Högerns våld – hatbrott och militärkupper

Vi vet sen tidigare att högern är våldsammare än vänstern. Det gäller såväl den mer etablerade högern och borgerligheten, som i exempelvis Honduras, där man stöder och gör en militärkupp. Och i Venezuela har högern åtskilliga gånger försökt sig på kupper mot den demokratiskt valde presidenten Hugo Chavez. På samma sätt har det också varit i Bolivia. Det gäller också den kristna högern, som i USA mördar abortläkare.

Det gäller dessutom den svenska extremhögern i form av fascister (läs Sverigedemokrater) och nazister. För den överväldigande delen av hatbrotten i Sverige begås av högerextremister av olika schatteringar. Det handlar om att det är högerextremister som begår hatbrott utav främlingsfientliga, rasistiska, homofoba eller antireligiösa anledningar.

Men tidningarna har fel då de hävdar att trenden varit ökande sen 1999. Det är förmodligen inte sant. Detta beror på att man flera gånger under den nämnda perioden ändrat kriterierna för statistiken om brotten och ändrat statistiken så kan man faktiskt inte säga något om trenden utifrån de siffror som finns.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • smith

  Bra att du lyfter fram våldshögerns byksmuts. För ett svenskt högerextremt försvar av statskuppen, se bloggen ”Svensk Historia” som drivs av en Timbro-författare.

 • karl

  ett antal personer dödade av soldaterna i honduras.
  en person har blivit överkörd av krigsfordon när han stod och ville förhindra framryckningarna av militären.

 • karl

  600 fackliga ledare är jagade av militären.

 • Pingback: Stadskuppen i Honduras: skänk pengar till Indymedia « Roya – Intersektionalen()

 • Pingback: Sabuni och Säpo snackar så mycket skit | Svensson()

 • Martin

  Ja, vi minns alla hur högern såg på kuppen emot Chavez. Vi har väl läst hur SVD och DN slår upp nyheter från Venezuela. Då är svensk högermedia rätt återhållsam jämfört med hur rapporteringen har sett ut i USA.

  Detta sättet att rapportera företeelser används för företeelser här hemma, där minsta sten från en anarkist ger stora rubriker. Medan högerns våld rapporteras som man rapporterar smärre ordningsproblem från en vanlig fredagskväll.

 • Gustav H

  Om man börjar snacka om gerillarörelser och liknande organisationer är det väl inte direkt monopol för högern som gäller. Sendero Luminoso var/är ju t ex kommunister och redigt brutala, detsamma gäller FARC, Nepals maoister, et cetera. Exemplen är väldigt många på vänsterinspirerade våldsbrukande grupper, även bland de som idag eller tills helt nyligen varit aktiva.

  Kålsuparteorin är mer än lovligt tillämpbar när man drar in de här fraktionerna. Vad gäller svensk och förmodligen även såväl europeisk som amerikansk extremhöger har du å andra sidan helt rätt.

 • Martin

  Gustav,
  emot alla dessa perifera grupper som inte stöds att något etablissemang finns det lika många paramilitära högerorganisationer. Likt de vänstergrupper du nämner finns det ingen inom etablerad media som uttalat stöd för dessa.

  Här handlar det om något annat, det handlar om acceptansen hos etablissemanget. Vilken större svensk dagstidning har bagatelliserat Sendero Luminosos verksamhet? Vilken regeringsrepresentat i ett västerlänskt land har öppet uttalat ett stöd för dessa grupper? Likt de uttalanden som vissa gjort i samband med kuppen emot den demokratiskt valde Chavez? I Honduras handlar det dessutom om våld från den officiella armén, etablissemanget och med stöd från en bredare höger. Det är på en helt annan och betydligt farligare nivå än de grupper du räknade upp.

 • Gustav H

  Alltså, jag vet inte någon etablerad media som på allvar har bagatelliserat kuppen i Honduras. Nu har jag inte läst speciellt många artiklar, men DN:s Erik de la Reguera skrev i en av de länkade artiklarna en vad jag kunde bedöma vettig artikel, som man svårligen kan säga var positiv till kuppen. Jag har även på andra håll läst om den och det poängteras ju i artiklar överallt att det är en dålig, skadlig utveckling och att Zelaya var folkvald och omtyckt av stora delar av befolkningen.

  Det känns lite som om ni nästan hoppas på att ”borgarmedia” skall tycka bra om militärkuppen, även nu när de inte gör det. T o m från USA hörs ju bara fördömanden (även om de i realiteten kanske egentligen skulle kunna dra i lite mer trådar och påverka aktivt åt ena eller andra hållet).

 • Martin

  Gustav,
  nej, ingen i väst har kanske bagatelliserat det som händer i just Honduras, det var inte det som avsågs. Högern i Honduras däremot är nog ombord. Jag pekade på exempelvis kuppen emot Chavez som ett lysande exempel på hur den västerländska högern mycket väl kan stödja sådana metoder. Det är inte konsekvent, det går inte att förutse när den västerländska etablerade högern är för odemokratiska metoder och våld eller när den är emot detsamma. Denna inkonsekvens är bara ytterligare ett problem med den etablerade västerländska högern.

 • Gustav H

  Du har rätt i att det nog ofta är en del oövertänkt och inkonsekvent stöd som uttalas från högersidor på olika håll. Å andra sidan kan man ibland tycka att det finns en viss osund konsekvens hos vänstern; Om en grupp är numerärt och militärt eller ekonomiskt underlägsen och gör ”motstånd”, då får den stöd av europeisk och amerikansk vänster, oavsett hur dåliga värderingar den står för i övrigt… 😉