Den kristna extremhögern…

Eller hur var det nu? En kristdemokratisk politiker i Gällivare har berömt Adolf Hitler. Det handlar om Karl-Göran Välivaara tog upp Adolf Hitler i ett anförande i kommunfullmäktige.

– Adolf Hitler lät bygga motorvägar och det vände den tyska ekonomin. Men några fick det sämre.

Man får nog betrakta Välivaaras exempel på bra åtgärder som mindre lyckade (Hitler och Mussolini), även om exemplet med New deal och Roosevelt var bra. Fast just det är väl knappast något som dagens borgerliga svenska regering stöder. Det är klart att Välivaaras exempel beror på en tillfällig brist på omdöme och inget allvarligare. Men samtidigt ligger det i linje med andra kristdemokraters underliga beteenden och uppträdanden. Frågan jag ställer mig är när vi får svenska kristdemokrater som bär sig lika obehagligt åt som den kristna amerikanska högern?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mikael

  Tja den sista idioten är ju inte född än. Men dessa tokstollar finns både till höger o vänster, så det är inget nytt under solen precis.

  Micke

 • Ser inte mycket till dåligt omdöme. Hitlers politik om motorvägar var i grunden samma som Roosevelts. Att karln var ett ärkekräk, en folkmördare och en massmördare gör inte att man måste hålla komplett tystnad om allt som skedde mellan 1933 och 1945 i Tyskland, om det inte gäller förintelsen.

  Hitler använde en arbetsmarknadspolitik som i detta led var sund. Det är något att tänka på. Exempelvis bör socialdemokrater och andra tänka i samma banor innan någon rasistisk populist gör det. Bättre att bra politik genomförs av folk med någon moral än av de som vill vinna stöd för krig och folkmord.

 • Martin

  Ovanligt klumpigt, om man vill få ens tanke att framstå i positiv dager och drar en analogi till Hitler. Vilka är det då man försöker vinna för sin sak? Genomgående valde han högerfolk som räddat kapitalismen med något som mer liknar vänsterreformism.

  Hampus,
  Adolf bättrade väl på sin statistik om ”utanförskap” genom att ändra vilka som räknades in i ”utanförskap”. Så visst finns det många Hitler analogier som är användbara.

 • Martin, det är väl alldeles utmärkt om högermänniskor börjar se det som liknar vänsterreformism?