Meningslös retorik från Göteborgspolitiker om brott

Den artikel som undertecknats av alla ledande politiker i Göteborg samt en del poliser är inget annat än meningslös retorik. Åtgärderna som föreslås är väl det inget större fel på, utom en enda sak. De kommer inte att minska brottsligheten eller påverka gängens verksamhet. Därmed blir det bara meningslös retorik.

För ingen av åtgärderna riktar nämligen in sig på orsakerna till brottsligheten och gängens existens. Ingen av åtgärderna riktar in sig på att förhindra rekryteringen. Om dessa saker är det bara svammel och intetsägande fraser i debattartikeln. Segregationen ska minska, ungdomar ska bort från brottsligheten, andra sysselsättningar måsta skapas. Men inga konkreta åtgärder föreslås, inga satsningar görs.

I verkligheten är det istället tvärtom. Politikerna i Göteborg skär ner och lägger ner den verksamhet som finns och som kan motverka social utslagning och rekrytering till gängen. En av landet bästa verksamheter för att förebygga att ungdomar hamnar i gängkriminalitet och annan brottslighet finns exempelvis i Hammarkullen i Göteborg med Mixgården i centrum. Där vill samma politiska partier och politiker som undertecknat svamlet i GP skära ner och stänga. Inte bara där utan på flera ställen faktiskt, exempelvis i Olofstorp.

Det är lätt att skriva vackra ord i GP, men i verkligheten agerar Göteborgs politiker på helt motsatt sätt. Man skär ner, privatiserar och försämrar så att rekryteringen till gangstergängen underlättas. Sådana som Jan Hallberg och Anneli Hulthén är i högsta grad själv ansvariga för att Göteborg är gangsterstaden nummer 1 i Norden.

Kronvittnen är som jag ser det inte heller en vettig väg att gå för att bekämpa gangstergängen. Det som behövs är social åtgärder, minskad arbestlöshet, fler jobb, bättre skola, förskola och fritidsverksamhet.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, 3, SVD, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hannah

  Helt rätt! Det ligger mycket i det som skrivs i denna blogg!!
  Man kan inte tro på politikernas vackra ord förrän man ser förbättringar,,,

 • x

  Gängen är precis så mäktiga som vi andra tillåter dom att vara!

  mvh.

  x

 • NWilly

  ”Den senaste tiden har vi kunnat läsa om…”

  Vadå kunnat läsa? Här har det varit skottlossningar var och varannan vecka, mitt på ljusa dagen bland lekande barn. Vi har sett det själva och är trötta på det, ni poliser som ska synas kan ju testa att gå UR bilen ibland istället för att köra o sakta in så fort ni ser nån o sen köra vidare, ni vet vilka det är men ingenting görs.

  Håller med, det är meningslös retorik för att soppa problemen under mattan.

 • Strutsman

  Postrånarna som lamslog hela Göteborg dömdes naturligtvis till fängelse, men vad fick dom för straff egentligen? Högst 7 år, och så är dom ute efter högst 5 om dom sköter sig hyfsat. Det är skrattretande.

  Tur att polisen i alla fall får hålla koll på dylika personer så att att man kan stoppa rån som senast i Umeå. Ännu bättre vore att döma till livstids fotboja för alla som våldtar, mördar eller begår grova rån eller misshandlar. Det handlar inte om straffvärde. Den sociala utfrysning som oftast blir resultatet räcker som ”straff”. Men för allmänhetens säkerhets skull vore mycket vunnet om vi kunde förhindra återfallsförbytare. Och det behöver inte nödvändigtvis betyda längre fängelsestraff, men mer övervakning och hårdare straff efter återfall behövs. Alla ska få en chans till ett bra liv, och det innefattar även den skötsamma allmänheten som förtjänar bättre än att utsättas för brott från personer som vi redan visste var farliga.

  Jag är så pessimistisk att jag tror att vi aldrig kommer att utrota brottslighet helt. Men visst kan man nog göra en hel del genom att visa ungdomar att det lönar sig att vara hederlig. Och minst lika viktigt att det straffar sig att vara kriminell. För så länge som gängmedlemmar kör runt i tuffa bilar med snygga brudar och killar som tar första bästa jobb på posten knappt har råd med ett busskort, då kommer det vara frestande att börja en brottslig karriär.