Apoteksprivatisering orsakar redan prishöjning?

Inte bara privatiseringen, utan i detta fall huvudsakligen ett idiotiskt myndighetsbeslut om att stora förpackningar av huvudvärkstabletter inte längre får säljas. Dvs stora förpackningar av tabletter med paracetamol. Problemet är att stora förpackningar av andra preparat som exempelvis tabletter med acetylsalicylsyra också försvunnit.

Privatiseringen av apoteken innebär som jag ser det att prispressen uppåt kommer att växa. De stora förpackningarna är billigare att tillverka och ger normalt ett lägre pris för de inköpande apoteksföretagen. Men de ger också en lägre vinstmarginal (större lagerhållning och oftast mindre pålägg) och intresset från privata återförsäljare att sälja dem blir därmed mindre. Med liten efterfrågan (de efterfrågas mindre av apotekskunderna också) blir de inte tillverkade då en allt för liten produktion blir olönsam. De apotek som vill fortsätta köpa större förpackningar kan inte då tillverkarna lägger ner produktionen och vips har vi fått en mycket stor prishöjning på, i detta fall, värktabletter.

Att GlaxoSmithKline (GSK) dessutom fått vad som i stort sett är monopol på tillverkningen av paracetamol-tabletter innebär förmodligen även det att priserna stiger. Sammantaget har vi alltså en situaation där myndighetsbeslut, privatisering och monopolisering medverkar till prishöjningar på huvudvärkstabletter. Och var så säker, det kommer att bli likadant för en del andra läkemedel också. Även utan tokiga myndighetsbeslut. För det är precis den utveckling vi sett vid den norska privatiseringen av apoteken. Som storkonsument av smärtstillande tabletter (dock inte paracetamolpreparat, de är värdelösa) är detta verkligen ingen kul utveckling för mig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS. Om priserna i Norge:
Enligt Aftenposten 29.06.2007
“Bakgrunnen for innstramningen er blant annet en prissammenligning Statens legemiddelverk (SLV) gjorde i 2006, som viste at prisene for kopilegemidler gjennomgående lå mellom 50 og 75 prosent lavere i Sverige og Danmark enn i Norge. Da var legemidler som sto for mer enn 90 prosent av omsetningen av kopilegemidler tatt med i undersøkelsen, noe SLV mente var representativt for hele markedet.
Mer enn dobbel pris.
Kartleggingen fra juni i år viser:
* Norske forbrukere og staten betaler fortsatt langt mer for slike legemidler enn man gjør i Sverige og Danmark.
* Prisene i Norge er gått ned og nærmet seg nivået i Sverige og Danmark noe.
* I forhold til Sverige er 42 av 54 kopilegemidler dyrere i Norge. Av disse er 26 mer enn dobbelt så dyre.
* I forhold til Danmark er 30 av 46 kopilegemidler dyrere i Norge. Av disse er 17 over dobbelt så dyre.
* For begge land er 10-12 pakninger vesentlig billigere i Norge.”
DS.

Advertisements
 • ulf sjunnesson

  Ingen/liten konkurrens=3000% högre pris!
  Köpte förra veckan 500 mg paracetamol värkttabletter i USA (välkänt fabrikat) Priset per tablett var 6 öre jämfört med 1,92 kronor på apoteket i Sverige. Om jag räknar rätt är det 3200% dyrare. Så blir det när konkurrensen är obefintlig.

 • Anders_S

  Ulf: Jag har varit i USA många gånger (varje år är jag där) och har aldrig hittat värktabletter billigare än i Sverige.

  Sen verkar det ju i alla fall i delar av New York vara ett rent monopol för Duane & Reade.

 • Rudis

  Låt värktabletterna bli dyrare då bara jag kan handla dom på min närbutik istället för att köra 2,5 mil till mitt närmaste Apotek. Detta kommer att vara den stora framgången med avregleringen – tillgängligheten ökar. Se på Norge där antalet Apotek ökat dramatiskt efter avregleringen. Och ökad tillgänglighet är jag villig att betala för. Om du inte är det så kan du ju fortfarande handla från statsägda Apotek, det är ju inte alla som säljs ut.

  Sedan är det klart att när politiken lägger sig i och kräver att tabletterna säljs i små förpackningar så blir det dyrare. Men detta ska skyllas på just politiken, inte marknaden.

 • Nisse

  Apoteket verkar ha prisat in total minskad försäljning i den 40%-iga prisökningen på det mindre förpackningarna, för inte kostar produktion, hantering etc. 40% mer för de mindre förpackningarna.

 • Jack

  Det var någon som sa att man ville ta bort de större förpakningarna för att undvika missbruk – regeringens intention. Jag trodde Sossarnas makt var över folket var borta. Kom Socialdemokratin med ett nytt ansikte. Jag vet inte. Men det här gillar jag inte typiskt överstaligt.
  Sälj hela monopolverksamheten. Att skylla på priset på privatisering är ren lögn. Vet inte Svensson om att apoteken var privata från 1600-1978 innan S tog över för man ville tjäna pengar och självklart hindra att folk kan bedriva sina egna affärer. Vi måste följa Partiets åsikt. Partiet har alltid rätt.

 • Karma

  Blandar du nu in privatisering i ett beslut som på intet sätt hade med privatiseringen att göra?
  Att i samma andetag förutspå att det kommer bli ännu dyrare längre fram p g a privatisering hjälper inte.

  Det skulle väl även vara rättframt och inte bara från vänster?

  F ö har jag varit bosatt i USA och receptbelagd medicin var snordyr, medan ej receptbelagd var relativt billig. Men receptbelagd är väl inte särskilt billig?

 • Claes

  Medicin i Sverige är dyrt. Räcker med att åka till Indien så blir priserna otroligt mycket billigare. Samma medicin, samma tillverkare men helt andra priser. Hur fasen går det ihop? ACO är ett ruttet monopol som borde varit borta för flera decennier sedan. Monopol samt oligopol borde förbjudas inom EU. Där har gubbväldet något att satsa på och inte raka gurkor eller liknande tjafs.

 • kjell vänerbo

  Du vet väl att man kan få storpack på recept? Brufen tillexempel i hundrapack. Bara ett tips 🙂

 • Kurt

  Med privatiseringen minskar tillsynen, då måste myndigheterna kompensera det med strängare regler angående försäljningen.

 • Peter

  Jag köper all min medicin under mina utlandsresor. Mycket billigare och man slipper byråkratin med recept.
  Jag har inte satt min fot i ett svenskt stalinistiskt apotek sedan Suezkrisen 1956 – tack och lov!

 • Pingback: Dyrare piller-Mineralcocktail : Alliansupproret()

 • Jens

  Detta har inget med privatiseringen att göra. Exakt samma sak har hänt förr. Senast för ett par år sedan var det koffeintablettburkarna som ändrades från 100 tabletter till 30 utan att priset per burk ändrades. En prisökning på drygt 200% med andra ord som byggde på den otroligt puckade idén att ungdomar skulle vara för dumma för att fatta att de kan köpa flera burkar på samma gång istället. Blev dock inte så stor mediapublicitet då, eftersom det mest är råpluggande studenter som köper koffeintabletter. Nu i april/maj när det rapporterades i media att man tänkte göra om samma idiotåtgärd även med vanliga huvudvärkstabletter så kunde man veta på förhand att det skulle bli exakt samma visa igen: ingen effekt alls på ungdomar som vill göra sig illa, bara kraftigt höjt pris för vanliga svensson som köper huvudvärkstabletter.

 • Det handlar bara om att suga ut folk på så mycket pengar som möjligt. Elen blev dyrare, grönsakerna blev dyrare när vi gick med i EU, likaså frukten, likaså köttet. S k konkurrensutsättning betyder bara att det blir dyrare och sämre. Inte en enda avreglering har varit till fördel för vanliga människor – de sk konsumenterna. Allt är bara till för att kapitalet inte vet vad de ska tjäna pengar på annars i postindustriella eran (innovationskraften är oerhört låg – om de hittar på något så är det mest skräp) – så de måste exploatera de skattefinansierade områdena – det är också så lukrativt. De bara luras, lura lura luras bara luras allihop och överallt. Rovdriften fortsätter.

 • Erik Fredholm

  Snacka om att blanda ihop äpplen och päron! Paracetamol-monopolet är det väl snarare konkurrensverket som ska klandras för.

  Och angående läkemedelspriserna: Som det nämns i referenserna gäller det generikaläkemedel. Dessa utgör ca 15 % av marknaden. Anledningen till att dessa är dyrare är inte monopol/icke monopol-frågan utan för att Norge valt en annan modell för prissättning av generiska läkemedel.

  Originalläkemedel som kostar mycket mer och står för 80-85 % av marknaden är billigare i Norge än i Sverige.

 • Anders_S

  Erik: Paracetamol och acetylsalicylsyra är väl just ”generika” om jag förstått rätt. Citatet är alltså helt korrekt i sammanhanget. I det andra fallet, med originalläkemedel är ju det stora problemet patenten (en slags upphovsrätt) som ju ser till att det finns monopol och att det blir höga priser.

  Det är väl inte myndigheten (som väl marknadsliberaler gentligen inte vill ha, kapitalismen är väl enligt er/dem perfekt och löser sånt av sig själv) som ska klandras för uppkomsten av monopol och karteller. Istället är det väl kapitalismen och de ansvariga bolagen.

 • Pingback: Kapitalet tar över apoteken | Internationalens ledarblogg()