Minimal risk för kravaller

Sverige ska nu vara EU-ordförande ett halvår. SVD spekulerar förstås i kravaller och bråk. Risken för det är som jag ser det nästan obefintlig. Och det beror knappast på att polisen rustar. Det planeras helt enkelt väldigt få demonstrationer och polisen har infört ett nytt sätt att arbeta. Huvudfokus för vänstern under hösten är i stället riksdagens öppnande den 15 september och klimattoppmötet i Köpenhamn. Det är för demonstrationerna i samband med detta som det mobiliseras.

Så här långt är den enda större demonstration som planeras, den som ska äga rum i Göteborg den 26 september i samband med de tre möten som ska vara i Göteborg. Finansminister, försvarsminister och utbildningsministermötena. Inget av mötena äger rum samma dag som demonstrationen. Det var fallet från början och man har säkerligen flyttat det på grund av demonstrationen, som dock inte hade någon planerad avsikt att ta sig till det aktuella mötet som ska var på Hisingen utan istället gå den vanliga rutten i centrala Göteborg.

Genom att polisen numera förändrat sin taktik och arbetar med dialog och förebyggande verksamhet liksom med en avvaktande och lugnare taktik direkt på gatan så är risken minimal för att polisen på olika sätt ska provocera fram oroligheter så som enligt Göteborgskommitténs utredning och Mikael Oscarssons avhandling om Göteborg 2001 visar var fallet, i alla fall till viss del. Det beror alltså inte på att polisen rustar omd et skulel bli lugnare, utan på att polisen lärt sig uppträda lugnare och vettigare genom ny taktik och ny utbildning.

För övrigt planeras en mindre manifestation i Stockholm i juli, en motkonferens i Åre och Göteborg samt troligtvis någon from av motkonferens vid nåt av mötena i Stockholm. Säkerligen kommer det att bli ett antal fler mindre aktioner. Men knappast något som behöver orsaka nån smärre panik i polisleden och hos tidningarna. Som synes är risken för konfrontationer på en mycket låg nivå och i Göteborg där ECOFIN-mötet (finansministrar) alltså äger rum har det inte varit några bråk mellan demonstranter och polis sen 2001. Främst på grund av en ändrad attityd, inställning och taktik från polisen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Fredrik Jönsson skriver Favorit i repris, Björn Nilsson skriver Pension och klass, kamratwot skriver De krävs bara några sprickor för att skapa ett mönster, cappuccinosocialist skriver “…och tranorna flyga”, Anders_S skriver Det är klart det heter Gothenburg på engelska, Jinge skriver Alla krigsförbrytare?

Advertisements