Dåliga filmsajter på nätet

SVD har testat lagliga möjligheter att ladda ner film och kommit fram till att de sajter som finns är klart undermåliga. De flesta fungerar exempelvis bara om man använder Windows och Internet Explorer. Endast en sajt av de testade fungerar med andra operativsystem och webbläsare. Det är Headweb som dock inte kan erbjuda några storfilmer då de stora filmbolagen vägrar samarbeta med dem. Å andra sidan har man istället ett brett sortiment med smala filmer.

Av de andra tjänsterna, SF-Anytime, Film2home och Cdon som testas så får SF Anytime underbetyg också på andra sätt. Sökfunktionen är nämligen totalt värdelös.

Det är alltså väldigt svårt att ladda ner filmer från nätet på lagligt sätt, därför att det krävs en viss sorts operativsystem, webbläsare och dator. Har man inte det så finns de festa filmer inte att få tag på. Det finns i Sverige ingen motsvarighet till de tjänster som finns för musik, som exempelvis Spotify och Itunes.

Det finns dock en nedladdningsmöjlighet som SVD inte testat och där det finns mycket filmer. Det är om man har bredbands-TV. Då kan man hyra filmer direkt via TV:n. Det är naturligtvis också en begränsad möjlighet då den kräver att du just har avtal med något TV-bolag eller bredbandsbolag, som Bredbandsbolaget/Viasat, TeliaSonera, Canal Digital och FastTV, om bredbands-TV. Andra möjligheter är förstås att man kan betala avgift för nån eller några filmTV-kanaler. Det är kanske också här som den stora förklaringen till att nedladdningstjänsterna (och tjänster för strömmande video) för filmer är så dåliga och obetydliga i jämförelse med tjänsterna för musik. Marknaden är helt enkelt mycket sämre då man konkurrera med TV-bolag och bredbandsbolag.

Och herregud, jag kan köpa DVD:er med storfilmer för 30 kronor på ICA-Maxi. Det är svårt för den kommersiella distributionen på nätet med sådan konkurrens om jag får säga så.

Intressant?
Borgarmedia om fildelning etc: IDG1, 2, DN1, 2, 3, SVD1, 2, 3, Ny Teknik,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Dåliga filmsajter på nätet”

  1. Det är ganska löjligt att höra storbolagen grina om hur mycket de förlorar, utan att de en enda gång funderat över sina egna affärsmodeller. Man vet att de enbart satsar på bio, när sedan filmen hamnar på DVD så dumpar de snart priset. Att då peka ut pirater som de som sabbar produktens livscykel är lite enögt, de har själva sett till att produktens livscykel är extremt kort. Deras vilja att tjäna snabba pengar har drivit på förkortningen av produktens liv. De har en mentalitet inom industrin om att det som kommer efter bio, det är det ett misslyckande att tjäna pengar på, så något intresse att utveckla tjänster som är effektiva och förlänger produktens liv är inget de intresserar sig för, varesig förr eller nu.

    De är sin egen olyckas smed. För visst kan man konkurrera med gratis, för de som har pengar kan mycket väl tänka sig att betala för att slippa mecka med en dålig DVD-rip, eller att få skippa filmen den kvällen för när man bränt den och stoppat den i DVDn så funkar inte menysystemet och man får titta på den dubbad till Ryska eller Italienska, för man inte kan välja annat ljudspår än det förinställda.

    Speciellt när det gäller barnfilmer skulle det vara lätt att konkurrera, vuxna pirater föredrar orginalspråk över svensk dubbning, vilket gör att det för barnfilmer, särskilt lite äldre (2-3 år gamla), inte finns någon svensk version som seedas.

  2. Måste ändå säga att Headweb är den bästa tjänsten just nu, som har hajat vad jag som (mac)konsument vill ha.

  3. headweb var bäst fram tills film2home släppte sin mactjänst! SF anytime kan man bara spy galla på!

Kommentarer inaktiverade.