Regeringens vanliga tvångsåtgärder

Regeringen tror att allt kan lösas med repression, övervakning och tvång. Det senaste påhittet från regeringen och mer specifikt från regeringens totalt okunnige utbildningsminister Jan Björklund, är att elever ska tvingas till extra år i skolan. När skolan misslyckats med att utbilda en del elever på ett riktigt och bra sätt så ska eleverna straffas genom att tvingas kvar i den skola som inte klarat av sitt uppdrag, att utbilda unga människor.

Fel i systemet, utbildningsväsendet, ska alltså lösas genom att individernas tvingas med hjälp av repressiv lagstiftning. Det är den borgerliga regerinegns standardlösning. Eller snarare den borgerliga regeringens standardsvar är mer repression för man saknar lösningar. Istället för att ge sig på själva felet straffar man den som drabbas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • För det är bättre att de går ut skolan utan tillräckliga kunskaper, menar du? Och det kan aldrig vara elevens eget fel att kunskaperna saknas, ens delvis? Och att få stanna kvar i skolan tillräcklig länge för att ta igen det man missat, är det ett ”straff”, eller en nödvändig förutsättning för att kunna gå vidare med livet på samma villkor som alla andra?

  Självklart är det skolans jobb att se till att varje elev får en utbildning värd namnet under den tid han eller hon går i skolan. Men det kommer alltid att finnas undantag, och då är det bra med ett extra skyddsnät, såsom extraår för den som har mycket kvar. Det är förstås synd att en sådan lösning behövs alls, men ofantligt mycket bättre än att barn lämnar grundskolan utan tillräckliga kunskaper. Jag applåderar regeringens förslag.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Skolan blir inte bättre med hårdare tag()

 • Anders_S

  Vuxenutbildningen var ett extra skyddsnät. Den har regeringen slaktat.

  Det som nu föreslås är inte ett skyddsnät utan en straffåtgärd.

 • Anders_S: Kan du förklara vad du menar med straffåtgärd? Menar du att det skulle vara snällare mot barnen att skicka ut dem i samhället utan de kunskaper som krävs för att komma vidare till utbildningar över grundskolenivå? Det om något är ett straff.

  Vuxenutbildningen har inte ”slaktats”, den har bara fått minskad budget med anledning av rådande konjunkturläge. Sist jag kollade fanns det fortfarande drygt 75 000 vuxenutbildningsplatser i Sverige.

 • Och som Anders också skriver, felet är att skolan misslyckas, och det ska inte eleverna straffas för. Men det är ju i princip samma sak med arbetslösa och med sjuka. De straffas för att de är sjuka, och i vissa fall pga annorektiska arbetsplatser, de arbetslösa straffas för att man fört en politik som kräver en viss ”jämnviktsarbetslöshet!”, alltså för att man frångick målsättningen med full sysselsättning en gång. De som drabbas av politiska åtgärder förklaras skyldiga till de olyckor de drabbas av, och ska straffas för det, på alla tänkbara sätt.

 • Anders_S

  Det som vore bra var om man kudnde läsa upp betyg, om man kunde börja om när man valt fel väg osv. Det som varit möjligt på 1970-, 1980 och 1990-talen, men som regeringen nu omöjliggör.

 • Martin

  Nationalliberalerna marcherar på. Maskinen är ofelbar så fokusera på de gnisslande kugghjulen.

  Hörde dock på radion att de försöker laga systemet. Så ingen skall hämtas av polis för att tas till morgonbön iaf.

 • Strutsman

  På vilket sätt är en andra chans i grundskolan ett straff? Och hur stor skillnad gör ett år egentligen på de 9-12 år som vi alla ”avtjänar”?

  Kerstin:
  Rent filosofiskt är det fel att kalla avsaknad av hjälp för ett straff. Det skulle ju innebära att jag varje dag straffar alla människor som jag skulle kunna ha hjälpt, vilket naturligtvis är en bisarr tanke. Därför bör också arbetslösa och sjuka vara fortsatt tacksamma för den hjälp de får även om man ibland måste hålla igen lite på resurserna. Sannolikheten att man ska vilja avstå lön för att hjälpa andra beror nämligen på hur mycket tacksamhet man tycker sig märka. I Sverige är tacksamheten mycket, mycket liten. Gökungar är vad vi har blivit.

 • Pingback: Skyddsnät bort - straffåtgärder in | Svensson()

 • Anders_S

  Strutsman. Jag har reda svarat på din fårg (i inlägget preci innan frågan), men även här kan du läsa ett svar:
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/06/15/skyddsnat-bort-straffatgarder-in/

 • Kuno

  ”Vuxenutbildningen har inte ‚Äúslaktats‚Äù, den har bara fått minskad budget med anledning av rådande konjunkturläge.”

  Allianssons minskade väl anslagen till vuxenutbildningen kraftigt under högkonjukturen.