Lettisk kris drabbar Sverige och svenska arbetare

Den svenska regeringen arbetade länge och tidigt hårt för att Lettland inte skulle devalvera utan istället lägga över kostnaderna för krisen på den lettiska arbetarklassen. Detta för att den svenska regeringen skulle kunna rädda de svenska bankerna utan för höga kostnader.

Nu ser den planen ut att misslyckas. Detta då Lettlands enormt dåliga ekonomiska utveckling i krisens spår kanske tvingar fram en devalvering ändå. Något som nu slår också mot Sverige och den svenska valutan som minskar i värde. Detta för att den svenska regeringen gått in med garantier till bankerna vilket nu kommer att bli större summor än förväntat på grund av de svenska bankernas enorma exponering i Lettland. Kostanderna för de svenska bankernas spekulationskarusell kommer nu allså att inte bara lämpas över på den lettiska arbetarklassen utan också på arbetarna i Sverige.

Anders Borg hävdar dock att det inte ska vara några problem för Sverige. Fan trot, den mannen sa innan krisen i Lettland var ett faktum att de svenska bankerna inte hade några problem. Borgs och den svenska regeringens försök att skydda Lettland och den lettiska valutan slutar alltså i samma katastrof som när en annan borgerlig svensk regering försökte skydda den svenska valutan på samma sätt år 1992.

Jag tycker att om vi ändå ska pumpa in statliga medel i bankerna kan vi lika gärna förstatliga dem. För varför ska vi skänka pengar till de spekulanter som försatt Lettland och bankerna i denna krissituation?

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs mer: ETC1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hur ser du på att de lettiska fattigpensionärerna skulle förlora på en devalvering av den lettiska valutan?

 • Anders_S

  Flavian: De som andra arbetare och fattiga drabbas av den kapitalistiska krisen. Så ser jag på det. Men det gick nog att räkna ut, eller hur?

 • Apan

  Vad pratar du om ? Hur många arbetare äger en bank som riskerar att göra stora förluster i Lettland ? Eller menar du att det bara är arbetarna (enligt din tidigare mycket snäva definition) som faktiskt betalar skatt och där med riskerar att få pytsa in skattepengar i bankerna (notera dock att än så länge har INGA svenska banker fått något stöd från staten) ? Dessutom så har ju redan alla svenskar betalat feta pengar eftersom Sverige redan devalverat med sisådär 20 % mot de viktigaste valutorna på drygt 8 månader då vi har flytande växelkurs (och inte fast mot euron som Lettland har). Då var det tydligen bra med svensk devalvering då det kunde rädda svenska (arbetar)jobb. Näe detta blogginlägg förtjänar att åka rakt i soporna då den enbart är nedlusad vänsterretorik (när den är som sämst) och utan substans.

 • Så länge inte valutan devalveras försämras inte situationen för de lettiska fattigpensionärerna särskilt mycket. Tvärsom har de fått det relativt sett bättre under krisen.

  Grundpensionen höjdes från 140 lats till 149 lats vid årsskiftet och för tillfället har inflationen upphört, men arbetslösheten är stor.

  Alltså drabbas inte pensionärerna så länge inte lats devalveras. Därmed inte sagt att de har de bra.

  Ett land behöver faktiskt några år på sig för att hämta sig från den real-existerande socialismen. Nazismen har mindre på samvetet än socialismen. Du borde dra något gammalt över dig; typ Lenins liksvepning.

 • Pingback: Rädda välfärden - förstatliga Swedbank och SEB | Svensson()