Det borgerliga Piratpartiet och EU-parlamentsgrupp

Piratpartiet (PP) vill inte uppge vilken parlamentsgrupp de kommer att ansluta sig till förrän efter valet. Det är en helt okej inställning. Det är ju först efter valet och först när och om de kommer in som de kan börja förhandla om vilken grupp de ska vara med i eller associera sig med. För man måste inte vara medlem i en grupp i parlamentet.

Sören Söndergaard som är EU-parlamentariker för danska Folkebevaegelsen mod EU är inte medlem i gruppen GUE/NGL (den grupp som exempelvis vänsterpartiet tillhör) utan samarbetar bara med gruppen. På samma sätt fungerade det förra gången som Socialistiska Partiets franska vänner stta i EU-parlamentet. De var inte medlemmar i GUE/NGL utan bara samarbetspartners. Så kan också Piratpartiet göra.

Däremot kommer naturligtvis PP inte att hamna i en vänstergrupp utan i en borgerlig. De som kanske i första hand är aktuella är den gröna gruppen och den liberala gruppen. Men det får vi se senare.

Helt klart är dock att partiet genom sin hållnign ocg genom att de kommer att tillhöra en borgerlig grupp i EU-parlamentet kommer attt ge stöd åt arbetarfientliga och kvinnofientliga lösningar med stor regelbundenhet. Att rösta som gruppen i sin helhet i andra frågor än IT- och integritetsfrågor ger ju det resultatet om man tillhör en borgerlig parlamentsgrupp. Det är också naturligt att Piratpartiet tillhör en borgerlig partigrupp då det i grunden är ett borgerligt parti och de flesta väljarna har de också tagits från de andra borgerliga svenska partierna.

Läs också:

 1. I grunden är Piratpartiet ett borgerligt parti
 2. Kampen mot fascism och Piratpartiet
 3. Konsekvenser av Piratpartiets inställning
 4. Piratpartiets klasskaraktär
 5. Vänsterpiraterna

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3, AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: jesper skriver Vart skall man då skicka Schyman?, Kaj Raving skriver Lena Ek (C) utan koll, Haninge skriver Ibland blir man glad, cappuccinosocialist skriver Skicka inte Schyman någonstans, Jinge skriver Mer – Zlatan Ibrahimovic

Advertisements
 • Pingback:   ArbetarInitiativets kandidater i Västerbotten — Mullvaden()

 • Markku Heikka

  Men lilla vän!!!
  Hur kan du som verkar så medveten så fullständigt ha missat innebörden i begreppet MEDBORGARRÄTT?
  Kan du inte se den lokalpolitiska konsekvenserna av att fullfölja tanken om frihet, demokrati och inflytande till din egen närmiljö.
  Det är DÄR partiets inriktning och utveckling ska formas.
  Inte i förhandlingsrum i Bryssel.
  Och då spelar det ingen roll vilket parti man tillhör eller vill ansluta sig till.
  Blockpolitiken kommer sakta men säkert att minska i inflytande, och med decentralisering av det politiska styret i Sverige till medborgarrätt och direktdemokrati garanterar vi medborgarrätt…
  DET är den lokalpolitiska kontentan av att att driva medborgarrättsfrågor i EU, för att sedan tillämpa dessa i vår egen tillvaro.
  Jag citerar John Lennon:

  TÄNKT GLOBALT – VERKA LOKALT

 • Pingback: Det borgerliga Piratpartiet och EU-parlamentsgrupp | Zlatan Ibrahimovic Fansite()

 • …men har en vänsterkandidat på andraplats till EU-valet. Få borgerliga skulle nog vilja kalla Piratpartiet borgerligt. De tar nämligen inte ställning i frågor som är viktiga för både konservativa och liberaler – lika lite som de tar ställning i frågor som är viktiga för socialister. Om PP är borgerliga för det, är de i lika hög grad socialister. Eller miljöpartister.

 • Anders_S

  Hans, om det är som de säger kommer de att ingå i en borgerlig partigrupp och även hon som kallar sig vänster kommer att rösta borgerligt i EU-parlamentet. Om hon skulle komma in.

 • Vad är skälet till att censurera mitt inlägg som var relevant för ämnet och absolut inte otrevligt?!? 🙁

  /*Conny, jag (AS) kan inte påminna mig att jag raderat nåt inlägg av dig. Det är möjligt att jag gjort det, men det kanske föll för någon av reglerna som gäller på denna blogg. Det räcker nämligen inte att var trevlig och att inlägget är relvant. Det behövs i allmänhet lite till. Det får inte var för kort, det får inte vara för långt osv.

  Normalt diskuterar jag inte modereringar, så detta är det enda svar du får och den enda kommentar i ärendet som jag kommer att släåppa in, du kan alltså inte svar till mig, utan skriv ditt urpsurngliga inlägg igen så får vi se*/ #AS

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • André

  Å andra sidan har ju vänstergruppen sträckt ut handen till Piratpartiet också i en formell inbjudan till EUL/EGL via (v). Ingenting är omöjligt.

  Däremot är det naturligtvis strategiskt fördelaktigt för (pp) att ingå i den mycket större ALDE-gruppen och få med dem på sina frågor, samtidigt som man faktiskt inte ger dem så mycket mer röstkraft procentuellt sett.

 • Pingback: Piratpartiet till EU | Mikael Byström | GSOC()