Polisen gör rätt som bryter med Lugna Gatan

Det är helt riktigt av polisen i Göteborg att bryta med Lugna Gatan. Den organisationen är inget annat än beskyddarverksamhet med stöd från kommunala instanser och Fryshuset. Det finns ingen anledning till att kommuner och andra offentliga inrättningar ska använda tjänster från Lugna Gatan. För när man använder tjänster från dem innebär det att man legaliserar och stöder de attityder som styr de kriminella gängen. Som polisen säger:

Orsaken är att polisen inte litar på vissa av värdarna i Lugna Gatan. Det finns en attityd att inte tjalla och misstänkta brott anmäls inte, menar Klevensparr.
– Vissa av Lugna Gatans värdar har en stark kriminell identitet. Det medför pondus, socialt tryck och de får respekt från andra unga. De fungerar som någon form av ordningsmän i vissa områden och det tycker vi är fel.

Klevensparr betonar att han tycker att ungdomar som varit kriminella ska få en chans att komma tillbaka in i samhället, men för att vara en förebild för andra behövs ett tydligare ställningstagande än vad Lugna Gatan hittills har visat.

Vad jag förstår är det så att medlemmar och värdar i Lugna Gatan i Göteborg har skyddat och hjälpt kriminella att hålla sig undan polisen. Det innebär att stöd till Lugna Gatan i praktiken är ett stöd till kriminell verksamhet. Som jag ser det stärker Fryshuset, genom projektet Lugna Gatan, upp de kriminella gängen istället för att motarbeta dem. På samma sätt som Fryshuset en gång stärkte nassegängen, stärker man nu gangstergängen.

Det är bra att polisen i Göteborg nu säger ifrån. Förhoppningsvis kan det innebära början på slutet för det opålitliga Lugna Gatan. Det är ingen organisation man ska ge stöd. Lugna Gatan behövs definitivt inte i Göteborg, oavsett vad Arvsfonden säger.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, DN, Sydsvenskan, SR1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

10 Replies to “Polisen gör rätt som bryter med Lugna Gatan”

 1. Enligt min erfarenhet är gangstrarna på Västkusten och i Skåne av ett helt annat skrot och korn än motsvarigheterna i resten av landet.

  På Västkusten och i Skåne påverkar gängen ”vanligt folks” sätt att leva på ett helt unikt sätt – kanske inte alla, men många, har sin egen personliga våldsanknutna gangsteranekdot där som folk inte har i övriga landet.

  Delar du min uppfattning om detta, Anders?

  I så fall kan sociala nedskärningar visserligen vara en förklarande faktor vilket du har skrivit om tidigare, men den geografiska koncentrationen av riktigt våldsamma ganstergäng borde också vägas in. Närheten till Danmark där liknande förhållanden råder ligger nära till hands.

  Men varför har gängen ännu inte fått fäste på samma sätt i Mälardalen, Östergötland osv.? Dessa regioner har ju också drabbats av sociala försämringar.

 2. Jag menar ”Närheten till Danmark där liknande förhållanden tidigare rådde ligger nära till hands”. Danskarna har ju kväst gangstergängen ganska effektivt.

 3. SMtih: Vad jag förtsår är ett av problemen för Göteborg att staden är fattigare än andra i Norden. För Malmö gäller det samma. Arbetslösheten i de två städerna är över genomsnittet respektive långt över genomsnittet.

  Närheten till Köpenhamn kan spela roll för Malmö, men när det gäller Göteborg är det förmodligen förekomsten av Norden största hamn som spelar roll (De alternativa hamnarna i Norden är Århis och Helsingborg, bägge städerna strak gangsterfästen). Stor hmnar är inkörportar för större delen av narkotikan. Skåne å sin sida har ju bron och färjetrafiken.

 4. Nu vet jag väldigt lite om Lugna Gatan, jag ser dem ibland i tunnelbanan men vet i övrigt inte mer, däremot vet jag att sådana organisationer har haft problem förr. I min ungdom fanns det ett särskilt farligt ungdomsgäng på gatorna, farligt för andra ungdomar. Minns dock inte vad de hette, men principen var liknande den för Lugna Gatan. Dessa var beskyddare som samarbetade med polisen. De gick runt där ungdomar höll till på kvällarna och höll lugnet med terror som vapen, var det nån som orsakade bråk var det inte bara den personen som fick stryk, de buntade ihop bägge parter i konflikter. Dessa organisationer innehöll folk från ungdomsgäng, ofta fd ligister, lite äldre, starkare och råare än de 14-18 år gamla ungdomar som de var satta att hålla koll på. De behöll också sin gängmentalitet och sina lojaliteter. Känns som polisen bränt sig på samma platta gång på gång.

  Smith,
  kan våldet inte komma från konflikter mellan olika gäng? Kan det vara så att gängen i de andra delarna i landet inte är i lika skarp och öppen konflikt med varandra? I Stockholm händer det ibland att det blossar upp korta episoder med restaurangattentat, mordbränder med mera, men sedan blir det lugnt igen. Men man skall inte missta det förmodade lugnet med att det inte finns gängaktiviteter.

 5. Anders: Låter som en möjlig förklaring!

  Martin: jo visst finns det gäng på andra ställen och de ger sig på varandra ibland, skjuter rentav ihjäl varandra då och då. De ägnar sig även åt beskyddarverksamhet, indrivning, bankrån osv. Det är naturligtvis ett stort problem för de inblandade, förbipasserande under skottlossning och för vissa näringsidkare.

  Men på Västkusten och i Skåne är det ändå några snäpp värre. Där riskerar man, förutom allt ovanstående, dessutom som utomstående att bli inblandad och grovt trakasserad i bostadsområden, som krogbesökare, trafikant, alltså, gängen är mycket mer insyltade i hela samhället där än vad de är på andra ställen.

  Det är åtminstone mitt intryck efter att ha bott och rest runt en del i det här landet.

 6. Martin: Tänker du på Guardian Angels? Gick runt med röda baskrar och bomberjackor.

Kommentarer inaktiverade.