EU-ordförandeskapet och protester

Inför Sveriges EU-ordförandeskap har den svenska polisen förberett sig rejält. Så rejält att de, när de insett att det kanske inte kommer att bli så många demonstrationer och protester som de förväntat sig, börjat höra av sig till vänsterorganisationer och folkrörelser med frågor om varför inget händer, varför inga demonstrationstillstånd sökts osv.

Det är iofs okej att polisen hör av sig och att polisen är förberedd, men det handlar faktiskt inte om samma sak som år 2001, så man verkar ha tagit i lite för mycket. De olika regeringscheferna ska inte träffas i Sverige, sen Köpenhamn 2002 (?) träffas de alltid i Bryssel. Vid de mindre ministermötena brukar det bara vara mindre demonstrationer eller inga demonstrationer alls.

Det enda som hittills verkar klart är att det ska vara en demonstration i Göteborg den 26 september i samband med finansministermötet (ECOFIN) i staden. Dessutom planeras en motkonferens som ska vara i på samma gång som finansministermötet och försvarsministermötet. Det senare ska ju vara några dagar senare än finansministrarnas möte och i samma stad. I Stockholm pågår planering för en motkonferens och så är fallet också i Östersund. Fast ministermötet i det fallet ska vara i Åre. Det är de planer jag känner till för närvarande. Men det dyker säkert upp fler protester av mindre format vid olika möten. Och jag kan ju knappast känna till allt. För det ska ju vara ganska många.

Intressant?

Borgarmedia: SVD, AB, EX, Sydsvenskan1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements