Åsiktsregistreringen av vänstern pågår än

På senare tid har ett antal (hur många vet jag inte, men det torde röra sig om ganska många) människor som var i Göteborg år 2001 på olika demonstrationer fått brev från Säpo med anledning av de EU-toppmöten som ska äga rum i höst på grund av Sverige ordförandeskap i EU. De som fått brev är dels såna som dömt, en del som var aktiva anordnare av olika saker men även andra som bara var deltagare.

Det finns ingen chans att Säpo kan ha dessa uppgifter utan ett register där man registrerat dessa människor. Det betyder i klartext, att den åsiktsregistering som alltid varit olaglig i Sverige, men utförsta ändå, fortfarande äger rum. Detta trots att den utredning, Säkerhetstjänskommissionen satt fingert på det olagliga förfarandet och att alla myndigheter inklusive Säpo sagt att den upphört.hela förfarandet med åsiktregistreringen är ytterligare en sådan sak som gör att man tappar förtroendet för den rättsapparat vi har i Sverige.

Samtidigt har det kommit uppgifter om att det inte var Säpo som lämnade falska uppgifter om att personalen på vissa flyktingförläggningar hjälpte flyktingar att fly. Säpo förnekar att uppgifterna kom från dem och den vanliga polisen är övertygad om att uppgifterna komme från Säpo. men det kan finans en annan förklaring. Det finns en annan organistion i Sverige som kan tänkas spana på flyktingar och det är den specialavdelning inom den militära underrättesletjänsten MUST som kallas Kontoret för Särskild Inhämtning (KSI). Avdelningen är betydligt mera känd under det namn den hade på 1970-talet, Informationsbyrån (IB) och då vet vi att man åsiktsregistrerade och spanade på vänstermänniskor i samarbete med det socialdemokratiska partiet. Uppgifterna (påhitten) om flyktingförläggningarna och aktivisternakan mycket väl komma från dem. Inget av detta ökar direkt förtroendet för rättsväsendet, polisenoch militären i Sverige.

Nu är inte heller åsiktsregistreringen någon specifikt svenska företeelse, vi känner ju alla till övervakningen i det gamla DDR mend et finns också exempel på närmare håll. I Danmark har det avslöjats att åsiktsregistreringen av vänstersympatisörer pågår än, trots att den officiellt avslutades för 40 år sen. Det finns, som jag skrivit ovan, tecken på att detta pågår fortfarande i Sverige också. I Danmark delar av det som avslöjats en inflitration och övervakning av Socialistiska Partiets systerorganisation SAP, genom bland annat inflitratörter. Trots detta har den kommission, PET-kommissionen som undersökt olagligheterna inte hört någon i SAP:s ledning om det hela:

»De har tilsyneladende påtaget sig opgaven med alle midler at legitimere PETs ulovlige overvågning og registrering af SAP,« siger Michael Voss fra organisationens forretningsudvalg.

»Nu forstår jeg bedre, hvorfor PET-Kommissionen ikke har ønsket at interviewe ledende medlemmer af SAP. Så havde de været nødt til at forelægge os de fuldstændigt forvrøvlede PET-påstande om, at SAP i 80’erne deltog i menneskesmugling, samarbejdede med de Tamilske Tigre og forberedte frigivelsesaktioner af medlemmer af Blekingegadebanden,« udtaler Michael Voss fra SAP?s forretningsudvalg.

Michael Voss var medlem af SAPs hovedbestyrelse i den omtalte periode. Han tilføjer:

»At PET tilfældigvis har makuleret alt materiale, der kunne vise, hvem der havde opfundet disse fantasterier, kan Kommissionen ikke gøre for. Men Kommissionen havde ikke behøvet at tage skyklapper på. Når nu SAP havde stillet sine samlede arkiver til rådighed for Kommissionen, kunne de jo bare have kigget lidt i dem. Havde de gjort det – og havde de talt med os, så havde de vidst, at det intet har på sig.«

»Nu ser det snarere ud som om, at Kommissionen har set det som sin opgave med alle midler at legitimere PET?s ulovlige infiltration af SAP og registrering af SAP-medlemmer og SAP-sympatisører,« siger Michael Voss.

Jag är ganska övertygad om att det fortfarande pågår i Sverige, olaglig åsiktsregistrering av vänstern alltså. Frågan är dessutom om både KSI och Säpo ägnar sig åt detta. Händelser under Göteborg 2001 tyder faktiskt på detta. Att vi alltså har två organisationer som på olagligt vis registrerar och övervakar vänstern i Sverige.

Läs säkerhetstjänstkommissionens rapporter om övervakningen av vänstern:

IB1
IB2
IB3
Övervakningen av vänstern 1
Övervakningen av vänstern 2
Palestinarörelsen
Sjukhusaffären

Och här de officiella länkarna till säkerhetstjänstkommissionens utredning och vidhängande rapporter:

Rikets säkerhet och den personliga integriteten
Rikets säkerhet och den personliga integriteten. De svenska säkerhetstjänsternas författningsskyddade verksamhet sedan år 1945.
Utöver betänkandet ovan har kommissionen lämnat åtta rapporter:
SOU 2002:88, Politisk övervakning och personalkontroll 1945-1969. Säkerhetstjänstpolisens medverkan i den politiska personalkontrollen
SOU 2002:89, Politisk övervakning och personalkontroll 1969-2002. Förutsättningarna för säkerhetspolisens politiska registreringar
SOU 2002:90, Den farliga fredsrörelsen. Säkerhetstjänsternas övervakning av fredsorganisationer, värnpliktsvägrare och FNL-grupper 1945-1990.
SOU 2002:91, Hotet från vänster. Säkerhetstjänsternas övervakning av kommunister, anarkister m.m. 1965-2002.
SOU 2002:92, Det grå brödraskapet. En berättelse om IB
SOU 2002:93, Övervakningen av “SKP-komplexet”
SOU 2002:94, Övervakningen av nazister och högerextremister. Säkerhetstjänst, nazism och högerextremism 1946-1980. SÄPO:s övervakning av svensk högerextremism
SOU 2002:95, Forskarrapporter till Säkerhetstjänstkommissionen

Intressant?
I media: Politiken1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. 9, 10, 11, Information, TV2DK. JV.dk, NFÖ1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Fotnot:
PET är den danska motsvarigheten till Säpo.

PS: Till de som fått brev från Säpo vill jag säga följande. Gå inte på mötena de föreslår. Träffa dem inte. Det som kommer att hända är att de vill få er att informera på andra människor. Det förekommer at de erbjuder pengar för att ni ska göra detta. Utsätt er inte för en sådan situation. Observera att Söpo inte har något att göra med den dialog som ofta förekommer med den vanliga polisen. Säpo har ingen dialog och Säpo har inget med det som vanlig polis gör på gatorna att göra (mer än att de möjligen lämnar lögnaktiga och felaktiga rapporter). Säpo luras, förvränger och övervakar. DS.

Från Konfliktportalen.se: Fredrik Jönsson skriver Bäddar för Piratpartiet, cappuccinosocialist skriver Here comes the proper education, 1915 skriver Förbättra världen med din dator, Björn Nilsson skriver Lite mer om Lalgarh, Jinge skriver Vilda svin kan inte tämjas

Advertisements
 1. En snabb fråga; har ni någon länk till säpo på denna html-sidan ? Jag har säkerhetspolisen på blockering i brandväggen, och antivirusprogrammet vill ansluta till ett av deras IP, när jag öppnar denna sidan.

 2. Säpo skickar nu även brev till människor som inte är, och aldrig har varit intresserade av politik, folk som alltså inte var med och demonstrerade i Gbg2001.

  Säpo har plockat fram -spionerat fram- att de här personerna på Något sätt känner någon som var med i Gbg2001, eller är vänster. En granne, en kompis i största allmänhet e.d.

  Så Säpo skriver brev och bjuder in dom att ”komma och prata”. Vid ”pratet” leder sen Säpo sen, gång på gång, in samtalet på personen dom känner, för att få dom att berätta om kompisen.

  Ni är redan registrerade av Säpo när ni får brevet. Hör ni sen av er till dom och går dit
  så klottrar dom ner massor i era akter.

  Spara breven, för man vet aldrig vad man kan få behov av i framtiden, men

  ring inte upp SÄPO på numret ni får
  -och gå absolut inte dit!

 3. Ingenting av detta är väl förvånande. Tyvärr. Vad som är ledsamt är att det inte lär uppmärksammans, samtidigt som det förs en upprörd diskussion om Ipred – något som är klart mycket mindre allvarligt.

 4. Pingback: PET: Kommissionen der brugte 10 år | Svensson

 5. Skulle inte förvåna mig direkt. Det va ju en artikel i DN i förra veckan om SÄPOs ”dialoger” med unga muslimer, en till grupp som registreras och övervakas. Jag har tyvvär träffat på ett antal personer som inte ser något som helst problem med åsiktsregistrering (de var alla höger och tror sig inte riskera övervakning själva)
  Själv sitter jag och väntar på ett rättsväsende som faktiskt kan ta itu med brott mot grundlagen. Borde inte sådana brott beivras hårdare än brott mot vanliga lagar?

 6. Pingback: Säpos jakt på aktivister | Svensson

 7. Pingback: Annika Beijbom är naiv om övervakning | Svensson

 8. Pingback: Mankell (och Wallander) tar sig an ubåtslögnerna | Svensson

 9. Pingback: Hur mycket samröre har Anna Ardin med USA:s säkerhetstjänster? | Svensson