Hizbollah vinner valet

I morgon, söndag, är det inte bara val i de flesta av EU:s länder, utan också val i Libanon. I det valet så kommer av allt att döma Hizbollah att bli den stora segraren. En Hizbollahseger betyder dock inte en Hizbollahregering då Libanons författning är allt annat än demokratisk. Varje religiös inriktning har ett visst antal garanterade platser vilket idag innebär att de kristna riktningarna och sunnimuslimerna är överrepresenterade medan shiiterna är underrepresenterade. Hizbollah är shiiter och dessutom Libanons klart största politiska rörelse men har inte mandat som motsvarar storleken i stödet och bland folket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Petter Ericson

  Inte för att det nödvändigtvis är så i Libanon (jag har dålig koll på situationen i landet), men att vikta upp minoriteter i ett land med majoritetsstyre är inte nödvändigtvis något dåligt. Demokrati innefattar respekt för minoriteter, majoritetsstyre gör det inte.

 • Att vikta upp en minoritet till majoritet känns mindre lyckat.

 • Araben

  Majoritetsstyre riskerar att sätta en liten grupp ständigt utanför den politiska vänster-höger spelet, där två stora sidor skiftar regerings- och oppositionsroll då och då. Ett konsensussystem som i Libanon har sina fördelar. Främst garanterar den de minsta gruppernas representation. En nackdel kan man tycka är att Libanon har ett konsensussystem med en kammar-parlamentet, istället för att ha en kammare där minoriteterna representeras proportionerligt, och en annan kammare där majoriteten vinner på det sätt vi är vana vid i Sverige t.ex.

 • USA har ju hotat lite inför valet gällande indraget bistånd om fel kandidat vinner. (Sånt demokratin USA annars brukar syssla med i syd och latinamerika.) En Hizbollah-framgång skulle vara ett rejält fuck you till USA. Och Israel naturligtvis. Det är väl det enda positiva med en Hizbollah-framgång.

  Dessvärre verkar Libanon vara i akut brist på vänsteralternativ. Walid Jumblat verkar vara genuint opålitlig.

 • Pingback: Ingen valseger för Hizbollah | Svensson()