Lugnt i Västra Hamnen

Det var uppenbarligen lugnt på gatufesten i Västra Hamnen. I alla fall om vi ska tro de media som hetsat så oerhört innan gatufesten och det symboliska återtagandet av gatorna i Västra Hamnen ägde rum. Lika lugnt som i Helsingfors.

Däremot tycks det ha blivit stökigt och bråkigt på vägen därifrån. Om detta beror på att polisen försökt sig på ett gripande eller en kontroll av aktivister i efterhand, som man gjorde med stora grupper helt oskyldiga efter Stoppa Matchen-demon tidigare i år, eller nåt annat framgår inte av tidningsrapporterna. Dessutom måste alla tidningsartiklar i media tas med en nypa salt. Detta då tidningar och annan media oftast inte klarar att rapportera korrekt utan alltid överdriver mängden våld och skadegörelse när något våldsamt mellan polis och demonstranter inträffar. (med tanke på att en del poliser på bilder bär mössor och inte hjälmar tycks det fakitiskt som om våldet ändå var ganska begränsat)

Att demonstranterna tänder facklor och skjuter raketer är inget skäl till polisingripande heller. Men om det skjuts och kastas mot polisen och kringstående personer så ger man förstås polisen en anledning att ingripa. Något som naturligtvis är helt onödigt. Men som sagt. Det kan lika gärna ha varit polisens agerande om utlöst händelserna inne i Malmö Centrum.

Sen kan man ju också fundera på vilken stämning som polis och media skapar när man i förväg jagar upp allmänheten och när polisen istället för att ta det cool som i Helsingfors taggar upp med full kravallutrustning och fulla kravallförberedelser, med hästar, bilar och allt. Polisen kanske skulle fundera på att försöka tagga ner lite istället för att hetsa upp genom att rusta upp och sända signaler om våld.

Ett tiotal personer frihetsberövades av polisen och några demonstranter samt en fotograf tycks ha blivit lindrigt skadade vid skärmytslingarna.

Läs också:
Reclaim the Streets – ett problemfyllt koncept
Stoppa Matchen – kritik av de autonoma

Intressant?
Bloggat: Andrea Doria,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Teheran, vad är sant och vad är lögn?, Anders_S skriver Så här kan också en Reclaim gå till, salkavalka skriver THE SPIRIT OF 01

PS. Ett citat från socialism.nu:

“…hemkommen från festen precis, var lugnt hela kvällen tills folk gick hem, när nån lirare la ut en cykel framför en polisbuss (som hela tiden låg i röven på folk och “buffade”) så fick vår kära polis den brillianta idén att köra rakt in i folksamlingen (dom körde över en refug, över i andra filen och rakt in i folksamlingen), därefter började det kastas typ ölburkar och nån cykel. Inte en helt onormal reaktion på en väldigt väldigt korkad polisaktion. Därefter är det fullt vev för poliserna som går loss ordentligt med batong och hundar, delar folk i tre grupper och bankar loss lite.”

DS.

Advertisements

31 Replies to “Lugnt i Västra Hamnen”

 1. Jag blir så grymt besviken på allt sabbande som dessa människor står för.

  Reclaim – de anser på fullt allvar att de har anledning och rätt att återta något somm de aldrig ägt eller bidragit till. Och kan de inte ”återta” så duger det med att sabba för andra. Om sanningen ska fram så är det sabbandet som är själva grejjen.

  Jag har själv sabbat saker på fyllan i min ungdom. Eftersom jag aldrig fattade att gömma mig i ”demonstrationståg” så fick jag stå för det jag gjort och betala.

  Varför inför inte polisen nolltolerans mot våld och förstörelse vid demonstrationer? Kan LO, SAP eller t.o.m. Moderaterna demonstrera utan att välta bilar och misshandla förbipasserande så kan väl AFA och reclaimarna?

  Sist men inte minst: Det är INTE polisen som startar bråk. Det är den mest patetiska av alla j***a skitdåliga undanflykter man kan komma med. Som om jag skulle bli uppretad och aggressiv bara jag såg en uniformerad konstapel på gågatan när jag shoppar. Sicket j***a skitsnack!

 2. Niklas: Jo, i verkligheten är det ofta just polisen som startar bråk. Till och med rent fysiskt. I övrigt har jag inte så mycket att invända mot ditt resonemang. Förutom tramset om nolltolerans. Det skulle leda till oändligt mycket mer bråk, skadegörelse och våld. Helt fel väg att gå och helt orealistiskt.

 3. obehagligt och tragiskt att idioter lever ut sina destruktiva och själviska provokationslusta i socialismens namn, skäms!
  Om de tycker att det är rätt sätt att protestera kan de få lägga upp sina hemadresser på nätet så att jag kan få göra likadant och vara lika duktig.

  (Detta skulle jag aldrig göra eftersom jag inte är en självisk idiot.)

  Måtte de egna leden rensa upp, men det krävs mod att stå emot när vänner skenar iväg.

 4. Nicklas och Naho:

  Varför så upprörda? Reclaimet gick ju hur lugnt till som helst. Det var när folk var på väg därifrån – i Malmö Centrum, inte Västra Hamnen – som polisen fick fnatt och körde rätt in i gående, förföljde dom på sina hästar och tvingade bort dom från stan. Då misshandlades med batong och pepparsprejades två tjejer av snutsvinen.

  Ni får faktiskt lära er att förstå att polisen alltid kommer med lögner i de här sammanhangen. Nästa gång hoppas jag att ni själva deltar så ni får se längre än de sensationssökande artiklar media skriver.

 5. Men när man bott i Stockholm ett tag och bevittnat Reclaims aktioner med egna ögon, och inte minst förstörelsen därefter, har man då rätt att sucka över dessa idioters ageranden? De gånger när polis i princip tillåtit sig att köras över och inte ingripit har det ändå lämnats förstörelse bakom dessa fredliga demonstrationer.

  Jag håller helt med om att polisen många gånger agerar idiotiskt, men istället för att samla poäng då så ser man till att bete sig än värre tillbaka och på så sätt få hela opinionen mot sig. Och nej, den lilla klick som sympatiserar med reclaim räcker inte för att visa på stöd. SD har betydligt större stöd än så, och de är också idioter.

 6. Kristina:
  Nu är det ju tyvärr så att den här demonstrationen inte hade något tillstånd. Det gör det ju mycket lättare för polisen att lösa upp den. Har man någon organisation som tar på sig ansvar för eventuell skadegörelse så kan man faktiskt lägga ribban lite högre. Men när hundratals ungdomar ”ockuperar” ett bostadsområde och bara en av dom gör något olagligt så är det faktiskt anledning att upplösa hela demonstrationen.

  Och att systematiskt kalla poliser för ”snutsvin” och säga att polisen alltid ljuger är inte bara fel, utan först och främst en väldigt dyster livsåskådning. Poliser är människor av kött och blod dom också, och dom förtjänar respekt för sitt hårda arbete. Det slår mig alltid som märkligt att samma människor som hatar den svenska polisen ofta visar stor förståelse för organisationer som Hamas, Hizbollah etc. Den svenska polisen är ett föredöme, sånär som på några vådaskott genom åren, och kanske också en något för liten närvaro till vardags.

 7. Jag har sällan stött på så mycket explosiv & adrenalinstinn aggressivitet som hos en del av demonstranterna nere vid korsningen där det bröt ut. Tror inte alls att polisen ensam är skyldig till att det flippade.

  De versioner jag hittills hört ang. hur det började:

  1. den som postats ovan från Socialism.nu
  2. ”en polisbil körde på folk, de bara körde rätt in i folkmassan, helt oprovocerat” (snubbe på plats, som blev tillfrågad om inte detta borde ha blivit filmat. Svaret blev nekande och svävande)
  3. SDS: folk kastade en cykel mot polisen (även, tor jag, att det riktades smällare/raketer)
  4. Någon postade på ett forum att en polisbil ”gav en kille en snyting” med backspegeln. Jag fattar det som att bilen(i 30 km/h) snuddade vid den här killen oavsiktligt.

  Kort sagt: jag är övertygad om att dessa versioner av vad som hänt inte heller kommer vara de enda.

 8. Srtutsman: Det är ingen skillnad på hur lätt det är att lösa upp en tillståndsgiven eller en icke tillståndsgiven demonstration. Det är inte tillåtet så länge demonstrationen inte hotar allmän ordning. Tillståndet spelar ingen som helst roll.

 9. Anders_S: tydligen var polisen tydliga med att informera det lilla gardet vid Torson om detta med tillstånd och inte vid demonstrationer. De tycks ha lyckats bra med att informera folk, och det lär säkerligen ha varit välbehövligt.

 10. Anders_S:
  Jag är ingen expert på demonstrationstillstånd, det vet du säkert bättre, men det är helt klart att allmänhetens oro blir mindre om det är en riktig organisation som står bakom. Och allmänhetens oro är inte frikopplad från polisens motivation att gripa in. Får man t.ex. många samtal från boende som utsatts för skadegörelse så måste man naturligtvis ingripa förr eller senare. Om demonstrationen är seriös så kanske man först ber den ansvarige att ta tag i situationen, innan polisen går in.

  Du får för övrigt gärna förklara vad skillnaden är mellan att ha och att inte ha tillstånd att demonstrera. Har det bara med eventuellt polisbeskydd att göra, ifall demonstrationen skulle kunna anses hotad?

 11. Strutsman: Som Anders påpekat har du noll koll på bestämmelser kring demonstrationer. Vidare har du noll koll på vad som hände igår. Det var inget bostadsområde som ”ockuperades”. Man var på en parkeringsplats! Sen kan man ju undra om jag, som antagligen tillskillnad från dig, bor här nere ”ockuperar” min stad om jag ställer mig och dansar på valfri gata. Snuten ljuger i stort sett alltid. Särskilt deras presstalesmän. Det VET jag eftersom jag, tillskillnad från dig, har insyn i vad som händer på plats.

 12. Strutsman: Enda skillnaden för en demonstration när man har tillstånd är att det är lättare med myndigheters, inklusive polisens planering. En demonstration måste alltid skyddas av polisen, oavsett om det finsn tillstånd eller inte. Men det är naturligtvis svårare om polisen inte vet var den ska gå nånstans. Utan tillstånd kan man till exempel bli tvungen att hantera trafiken själv då polisen inte har planerat sådana resurser.

  Polisen behöver inte ingripa om de tror att ett ingripande skulle medföra större problem och/eller värre brott än de som föreligger. Man ska alltså inte agera om man kommer att förvärra läget.

 13. Men Cheezle, då vet du väl att övriga Malmö tenderar att bara glida ner till VH med bandare, picknick-korg och ett par bärs? Ingen brukar liksom annonsera dessa tilltag i förväg, i hotfulla ordalag. Man kör spontant, och utnyttjar de bryggor och annat som kommunen byggt till när det blev uppenbart att Malmö claimat VH som allas badplats.

  Och anledningen till att man stod vid en parkeringsplats var ju att man inte kom längre pga avspärrning.

 14. Bryt: Jepp, så är det. Sen vet jag inte om RTC har uttryckt sig så jätte hotfullt. Är väl mest media som hajpat det. Det var ingen i RTC som ville sabba VH, och det var ingen i RTC som sabbade VH, så vad är beefen?

  Vad gäller att använda VH som badplats vill jag minnas att de boende var lacka på att folk som inte bodde där kom dit för att bada, men efter att de förstått att de inte kunde hindra någon så började de skryta om hur öppet VH var för malmöborna. RTC FTW!

 15. Cheezle: Du har uppenbarligen inte läst RTCs pressmeddelande. Kolla länken: http://kimmuller.wordpress.com/2009/06/10/aktivisternas-pressmeddelande-samt-soundtrack/

  ”Vi ska sätta de rikas köpta trygghet i gungning. Det är de rika som är de riktiga bovarna. De lever i en dröm om det goda livet, en dröm som förutsätter klassamhällets bevarande och det verkar vara upp till oss att krossa den drömmen! De kommer aldrig att kunna stänga in sig nog för att vi inte ska kunna ta oss in!”

  Hotfullt eller inte, döm själv.

 16. Att kalla detta för en gatufest är ju ren lögn. Den djupt fördomsfulla och hotfullt utformade texten på RTS hemsidas kalendarium är en provokation och aggression och en skam för vänsterrörelsen. Skriven av små salongsbolsjeviker, /*påståenden som är fördomsfulla, borttagna*/ #AS och utan att ha upplevt riktig fattigdom eller krig på nära håll en enda dag i sin unga liv.

  Varför inte istället ge sig på de skamlösa fastighetsägarna eller otroligt slappa Malmö kommun som tillåter vidriga boendeförhållanden i vissa delar av stan?

  I västra hamnen bor ett fåtal verkligt ”rika”. De flesta boende är studenter, hårt yrkesarbetande småbarnsföräldrar eller pensionärer som unnar sig ett bra boende efter lång yrkesverksamt liv. Så fort det är fint väder är hela (och då menar jag HELA) Malmö där och solar och badar.

  Vad finns det att ”reclaima” egentligen??? Klipp er, skaffa er ett jobb eller utbildning. Starta en fond för totalrenovering av Rosengård. Res till ett u-land och gör lite nytta. MEN SLUTA hota småbarnsfamiljer och pensionärer!

 17. Cheezle:
  Jag skulle ta dig lite mer på allvar om du inte påstod att jag inte hade koll på saker. Helt bakom flötet är jag faktiskt inte. Och livet handlar inte bara om lagar och paragrafer. Jag har faktiskt ganska stor livserfarenhet, även om jag aldrig deltagit i några demonstrationer.

  Man får inte dansa hur som helst på allmän plats. Det borde stå klart för vem som helst. På allmän plats tar man hänsyn till varandra. När jag var liten spelade vi fotboll på gatan, men om det kom en bil så flyttade vi på oss. Vi använde den offentliga miljön men ockuperade den inte. Det har man nämligen ingen rätt till.

  Att tro att man som enskild person kan ha total inblick i polisens arbete och ”veta” att dom ljuger, låter lite mastigt i mina öron. Kan det inte vara så att polisen faktiskt blir hårdare psykiskt belastad om de träffar 200 ungdomar med attityden att alla poliser är svin, än om de träffar 200 respektfulla ungdomar? Som sagt, poliser är också människor och trots träning kan man inte stå ut med vad som helst. Försök att vara respektfull mot polisen, för Guds skull!

 18. Ja, det är relativt hotfullt. Åtminstone för de som inte har insyn i rörelsen. Lite fjortis effektsökeri och lite kvasiradikalism. Absolut. Jag förstår de som var rädda för kravaller. Faktum kvarstår dock:

  Ingenting förstördes i VH, samtidigt som de rikas köpta trygghet sattes i gungning.

 19. Cheezle:
  De som bor i VH är inte rika. Då har begreppet rik helt tappat sin innebörd. Jag kan möjligen hålla med om att dom är rika i ett globalt perspektiv, men det gäller ju i stort sett alla svenskar som inte är hemlösa. Att bo där är inte ens dubbelt så dyrt som att bo i förorten, och om man bara prioriterar boendet så behöver man inte ens vara höginkomsttagare för att ha råd att bo där. Dessutom vore det smakligare att inrikta sig på att kräva marknadshyror om man vill hjälpa fattiga att hitta bostäder. Det är ju sossarnas hyresreglering som leder till att det nästan bara byggs bostadsrätter. Och med marknadshyror skulle inte bara innerstaden bli dyrare, utan även förorten billigare. (allt är ju relativt, så det är ju egentligen två sidor av samma mynt.)

 20. ”Poliser är människor av kött och blod dom också, och dom förtjänar respekt för sitt hårda arbete. ”

  Åh gode tid vilken brun tunga… Det där låter som de ursäkter som liberala svartfötter brukar ha tills de inser att det inte hjälper ett dugg att slicka butt crack när det blir uppsägningar.

  Vänta du tills du står framför polisen av en eller annan anledning, lille Struts. Då kommer du att få känna på deras hårda arbete, och du kommer inte att gilla det.

 21. Strutsman. Ursäkta, men vilken planets information tar du in i din parabol? Innan jag nitar dig med statistisk sifferexercis så vill jag upplysa dig om att jag
  1) Inte är sosse, har aldrig varit sosse, och kommer aldrig att bli sosse.
  2) Aldrig accepterar att jag – och med mig min klass – ska förpassas till utkanterna av städer bara för att vi lever i ett kapitalistiskt samhälle där överhetens tjuveri ger dom justa lyor i city och vi andra får pendla från förorten. Jag är alltså mot marknadshyror men för en demokratisk stad.

  Så nu till VH och statistik på dess invånare och priser på dess bostäder:

  Nyligen såld bostadsrätt i Kroksbäck: 4 rum, 107 m2, pris: 1,1 mille
  Bostadsrätt i VH: 3 rum, 110 m2 Utropspris: 7,65 millar
  Hittat efter en snabb googling.

  En skillnad på SEX (6) miljoner kronor.

  Röstresultat för VH tre distrikt:
  Moderaterna: 40% – I Malmö i övrigt 21%
  Vänsterpartiet: 1,5% – I övriga Malmö 5.5%

  Här kan du läsa ekonomisk och social statistik om VH (man snittar 30 lax i månaden)
  http://www.malmo.se/download/18.3964bd3611d8d4a5d1c800010858/008.V%C3%A4stra+Hamnen+rev.+081118.pdf

  Här kan du läsa ekonomisk och social statistik om Lindängen(man snittar 17 lax i månaden):
  http://www.malmo.se/download/18.3964bd3611d8d4a5d1c800011023/164.Lind%C3%A4ngen+rev.+081119.pdf

 22. Cheezle:
  Den statistiken säger endast att de som bor i VH har gott omdöme som röstar på moderaterna istället för på gamla kommunister.

  Kristina: Du är en tragisk person som lever i villfarelsen att allt polisen gör är att de vill misshandla de ”fina” ungdomarna som inte har något annat val än att bryta upp gatsten och kasta på polisen.

 23. Anders:

  Den statistisken sa mer än så, och det var ett svar på ett tidigare inlägg. Självklart röstar folk på de som säger sig försvara ens intressen. Inget konstigt med det. De flesta i VH är välbeställda, och därför röstar man på överhetspartiet (m).

  Allt polisen gör är självklart inte att misshandla folk. De äter ju munkar också 😉 Men den dagen du själv blir slagen i huvudet utan anledning, eller den dagen polisen tvingar bort dig från de kvarter där du bor, så kommer du nog få en annan syn på snuten. Fast det skulle nog inte hända. Snutar och vuxna svensson har ingen anledning att jiddra. Ni har ju det bra i era skyddade verkstäder.

 24. Herre Gud vad vi liberaler har att göra…

  Nicklas:
  Jag har naturligtvis träffat poliser i många situationer, och lltid varit nöjd. Jag brukar t.ex. ofta fråga poliser om vägen och dom är precis som vilka människor som helst mer eller mindre trevliga och hjälpsamma. Och skulle jag hamna i en urartad demonstration av någon anledning så skulle jag helt enkelt göra som polisen sa, så jag tror inte att det skulle vara nåt problem.

  Cheezle:
  Jag har inte anklagat dig för att vara sosse. Och jag kommer aldrig att acceptera ett samhälle som delar in folk i klasser, oavsett vilken klass jag själv skulle påstås tillhöra. I ett fritt, demokratiskt samhälle blir det så att dom som är beredda att lägga mest pengar på sitt boende gör det, och dom som prioriterar annat gör det. Precis som dom som lägger all sin energi på jobb tjänar mer än de som inte gör det.

  Den dag jag blir slagen i huvudet av en polis kommer jag att anmäla det och tycka att den polisen är dum i huvudet (om det inte var jag som hade gjort fel förstås), men jag skulle inte i min vildaste fantasi anklaga hela poliskåren för det. Den typen av kollektiv skuld tror jag inte på; jag är helt enkelt mot all indelning av människor i grupper.

 25. Anders: ”Kristina: Du är en tragisk person som lever i villfarelsen att allt polisen gör är att de vill misshandla de ‚Äúfina‚Äù ungdomarna som inte har något annat val än att bryta upp gatsten och kasta på polisen.”

  Sydsvenskans journalister bevittnade en ung icke-våldsam kvinna bli misshandlad av en av gorillorna med upprepade batongslag mot huvudet tills hon började blöda. Snyggt jobbat. Och som Strutsman skriver är den tråkigt att benämna en så duktig hårt arbetande polis som ”snutsvin”. Jag tycker att vi ska kalla honom Batman, eller kanske Räddaren i nöden.

 26. Strutsman: Du försvarar klassamhället med näbbar och klor. Ändå säger du dig vara mot att samhället ska vara indelat i klasser. Tyvärr är samhället det och det är inte de som använder ordet klassamhälle som skapat detsamma, utan själva systemet, kapitalismen. Klassamhället är en produkt av kapitalismen, det är så det blir med ett kapitalistiskt system. Vill du inte ha ett klassamhälle så måste du bekämpa kapitalismen. Gör du inte det är du inte mot klassamhället, du är bara mot att säga som det är. Du vill ha din egen förljugna verklighetsbild som en snuttefilt att suga på och vill att vi andra inte stör.

  En diskussion om klassamhället och kapitalismens karaktär är ock off-topic och ni får gärna ta den i några av de många inlägg jag skrivit om sådant. Men inte här.

  När dte gäller hur du skulle agera i en demonstration så vill jag bara tala om för dig att det inte spelar nån rill när det blir stökigt ut du agerar. Du kan åka på spö ändå (elelr det är just de som inget gör som får stryk, de andra, mer aktiva klarar sig). Dessutom får man i allmänhet inga instruktioner från polisen id et läget. Det fungerar liksom inte. Jag tycker du ska sluta uttala dig om sker du har noll koll på.

 27. Anders_S: Fattar mig kort eftersom detta är off-topic – men har det slagit dig att vi liberaler kanske förkastar teorin om klassamhället helt och hållet? /*påstående som var irrelevant, borttaget*/ #AS Klassamhället är en världsbild du har valt att tro på. Det är inte den enda bilden, eller ens (enligt mig då) en särskilt bra modell av verkligheten.

 28. Wilhelm: Att liberaler förnekar verkligheten har jag alltid vetat. Du bekräftar bara min ståndpunkt.

 29. Anders_S: Det roliga med verkligheten är att alla har sin egen. 🙂

  Jag får väl skriva ett eget blogginlägg om ”klassamhället som religion” och utforska ämnet lite närmare, för här är uppenbarligen fel ställe att göra det.

 30. Wilhelm: Det blir förstås alltid problem när man diskuterar om man har olika utgångspunkter. Utgångspunkterna innebär ju att man inte kan vara överens om allt. Skriv gärna det inlägget.

Kommentarer inaktiverade.