Vem skulle anfalla EU?

Hela det scenario som målas upp i försvarsminister Sten Tolgfors debattartikel i DN är helt orealistiskt och taget ur luften:

Det går inte att se en situation där en militär konflikt i vårt närområde skulle drabba endast ett av länderna. Sverige skulle inte stå passivt om ett grannland i Norden eller EU drabbas av kris eller angrepp. Vi utgår från att de inte skulle stå passiva om Sverige drabbas. Vi ska därför förbereda oss för att efter egna politiska beslut kunna ta emot och ge stöd, som också kan vara militärt.

Eftersom det hela är helt orealistiskt finns det heller ingen anledning att samarbeta mer med NATO. Det finns överhuvudtaget ingen anledning för den svenske skattebetalaren att betala en massa till borgarregeringens krisglekar och för att NATO ska få öva i Sverige. Istället för mer pengar till försvaret och smarbete med NATO. Lägg ner den militära verksamheten, ta hem trupperna från Afghanistan och släng ut NATO från Sverige. Använd de sparade pengarna till sådant som faktiskt är nyttigt för det svenska folket. Som exempelvis bättre offentlig sjukvård och skola. Krig är allt annat än vettigt och nyttigt.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia om krig och offentlig ekonomi: DN1, 2, SVD1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

12 Replies to “Vem skulle anfalla EU?”

 1. Jag tycker du ska skriva om sånt du kan. Marxism och sådant som vänstern står för. Kanske lite mer om kollektivavtal.
  Kanske om ohlys avgång.
  Att det inte är ett hot emot EU eller regioner inom EU ifrån Ryssland är faktafel och sakfel.
  Detta inlägg grundar sig bara på dina åsikter som inte är verkliga. Lägg bort vänsterfiltret och se Ryssland som det land det är.
  Ryssland är på väg att bli ett sovjetunionen light. Norge och Finland och andra länder satsar på försvaret av dessa skäl.
  Främst till att Ryssland satsar mycket stora summor på att återuppbygga en militär stormakt.
  Läs på innan du skriver lögn och dårskap!

 2. Samma dag som försvarsministern offentliggör att man öppnar dörren för Nato – och deras stridsplan på låg höjd mullrar över Norrland – stängs dörren för 20 asylsökande från Burundi, däribland en människorättsaktivist och fem barn med en sjuk ensamstående mamma, som massutvisas från Sverige.
  Öppna gränserna, löd statsministerns utspel på Aftonbladet Debatt dagen före nationaldagen.
  Nu vet vi för vilka.

 3. Jag undrar bara vilken sorts information du sitter på att du kan säga att det är ”helt orealistiskt” att en väpnad konflikt skulle uppstå i vårt eller EU:s närområde. Eller närområde föresten, konflikten i Irak och Afghanistan påverkar oss. Jag har inget emot invandrare, men jag tror de hellre skulle vilja bo i frihet i sina egna länder. Du kallar dig ”varm och rättfram”… Inte så himla varmt att lämna Afghanerna till sitt öde, när vi faktiskt kan påverka.
  Jag är själv vänster, men osjälvisk och realistisk.

 4. ja och alla människor i hela världen har blivit snälla och inga onda tankar frodas längre.
  kom in i match igen, visst vore de suveränt om världen vore så bra för då kunde vi spara alla pengar från försvaret, kriminalvården, polisen, säkerhetsbolag m.fl men tyvärr är människor onda och man tar chansen att råffa åt sej om man kan.
  det är därför man måste ha ett försvar, polis och en massa andra saker som kostar för att man ska vara någorlunda säker.
  mvh per

 5. Skicka vilken militär … !?.Den har ju Sveriges regeringar lagt ner ha ha ….

 6. Per, Patrick & Björn: Bara naiva unga svenska datanördar inbillar sig att ett framprovocerat fullskaligt anfall är nån jävla lek eller ”match”.

  ”Samtidigt som Natos stora flygövning Loyal Arrow startade över Norrbotten meddelade Ryssland att det finns planer på en stor militärövning nära gränsen till Finland. Men försvarsminister Sten Tolgfors ser ingen koppling.” (TT)

  Loyal Arrow ökar krigsrisken
  (Piteåtidningen, insändare)
  http://tinyurl.com/lwx9hj
  ”Att bara satsa på ett insatsförsvar utomlands
  kan leda till en katastrof för landet ?† la Karl XII.
  Låt inte Afghanistan, Somalia och Nato bli ett nytt Poltava.”
  – Magnus Alm, reservofficer

  I brist på äkta blodig slakt har ni knarkat ner er på infotainment och dataspel.

 7. Läser vår försvarsminister New York Times?

  Russia Rejects the Notion of a Joint Missile System in Europe
  (The New York Times, June 11, 2009)

  Responding to remarks by Defense Secretary Robert M. Gates, a top Russian diplomat said Thursday that Russia would not collaborate with the United States on missile defense unless Washington scrapped plans to deploy elements of the shield in Poland and the Czech Republic.

  ”We cannot partner in the creation of objects whose goal is to oppose the strategic deterrent forces of the Russian Federation,” said the Foreign Ministry spokesman, Andrei A. Nesterenko. ”No one will do something that harms himself.”

  ”Only the United States‚Äô rejection of plans to base in Europe the so-called third position area of the missile-defense shield could mark the beginning of a full-fledged dialogue on the question of cooperation and reaction to likely missile risk,” Mr. Nesterenko said. He added that Russia expected ”it will be possible to find a common denominator.”

  http://www.nytimes.com/2009/06/12/world/europe/12missile.html_r=3&partner=rss&emc=rss&pagewanted=all

  alt. http://tinyurl.com/mc8rpk

 8. Ingen krigsrisk. Jag har för mig att det sagts förr av Svenska politiker och debattörer, speciellt strax innan andra värdskriget!

  Jan Viklund: Utvisning av ca. 5 personer kan knappast kallas för en ”massutvisning”!

  mvh.

  x

 9. Håll reda på fakta! Utvisningen i går gällde 20 (tjugo) människor från Burundi. Dessutom har ca 100 irakier utvisats i två omgångar tidigare. När fattar tröga, likgiltiga, distanserade svenskar att det handlar om liv och död?????

 10. @Jan
  Du har ingen aning om vem jag är, hur gammal jag är eller vilken bakgrund jag har. Den nivå du ”diskuterar” på visar hur seriös du är…

 11. Jan Viklund: Du delade själv upp Burundierna i två grupper, men det förändrar ingenting ty vare sig fem eller tjugo personer är ens i närheten av en massutvisning!

  En av de större utvisningarna i fredstid jag kommer på är när Idi Amin 1972 utvisade minst 50.000 asiater fråm Uganda.
  ( Källa: Googla på Idi Amin )

  I krigstid handlar det om miljoner människor som utvisas, fördrivs, frivilligt flyttar, omplaceras eller vad nu förövarna väljer att kalla det för!

  Jan Viklund: Om man antar att en vanlig buss rymmer 50 personer så motsvarar din massutvisning av Burundier inte ens en halv buss. Idi Amins utvisning av minst 50.000 tusen Asiater från Uganda som antagligen kan kallas för en massutvisning skulle krävt 1.000 bussar!

  En mycket viktig skillnad är att de tjugo Burundierna inte utvisades som en grupp, utan utvisades efter individuell prövning. Ugandas asiater utvisades däremot som en grupp!

  Jag ger dig en eloge för att du använder den korrekta benämningen asylsökande och inte det felaktiga och missbrukade ordet flyktingar om de tjugo Burundierna!

  mvh.

  x

 12. x, du börjar låta som Hasse Alfredsson. ”Du ska inte komma och snacka om en resa, såg du inte att dom åkte till månen”?

  Ur ett svenskt perspektiv är 20 människor en kraftig utvisning och 100 utan tvekan en massutvisning. Sedan må Kuwait ha slängt ut hundratusentals palestinier utan omvärldens kritik och Storbritannien hela Diego Garcias befolkning. Det är en annan sak.

Kommentarer inaktiverade.