Finsk miljonärsdotter kidnappad och fritagen

En 26-årig dotter till Hanna Nurminen, född Herlin, kidnappades den 27 maj i Tölö utanför Helsingfors. Det gick dock flera dagar innan man insåg att det var en kidnappning:

Den 26-åriga kvinnan försvann från sitt hem i Tölö i Helsingfors den 27 maj. Tre dagar senare anmäldes hon försvunnen. Till en början undersökte polisen fallet som ett förvinnande innan det blev klart att hon kidnappats. I det läget inleddes en omfattande operation, där polisen också tog hjälp av försvaret, tullen och gränsbevakningen.

En medelåldes man i Åbo har gripits misstänkt för kidnappningen. Polisen kom honom på spåren efter att man hittat en stor summa pengar i en parkeringshall i Åbo i fredags. Pengarna var en del av lösensumman. Polisen har också gjort flera husundersökningar och gripit en del personer för kortare tid.

En lösensumma har alltså betalats ut och det var tydligen fyndet av delar av denna som ledde polisen till den medelålders man som nu gripits för kidnappningen. Den kidnappade kvinnan har återfunnits oskadad i en skog utanför Åbo i Finland. Det finns länder där denna typ av brott är vanliga, men i Norden är de mycket ovanliga, även om det händer ibland. Dett fall var det första i Finland men det har hänt förut i Sverige, bland annat med Siba-arvtagaren Fabian Bengtsson och en son i familjen Westerberg.

Familjen Herlin är dominerande ägare (inklusive de två ägarbolagen Manutas och Security Trading samt Konestiftelsen) av hissföretaget Kone Oy med cirka 35 000 anställda i världen, varav 850 i Sverige. Antti Herlin är idag en av Finlands rikaste personer. Företaget har kontrollerats av familjen Herlin från 1924 då Harald Herlin köpte bolaget av Strömbergs (idag en del av ABB). 1932 blev Haralds son Heikki VD och kvarstod som detta till 1964 då han son Pekka i sin tur tog över och var VD till 1987. Pekkas son Antti Herlin blev VD 1996 och styrelseordförande 2003. Hanna Nurminen är syster till Antti Herlin.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DN, AB, EX, GP, HS1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Detta är något av det mest civilisationsnedbrytande man kan tänka sig, och (även om den aspekten kan te sig främmande för en person med Svenssons politiska uppfattning) ett enormt hot mot de ekonomiska drivkrafterna i ett samhälle. Om ingen ens VILL bli rik, kommer initiativ som annars skulle kommit många till gagn att helt enkelt väljas bort.

  Jag har själv en så hög lön (som vanlig knegare utan univeritetsutbildning, men mycket uppskattad av sin arbetsgivare) att jag faktiskt har börjat fundera på vilka psykopater som läser taxeringskalendern. Ju fler dessa blir, desto längre ner i inkomstgraderna kommer kidnappningarna att krypa. Sedan kommer det verkliga helvetet: Försäkringsbolagen börjar erbjuda kidnappningsförsäkringar. Dessa pengar föder systemet, så att fler blir kidnappade, varpå försäkringspremierna naturligtvis går upp, så att samhället till slut förblöder…

  Beskyddarpengar är en mindre spektakulär släkting (typ av utpressning) som har liknande effekter. Vem vill starta ett café om de första besökarna berättar att det finns en ”avgift” att betala, om du inte vill få problem…?

 • Gunnar Törnqvist

  Helt ointressant är det måhända inte att nämna att KONE var ett av de första finska företagen, som började – i KONEs fall med stor framgång – en internationell verksamhet efter andra världskriget. Förmögenheten är en frukt av detta arbete, som gett upphov till arbete för tusentals andra. Det är sant att människorov för att få lösenpengar är ovanliga här. Vår kultur använder sig av andra metoder, tala med skatteverket!

 • Anders_S

  Gunnar: Jag har inget mot skatter för att finansiera gemensam välfärd, men jag hoppas att vi slipper en utveckling där kidnappningar blir vanligare.

 • Pingback: Kidnapparen i Finland - kampsportstränande socialdemokratisk jurist | Svensson()

 • Pingback: Familjen Herlin - Finlands rikaste familj | Svensson()

 • Pingback: Herlin - borgarklassens "diskreta charm" | Svensson()