Innehållslöst pladder av Sanna Rayman

SVD:s ledarsida brukar var fylld av islamofobiska tirader av Per Gudmundson, cyniska och obehagliga ordkaskader av Maria Abrahamsson , förvirrade inlägg av Claes Arvidsson och ibland ett och annat hyfsat inlägg av någon av de nämnda eller av någon annan ledarskribent. Även om det är ännu mer sällan som jag håller med någon av dem.

Nu har islamofobin, cynismen och förvirringen fått sällskap av det innehållslösa pladdret. Denna gång signerat Sanna Rayman. Hon skriver om makt och makt är enligt henne relationer. Det handlar inte om den lilla människan mot de stora apparaterna menar hon. Problemet är att Rayman inte skriver om makt, hon skriver inte om de underordnade gentemot de överordnade. Hon skriver inte om de som har makten, överklassen, de rika, eliten eller om de som inte har den, miljonprogramivånarna, arbetarklassen, de fattiga.

De exempel hon tar är visserligen, precis som hon säger med andra ord, hycklare när de hävdar att de är små som står mot stora apparater. För både Wanja Lundby_Wedin, Anna Odell, Rick Falkvinge och Jimmie Åkesson i Sverigedemokrateerna är människor som inte är underpriviligeierade. De är inte maktlösa. De är inte arbetare. Men ingen av dem tillhör makteliten i Sverige. Inte heller Sanna Rayman, hon är bara en av elitens skällande bandhundar. Fast henne senaste alster är i stort sett pladder utan innehåll, utan riktning och utan vettiga slutsatser. För hon skriver inte om makt och inte om maktlöshet. Hon skriver om ingenting. Om medelklassens egna förvirrade våndor möjligtvis. Inget mer.

Det finns tidningar som skriver om makten i samhället och om de verkliga makthavarna. Om hur dessa bär sig åt när de bestämmer. De tidningarna heter inte DN, GP eller SVD. De heter bl.a. Dagens Industri, Veckans Affärer och Affärsvärlden. DN, GP och SVD samt andra liknande tidningar skriver mest för att ge medelklassen en lämplig värld, en lämplig bild av verkligheten som de kan vara nöjda med och tro på. Arbetarklassen ska helst inte bry sig om verkligheten alls och får hålla till godo med Aftonbladet, Expressen och liknande produkter.

Men ledarna i SVD brukar i alla fall innehålla nåt. Om det så är nyliberalt, stockkonservativt, helt puckat eller islamofobt så brukar det ha lite substans (inte alltid förstås), och nu har vi fått se ett exempel på det senare, innehållslöshet. Innehållslöst pladder. Sanna Rayman borde nog postat det på sin blogg. Där är toleransen för innehållslösa inlägg betydligt större (gäller säkerligen en del av mina också). Men på ledarsidan i SVD tycker jag inte sånt hör hemma. Det ger inte ens ett vettigt bidrag till konstruktionen av medelklassens världsbild.

Om ni vill läsa något om de människor som har makt, de som äger de största företagen i Sverige, människor som är släkt med varandra och vänner med varandra så har jag skrivit många gånger om det. För ägande, relationer och makt hänger ihop. Makt beror i först hand på ägande, men relationer ger också makt. Och de som äger har relationer, kontakter, förbindelser med andra likadana. Det är så makten i samhället fingerar och struktureras upp. Ägande och umgänge, styrelseposter och föreningsliv. Bostäder och sommarställen på samma orter osv. Om sådant skriver inte Sanna Rayman. Det gör däremot jag. Läs:

Storfinansen – direktörer och kapitalister

De 15 familjerna:

 1. Dagens 15 familjer
 2. Ägandet i svenskt näringsliv
 3. Wallenbergs, del 1 – en av världens mäktigaste finansfamiljer
 4. Wallenbergs, del 2 – familjens makthavare
 5. Douglas – familjen som blev rik på övervakningssamhället
 6. Ax:son Johnson – familjen som växlade från basindustri till handel
 7. Olsson – nutidens göteborgska redarfamilj
 8. Stenbeck – från basindustri till media
 9. Söderberg – från långsiktighet till spekulation
 10. Paulsson – byggmästarfamilj från Skåne som köpte av facket
 11. Schörling – Douglas parhäst
 12. Familjen Persson och klädimperiet
 13. Lundbergs – bland Sveriges allra rikaste
 14. Hagströmer och Qviberg – spelare på börsen som övertagit gammalt bolag
 15. Bennet – sossarnas storkapitalist
 16. Bonniers – mediefamiljen nummer 1
 17. Kamprad – möblerar folkhemmet och smiter med skatten
 18. Rausing – familjen som blev rädd för löntagarfonderna
 19. Ett par mindre finansfamiljer – Hjörne och Lindén
 20. Philip-Sörensen – svensk familj i legosoldatsbranschen

Institutionella ägargrupper

 1. Ägandet i svenskt näringsliv 2
 2. Spekulationskapitalet – Nordic Capital
 3. Spekulationskapitalet – IK Investment Partners
 4. Spekulationskapitalet – Altor Equity Partners
 5. Spekulationskapitalet – Segulah
 6. Handelsbanken / Industrivärden
 7. Dunkerfonderna
 8. Sampo-Nordea – två stater i samarbete

Utländska ägargrupper i Sverige

 1. Utländska ägare i det svenska näringslivet
 2. Maersk McKinney Möller – dansk familj som också är svensk
 3. Ford – en ägare som misskött Volvo Personvagnar
 4. General Motors – världens största förlustföretag
 5. Renault – franska staten som makthavare i Sverige
 6. Volkswagen – Porsche och Niedersachsen i allians
 7. Autoliv – ett märkligt svenskt företag
 8. Hagen – norsk familj med makt i Sverige

Makten i näringslivet

 1. Svensk bilindustri – en utlandsägd historia
 2. Näringslivets mäktigaste under 40 och de 15 familjerna
 3. Sveriges största företag och de 15 familjerna
 4. De 100 mäktigaste och de 15 familjerna
 5. Sveriges rikaste och de 15 familjerna
 6. 100 mäktigaste och de 15 familjerna 2

Medieindustrin

 1. Medieindustrin
 2. Bonniers – nästan synonymt med media i Sverige
 3. Hjörnes – västsveriges mediakungar
 4. Stenbeck – en modern medieföretagsgrupp
 5. Schibsted – fjärde största medieägaren i Sverige
 6. ProSiebenSat – Sveriges fjärde TV-operatör
 7. Clear Channel – ett av de största reklambolagen i Sverige
 8. Telenor – mediekoncern och TV-distributör i Norden
 9. JC Decaux – det andra stora reklamtavleföretaget
 10. Norrköpings tidningar – Erik och Asta Sundins Stiftelse
 11. Familjen Ander – dominerar media i Värmland
 12. Gota Media – tidningskoncern i Småland och Sjuhäradsbygden
 13. Familjen Hamrin – snålbältets tidningskungar
 14. MittMedia – Gefle Dagblad kontrollerar södra Norrland

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Tom

  Du är ju riktigt rolig, Svensson! 41 rader för att tala om att Sanna Raymann skriver innehållslöst pladder! Enda innehållet är att du staplar förolämpningar på varandra och förebrår henne för att hon inte delar bokstavsvänsterns världsbild! Suveränt! Ett av dina mest avslöjande inlägg!