Idiotiskt förbud mot gatumusik

Göteborgs politiker har fått nån slags dille på renhet. Alla stadsmiljöer som inte är som tagna ur en Disney-film eller nån tysk tvättmedelsreklam försöker man rensa bort. Friggagatans mc-butiker, konstiga föreningar och underliga klubbar har försvunnit. Man skulle gärna vilja att Andra Långgatan också förvandlades till nåt strömlinjeformat och tråkigt.

Ett annat angreppssätt är att ge sig på de männiksor som inte når upp till normen om likritning och strömlinjeformning. Exempelvis gatumusiker. De ställer uppenbarligen till det. Spelar i tid och otid på de mest strömlinjeformade och kommersiella gatorna. Där de avviker och får folk att stanna upp i köphetsen Något som uppenbarligen stör kommunens politiker och en del mäktiga kommersiella intressen.

Det är förståeligt att en del boende störs av att mindre duktiga musiker kör samma tre låtar i timmar. Men grejen är den, att bosätter man sig mitt i stan, ås måste man ju faktiskt räkna emd att man får stå ut med lite mer nattljud och annat som hör centrala staden till. Så jag kan visserligen förstå de som bor i centrala staden som klagar, men jag  tycker de har fel. vill de ha det lugnt ska de flytta nån annan stans. Däremot har jag svårt att förstå makthavarnas renhetsintresse. Om det inte bara handlar om att man gör feftergifter för mäktiga handelsmän och rika innerstadborgare. Då är det ren och skär högeropportunism, på gränsen till fascism det handlar om. Vilket naturligtvsi är förskräckligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , ,

Advertisements
 • Jaja, låt dom fortsätta (med sitt tiggeri) men då borde väl i anständighetens namn den äldre Västgötalagens lekareparagaf återinföras. Med andra ord: när du tröttnat på den där packade dragspelaren som vevar fram en melodi som möjligen kan igenkännas som ”Mustalainen” kan du straffritt ge vederbörande en snyting!

  Kommuner stiftar inga lagar, även om tokarna i uppropet tydligen tror det. Däremot kan den lokala ordningsstadgan uppdateras. Exempelvis med den äldre Västgötalagens lekareparagaf.

 • Jan Wiklund

  Såvitt jag förstår är det fråga om gentrifiering, eller med Jane Jacobs ord ”attraktivitetens självförstöring”.

  De attraktivaste delarna av en stad är den med mest variation. Eftersom de är attraktiva kommer folk att slåss om att vara där – och de som har mest pengar vinner. Men då försvinner också variationen, och staden blir tråkig.

  En konstruktiv stadspolitik skulle ta reda på var staden är mest attraktiv och försöka skapa samma förutsättningar på många ställen så många får plats i det attraktiva. Man kommer att finna att attraktivitet skapas av täthet, mångfald och frånvaru av barriärer. Tyvärr har stadsbyggandet de senaste hundra åren siktat till att skapa gleshet, likformighet och massor av barriärer.

  Så desto värre blir slagsmålet om det attraktiva .

 • Erik F

  Tror klagomålen i första hand kommer från affärsidkare. Det är ju faktiskt en arbetsmiljöfråga.

  I slutet på 80-talet jobbade jag själv i en butik i Femmanhuset och musiken som spelades på Fredsgatan letade sig lätt in butikerna på framför allt första våningen. All musik var inte direkt plågsam men killarna med panflöjt och trumma önskade man till ett riktigt varmt ställe. Å andra sidan när Lasse Kronér med kompisar stod och spelade gick man gärna själv ut på rasten och lyssnade.

  Ett förbud? Nä, men kanske lite mer självkritik hos de som spelar. Att man kan tre låtar av Bob Dylan kanske inte räcker liksom.

 • lasse

  Om inte kommunens musikaliskt sensibla makthavare skridit in och stoppat gatumusikanterna hade nog ändå musikindustrins torpeder snart varit där och åtalat gatumusikanterna som tillgängliggör upphovsrättsskyddade verk för massorna och det utan att stimma. Det hade blivit andra bullar då, långa fängelsestraff och dryga böter i miljonklassen är nog det minsta man kunnat förvänta när tingsrätterna tolkat lagen.

 • Fast Anders, vanliga knegare i butikerna går också bananas på de två låtarna på dragspel, som musikanten oftast bara kan traktera hjälpligt. Jag jobbar i Nordstan nu, uppe på ett av de stora kontoren och till och med jag får liret på gubben som står och pustar fram en sleten version av ”Besame mucho” morgon middag och kväll.

 • Jodu Nilsson, klipp till en albansk rom och se om du gör det ”straffritt”…

 • Anders_S

  Nicklas: Självklart blir man galen. Men man löser inte sociala problem (romerna från Rumänien som det handlar om) med förbud.

  Dessutom är det främst boende på Avenyn som klagat (en av dessa är en viss Johhny Magnusson, ledande mocerat politiker som bor mittemot systemet)