Kuppmakarna i Honduras vägrar avgå

De amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS har krävt att kuppmakrna i Honduras ska avgå och att president Manuel Zelaya återinsätts på sin post inom 72 timmar. Kuppmakarna själva vägrar förstås att avgå och avvisar de krav som kommit från omvärlden med svulstig och genomfalsk retorik:

– Vi förhandlar inte om vår nationella suveränitet eller presidentämbetet. Det finns inte en chans att Zelaya kommer tillbaka till makten, sade den tillförordnade utrikesministern Enrique Ortez.

Den amerikanska samarbetsorganisationen OAS ställde på onsdagen krav på övergångsregeringen att återinföra demokrati i landet inom tre dygn. Om inte kravet uppfylls hotas landet av att uteslutas från OAS.

Men övergångsregeringen indikerar att det inte finns mycket hopp om en förhandlad lösning.

Interamerikanska utvecklingsbanken har tills vidare inställt nya lån till Honduras och den 6 juni ska USA bestämma om man ska dra in biståndet. Manuel Zelaya å sin sida har vid sitt besök i USA och efter sitt deltagande i OAS möte klart deklarerat att han har för avsikt att återvända som president:

Tidigare hade presidenten sagt att han skulle resa tillbaka till Honduras under torsdagen trots att kuppledarna hotat att gripa honom då. Han planerade att återvända i sällskap med bland andra Argentinas och Ecuadors presidenter och OAS-chefen José Miguel Insulza. Men hemresan senarelades sedan OAS satt sin tidsfrist.

[…]

Zelaya, vald 2005 på fyra år, störtades sedan han av sina motståndare anklagats för att ha försökt driva fram en lagändring för att kunna bli omvald — något han förnekat. Men han har svurit att återkomma till presidentposten och fullgöra sitt mandat som löper ut först i januari nästa år. Under onsdagen skulle han träffa företrädare för USA:s regering i Washington, där OAS tidigare samma dag i ett krismöte ställt ultimatum till de honduranska kuppmakarna.

Demonstrera

Manifestation mot statskuppen i Honduras och till stöd för president Zelaya,
Torsdag 2 juli kl 18.00 på Medborgarplatsen i Stockholm.

Intressant?
Läs mer: Approximation, Hands Off Venezuela, Frasse, Esbati,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, VG1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements