om toppkandidater med en egen liten serie med AI:s toppkandidater.

Volvoarbetaren Christer Lindsjö är en av de fackligt arbetare som skrivit under det upprop som kritiserar den nuvarande fackföreningsledningen för att vara passiv och som kräver kamp mot kapitalismens kris och massarbetslöshet – för demokratiska och kämpande fackföreningar:

Nu får det vara nog av reträtter och handlingsförlamning. Vi kan inte längre låta oss hunsas av en arrogant högerregering och giriga direktörer och kapitalister som kan gömma sig bakom en oduglig facklig och politisk opposition mot finans- och kvartalskapitalismens djupa kris. Vi vägrar acceptera en ny massarbetslöshet och att det än en gång är de arbetande och de arbetslösa, sjuka och fattiga pensionärer som ska betala för de rikas kris.

Världen står idag inför av en 1930-talsliknande kris samtidigt som växande miljö- och klimatkatastrofer ställer krav på massiva investeringar i energibesparande åtgärder och koldioxidfria energikällor. Då kan vi inte längre godta att storföretagen fortsätter att betala astronomiska löner, bonusar, pensioner och aktieutdelningar till sina direktörer och ägare eller att regeringen sänker skatterna för de rika och utan kontroll pumpar in ofattbara summor i bankkapitalens svarta hål.

Bonusskandalen i AMF Pension är bara toppen av ett isberg, där fackliga ledare alltmer anpassat sin livsstil till de direktörer och politiska karriärister som de dagligen umgås med. Att stödet för både oppositionen i riksdagen och LO-ledningen rasat är en konsekvens av deras kroniska ovilja att ta strid för arbetarintressen, alltifrån a-kassan och kollektivavtalen efter EU:s domstols beslut i Lavaldomen till kampen för jobben. I stället har IF Metall gjort omotiverade reträtter i krisavtalet om sänkta löner, medan LO- och PTK-ledningarna varit villiga att själva beskära förhandlings- och strejkrätten i ett nytt huvudavtal.

Det är därför hög tid för fackföreningsrörelsens medlemmar och de lokala facken att väcka liv i den slumrande arbetarrörelsen och visa vår kollektiva styrka i en massiv proteströrelse mot kapitalismens kris och regeringens och EU:s högerpolitik.

Christer Lindsjö, Gruppordförande gr 31/Volvo Verkstadsklubb Göteborg och medlem i Socialistiska Partiet, skickade också följande hälsning till Arbetarinitiativet när det bildades:

”Nästan 1000 arbetare på vår fabrik i Tuve undertecknade en protestlista mot de kommande aktieutdelningarna som vi lämnade över till Volvoledningen. Vi uppmanar arbetare i hela landet att gå samman och protester mot massavskedanden och guldregnet över de rika. Vi hoppas att ArbetarInitiativet kan bidra till att arbetarna ute på våra arbetsplatser börjar aktivera sig kring dessa ödesfrågor”.

ArbetarInitiativet fick även hälsningsstöd från Volvo- och Saabarbetare i Köping, Linköping, Umeå och Eskilstuna. I presentationen av Christer LindsjöArbetarInitiativets hemsida står det så här:

– Jag är 53 år och född i arbetarstadsdelen Gamlestan i Göteborg, SKF ligger där. Jobbar på Volvo Lastvagnar sedan 1985, just nu jobbar jag fackligt och har gjort så till och från sedan 1990. Medlem i Socialistiska Partiet sedan 1993.

– Mina hjärtefrågor är en demokratisk kämpande fackförening. Jag ställer upp som kandidat inför EU-valet därför att genom ArbetarInitiativet kan vi visa att det finns ett annat politiskt system än det kapitalistiska som nu har kollapsat, samtidigt ser vi ett EU som går längre och längre från vanligt arbetande folk. Detta är ett förhållande som måste brytas.

Han var också en av de Volvoarbetare som träffade franska Margaux Leduc, från AI:s franska partner i EU-parlamentsvalet, NPA.


På bilden: Margaux Leduc, Thomas Johansson och Christer Lindsjö.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Röda Malmö, Spånbinge,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SVD1, 2, 3, 4, 5, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Toppkandidaterna: ArbetarInitiativet – Christer Lindsjö, bilarbetare”

Kommentarer inaktiverade.