Polisen dödar och går fria

Återigen får vi se det orimliga i hur brott begångna av den svenska polisen utreds. Nu i samband med ett fall i Göteborg där polisen genom brutalt övervåld och farlig hantering av den misshandlade orsakade en ung mans död. Det hela är ett uppenbart felaktigt och alldeles för våldsamt ingripande av polisen som borde lett till någon form av åtgärd gentemot de poliser som dödade 24-åringen Johan Liljeqvist.

Det som är orimligt är att polisen själva utreder sina kollegors brott. Det görs oftast av poliser i samma polisdistrikt som det hela inträffat. Av poliser som kanske tidigare arbetat ihop med någon av de akteulla poliserna eller deras befäl. Visserligen jobbar de på en speciell avdelning, men de ingår i samma organisation som de andra poliserna och har oftast tidigare varit helt vanlig poliser i samma polisdistrikt där de nu arbetar som internutredare (den som tror att polisers brott utreds av poliser i andra polisdistrikt har totalt missuppfattat hur det ligger till).

Ibland leds utredningarna av polisers brott av åklagare på nån annan ort, men normalt använder denne sig av lokala poliser för utredningen. Det säger sig självt att utredningar under sådana omständigheter inte kan bli oberoende och rättvisa. Poliserna går därför allt för ofta fria när de begått övergrepp och brott.

Det behövs, som i Storbritannien och flera andra länder, en oberoende myndighet som utreder polisers brott. Det är enda sättet att komma till rätta med denna brist i det svenska rättsskipningssystemet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: cappuccinosocialist skriver Min vän Bresson, Björn Nilsson skriver Mot kuppen i Honduras, Jinge skriver Datanördarnas Riksförbund

Advertisements
 • Marcus Almgren

  Jag kan inte förstå att detta får lov att fortgå, år efter år. Nattetid är det polisens varulvar som härjar staden, och den som har oturen att bli utvald som brottsling riskerar att få böta med livet.

  Oftast går det ju inte så illa — ibland blir man ju bara förolämpad, hotad och kanske körd till en annan plats för att därefter få ta sig hem för egen maskin. I fallet Johan verkar ingripandet ursprungligen ha varit på sin plats, men generellt är det de enskilda varulvarnas godtycke som avgör vem som behöver sättas på plats.

  Jag är rädd för svensk polis. Men det är väl också det som är det önskade budskapet.

 • Peter

  Polisen är verkligen ”The untouchables”, vidrigt!
  Sverige är, dessvärre, likt vilken diktatur & fasciststat som helst, när det gäller granskningen av denna myndighet.

  När skall en medborgare äntligen få känna sig trygg med polisväsendet, som är tillsatt att skydda, hjälpa och finnas till hands för sina invånare?

  Finns det någon som egentligen, associerar polisen med pålitlighet, trygghet och hjälpsamhet?

 • Anders_S

  Marcus: Ja det är uppenbart att det var rätt av polsien att ingripa mot Johan Lindqvist, men det som följer sen behövdes inte.

 • KalleK

  Motstånd vid gripande? Då kan ni vara helt säkra på att det blev extra ”uppsträckning” i piketbussen! Speciellt göteborgspiketen utmärker sig med att köra greppövningar under tortyrliknande former på gripna, misshandel och förnedrande behandling för att per automatik anmäla våld mot tjänsteman om offret försöker få upprättelse.

 • James B

  När skall allmänheten inse att polisen har rätt att använda våld? Dessa bloggar och deras kommentarer är bedrövliga. Vad vet skribenterna om polisarbete, om hur gripna tar till grovt våld i stället för att göra som de blir tillsagda? Det är brottslingarna som själva orsakar att ordnngsmakten måste bruka våld.

 • Alien

  Om Jag blir dödad av polisen på liknande sätt så har ni min välsignelse att riva samhället efter det.

 • Anders_S

  James B: Jag vet mer om polisarbete än majoriteten av svenskar. Arbetar dagligen med dessa frågor och är en av Sveriges kunnigaste på området.

  Polisen har rätt att använda våld, men inte hur mycket våld som helst. Varje människa i Sverige har faktiskt laglig rätt att använda våld mot brottslingar eller i självförsvar.

 • Rättslös!

  Fruktansvärt!
  Återigen får Polisen legitimitet att göra precis vad de vill..Enheten för Interna utredningar Cu & Enheten för Polismål är inte längre utredningsenheter utan Enheter för Internt försvar!Sverige skrev redan 1999 under Eu-fördraget
  EUR-Lex-32001 FO220 Där samtliga medlemsländer i Europa har gällande att inga interna Polisutredningar får förekomma,Det sista land som tog bort detta var Irland Således är det bara vi i Skandinavien kvar utan sann Demokratiskt styre.

  Mina personliga erfarenheter finns att läsa på
  http://www.namninsamling,com/kvinna_utan_skydd

  nyhetskanalen.se sök Sexanmäld Polis fick fortsätta jobba
  samt:Ingen utredning om sexköp

  Om 3 veckor är det 1 år sedan Polisen kom hem ,jag kördes till sjukhus & sedan till Skyddat boende /Kvinnojour där finns jag än idag.Polisen /Polisledningen skyddar min x totalt.

  Sverige måste vakna vad som förekommer bakom de stängda dörrarna i maktens korridorer.
  Jag har mött så många fina Poliser som själva blir förbannade & frustrerade över att detta pågår!
  Kräv reaktion & åtgärder från Jk ,Justitieministern & regeringen !

  Rättslös

 • Martin

  James B,
  alla är väl medvetna om att polisen måste ha den rätten. Men den rätten kräver att de använder återhållsamhet och att missbruk beivras å det bestämdaste.

  Snack om vem som startade det hela är sånt man hör på lekplatsen, inte i vuxna sammanhang.

 • sara

  Det är tydligen inom polisen vi har dom värsta brottslingarna, det är ju inte första gången sånt händer och säkert inte den sista, det är väl därför dom blir poliser för att kunna begå brott lagligt.

 • UFFE

  13 poliser på en stackare, det talar väl för sig självt..
  Helt otroligt…

 • Kristoffer

  Självklart är det för djävligt om poliserna övervåldat ihjäl en människa. Men för min del så har jag inte tillräckligt med information om ingripandet och behandlingen av mannen för att kunna göra den bedömningen.

 • Fred J

  Förvisso åligger ett tungt ansvar de ingripande poliserna, om de gjort rätt eller fel vet jag alldeles för lite om, men det känns också som om ett icke insignifikant ansvar vilar på den narkotika påverkade ynglingen. Vad tror man händer om man stoppar i sig LSD och polisen kommer?

 • Anders_S

  Kristoffer: Sådant kan förstås hända även om agerandet är korrekt. Åklagaren har bedömt polisernas agerande som korrekt. Problemet som gör att vi kan misstänka att det inte gått rätt till är att polisen utreds av sig själva. Det är detsamma som med TPB-målet där domarna egentligen tillhör målsägarna. Det här är felaktigheter i systemet som innebär en slags korruption. Sådant borde åtgärdas.

 • Steffe

  Bäste Anders_S, nu är du verkligen ute o cyklar med ditt orerande om hur utredningar mot Poliser går till.
  Alla utredningar mot Polisanställda utreds vid några få enheter för Polismål, alltså INTE vid ngn Polisstation.
  Poliserna som utreder dessa brott bestämmer INGENTING i utredningen, det gör speciella åklagare, De tar alla beslut och bestämmer hur utredningen ska bedrivas enl. rättegångsbalken. Att Poliser utreder sig själva är alltså en sanning med modifikation.
  Ta reda på fakta innan du skriver en massa konstigheter. Vill avslutningsvis beklaga att en ungdom dött.

 • johan

  Det intressanta i historien är att det gick från att en bilruta slås till grovt handgemäng (med tretton poliser inblandade) vilket slutade i ett dödsfall.
  Vad polisen gjorde var att gå in med extremt våld, en polishund är inget man gullar med, det är en dödsmaskin. Vid tiden då polisen tog in hunden ökade man våldet till en alldeles för hög nivå, ett gäng poliser ska kunna ta hand om en ensam kille utan överdrivet våld.
  Känns lite fegt av polisen, både ingripandet och att man sen inte kan stå för att man dödat en ung man.
  Man pratar om att skicka rätt signaler till samhället, det här skickar fel signaler

 • Anders_S

  Steffe: Det där är bara skitsnack. När poliser utreddes för brott i samband med Göteborg 2001 så leddes utredningen av åklagare i Stockholm. Men dessa åklagare sköter ju inte utredningen. De får ett material av de poliser som förhört misstänkta och vittnen. Detta material ligger till underlag för åklagarens beslut om åtal. Poliser utreder alltså sig själva.

  I de två fall jag hördes som vittne mot poliser (Schillerska och mot Jaldung) hördes jag av en speciell internutredningsavdelning, men av poliser som tidigare jobbat på andra avdelningar. En av den hade till och med hört mig hemma i Stenungsund som tonåring. En annan var exfru till en central polis udner Göteborgshändelserna. Och så här är det. Poliserna som utreder poliser är tidigare arbetskamrater med dem de utreder, de känner varandra och de arbetar för samma myndighet. I England och Norge (har jag för mig) utreds polisers brott av en särskild myndighet. Så tycker jag vi skulle ha det i Sverige också.

 • Johans Lillasyster

  Hej, ville bara säga att Johan heter liljeqvist och inte Lindqvist i efternamn.

 • Johans Lillasyster

  Jag kan ju säga att Steffe har en del rätt men också fel. Åklagaren som utredde just Johans dödsfall har varit polis innan han blev åklagare. Om man spinner vidare på det kan man undra om han har suttit i samma sitts som de 13 poliser gör nu. I så fall är det en ganska självklarhet att han skulle skydda dom? Oavsett vad så har Steffe fel tycker jag, åklagaren har ju trotts allt varit polis innan han blev åklagare!

 • Marcus Almgren

  Det man måste förstå — om man nu inte råkat ut för det i första eller andra hand — är att polisen i den här typen av tillfällen agerar högst godtyckligt. Det är inte så att man är safe bara för att man inte brukar gå runt i palestinasjal.

  Därför är det lite dumt att skriva tuffa kommentarer här om att polisen gör ett bra jobb och måste få använda tuffa tag mot buset. Visst, jag är med på den. Det stora problemet är att ingen kan vara säker på att aldrig hamna i buset-kategorin; det kan vara både välförtjänt och oförtjänt. Det otrevliga är att polisens våldsbenägenhet är så stor att varje situation kan sluta i ett dödsfall. Och för detta blir det aldrig ett åtal, en erinran om tjänstefel eller ens en lapp på polisstationens anslagstavla där man påminner om att det bästa är om folk inte dör när man griper dem.

 • Louise Liljeqvist

  Jag är syster till Johan Liljeqvist (de skrev från första början fel) så det är inte Lindqvist. Och tycker att detta är helt sjukt, även jag är rädd för svensk polis och är sjukt trött på de rättsystemet som gynnar polisen och övervåld. Det är inte första gången!

 • Anders_S

  Återigen: Åklagare utreder normalt inte. De förhör inte, de kallar inte vittnen. De leder bara utredningen. Det förekommer att de bara läser polisens insamlade material 1 eller 2 gånger.

 • Camilla

  Skrev fel, från Camilla är det och ej Anders_S

  Ja, men okej.. Anders_S, det låter ju också konstigt om åklagaren inte håller förhören osv. Jag vet att det är så att han normalt sett inte gör det och det gjorde han inte i detta fall heller. Men vem är det som håller förhöret för honom? Kan det vara en polis?

 • Anders_S

  Camilla: De som sköter jobbet är polsier från internutredningsneheten.D ess akllar vittnen och förhör folk och de misstänkta poliserna. Däefter leverera de material tll ansvarig åklagare. Poliserna som arbetar på internutredningen har alltid tidigare arbetat på andra avdelninga rinom polisen och kan alltså ha varit arbetskamrater med de poliser som misstänks för brott. De kan dessutom fortfarande vara vänner och umgås. Utredningarna blir därefter.

 • Hejsan, jag är en vän till Johans syster och du verkar vara ganska insatt i detta och vi vill väldigt gärna att du kommer med på en demonstration här i Göteborg gentemot beslutet om att fria poliserna som dödade Johan Liljeqvist. Vi önskar att en stor grupp av Johans vänner och vänner till familjen eller allmänt er andra som är trötta på att rättsystemet som gynnar polisen och övervåld, går med och demonstrerar för att få de iblandande fällda. Här kan ni läsa fallet och vad som hände kortfattat http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=504310, ta ställning till det fruktansvärt brutala som hände lördagsnatten då Johan begav sig från en fest i Gamlestaden. Demonstrationen startar på Götaplatsen den 18 Juli, kl 13:00.

  R.I.P

 • Pingback: Polisens olagliga brottsprovokationer | Svensson()

 • Jimmy

  Sorgligt själar. . . . . .

  Hade själv nöjet att få känna på deras makt missbruk förra helgen.
  Det slutade med en elpistol i huvudet ute på en enskild grusväg där jag fick be för mitt liv, innan färden fortsatte till fyllecellen.

  Om jag anmälde dom? NEJ!
  För tydligen var jag så pass våldsam att det krävdes 12 styckena poliser för att ta hand om mig.
  Vad jag kan minas sa jag inte ett ord eller rörde mig en centimeter, men jag KAN själv klart ha helt fel ?!?!

  All respekt för samhällets beskydare är som bort blåst. .

 • Marcus Almgren

  Jimmy: Elpistolen var en ny variant, men annars känns historien bekant; sådär får de hålla på, de kortklippta våldsälskarna.

  När nattpasset är över så dunkar de varandra i ryggen och flinar. Och tar bilen hem till radhuset i Torslanda där drar på sig adidasbyxorna, klipper gräset och går bort till fotbollsplanen med grabben.

  Fan vet hur det gick så fel.

 • Pingback: Fin demonstration mot polisvåld i Göteborg | Svensson()

 • Strutsman

  Om poliser håller varandra om ryggen, vad gör då inte kompisar?

  Lärdomen av det här fallet är att man inte ska använda våld mot poliser; ja, inte mot några människor faktiskt. Men just polisen har ju faktiskt rätt att gripa människor, så det är bara att acceptera att följa med om man har begått ett brott. Att polisen ibland måste ta till våld och att det ibland leder till skador och dödsfall är beklagligt, men så ser världen ut. Och jag tycker att hetsen mot poliser är smaklös; det måste vara ett oerhört påfrestande jobb, oavsett hur erfaren och tränad man är. Och den svenska poliskåren är enligt min uppfattning bland de hederligaste som man kan hitta. För mig gör poliser ett bra jobb till motsatsen har bevisats, inte tvärt om. Och i det här fallet kunde man ha agerat bättre, men man slog naturligtvis inte ihjäl Johan med uppsåt.

 • Anders_S

  Strutsman: Problemet för mig är att det inte utreds ordenligt. Det är möjligt att polisen agerade rätt, men så länge det hela inte utreds av en oeboende myndighet så är det problematiskt.

 • Helene Franklert

  Ledsen att jag ej sett detta ang demonstrationen mot Polisens övervåld,i tid.Känner med er hela familj o Johans vänner.Det finns mycket att säga om polisers agerande,heder åt de poliser som säger ifrån till kollegor.Varför anmäler inte poliser rötäggen i sin kår ?? mvh Daniels familj i Lindesberg.

 • Bägge sidor

  Mycket kommentar. Mycket enögda kommentarer dessutom.

  /*Påstående om vad jag tycker som inte stämmer, borttaget*/ #AS

  För övrigt så kan jag kommentera på det om kravallerna som står i början. Det är väldigt mycket information som inte kommer ut självklart. Som det faktum att några ”oskyldiga” demonstranter störde ut polisens kommradios, bara för att de kunde. Vill ni skylla på någon? Skyll på nötterna som söker våldet och gör sitt bästa för att förstöra för myndigheterna, polisen och oss själva.

  Och detta fallet: Det finns regler som styr vilka som utreder händelser. Och precis som andra redan har sagt: Det finns allt för knäpphändig information om det hela för att egentligen kunna uttala oss. Det vi vet:

  *Personen som drabbas hade LSD i kroppen.

  Lite fakta om LSD:s effekter:

  ”Drogen kan framlocka bortträngda och bortglömda minnen med start från födseln. På det fysiska planet gör drogen att ögonens pupiller blir större, hjärtats aktivitet ökar, och att blodtrycket stiger.” ”Om man mår psykiskt dåligt, är upprörd eller på dåligt humör ökar risken för en dålig och skrämmande upplevelse.”

  *Personen gjorde kraftigt motstånd

  Här har vi återigen ingen aning om vad som menas. Men faktum är att poliser alltid skall efterfråga förstärkning ifall en hotbild finns. De kallar inte in 13 stycken poliser bara för skojs skull. Detta gör man för att undvika olyckor och skador och kunna avgräna området för att förhindra yttre faktorer (se vänner och förbipasserande) att passa på att hjälpa eller stjälpa ett gripande. Det var en person som var i språng att hoppa mittemot häromdagen. Det kom ca 15 poliser, 3 förhandlare och en brandkårspatrull. Behövdes alla dem? Nej, men många agerade avgränsare och skötte säkerheten.

  * Personen motsatte sig handfängsel om och om igen

  Detta medförde att mer våld än den ursprungliga situationen behövdes, och detta kan påverkat det som hände i efterförloppet.

  Det är vad vi vet. Resten av materialet är inte släppt och därför kan man egentligen inte uttrycka sig om det hela. Om åklagaren, som för övrigt som andra redan sagt ej har någon automatisk koppling till polisen, får som sagt direkta bandupptagningar med intervjuer om det hela.

  Jag vill ALDRIG att något här skall hända. Men sedan vill jag inte heller att LSD skall finnas i Sverige överhuvudtaget. Jag vill inte heller känna att människor skall få förstöra privat egendom utan konsekvens. Vid de 100-tals möten med polis som jag gått igenom privat eller via arbetet så har endast några få av de personer jag pratat med uppfört sig illa. I dessa fall har påpekat detta och kunnat ta en diskussion.

  Jag har å andra sidan aldrig gjort något våldsamt motstånd vid visitering eller liknande.

  Våld borde inte behövas användas, men så länge vi har element som vill ha våld så får vi det. Så länge droger är helt ”okej” så händer saker.

  Om detta är ”vanligt” ingripande så borde väl jag också fått känna på detta bemötande. Men det kanske är så att polisens ingripande är till 98% rätt och resten tveksamt? Hur ofta gör ni rätt i era yrken?.

  Mvh

 • Anders_S

  Bägge sidor: Du vet inte mycket om Göteborgskravallerna du. Den person som störde polisens radio greps i Partille. Det var en känd kriminell högerextremist. Medlem i X-team och tidigare i nazistiska organsiationer. Han har därefter deltagit i bland annat rånet mot Landvetter. Han hade som du förstår ingenting med vänsteraktivister eller demonstrationer att göra. Varför han störde polisen har han inte uppgett.

  Göteborgskommittén (statlig utredning) har kommit fram till att polisens ansvar för det som skedde i Göteborg var stort. Polisen i Västra Götaland delar delvis denna uppfattning. Men naturligvis var inte polisen ensamma ansvariga för händesleförloppet. Nog om det.

 • Bägge sidor

  Anders: Allt är ju inte som det verkar dock 🙂 Även andra greps i andra stadsdelar för deras försök att störa ut polisradion. Däribland en gammal klasskamrat till mig.
  Sen om den andre personen blev ensamt dömd för det, fine 🙂

  Men jag släpper inte polisen fria ifrån något ansvar. Jag blir bara så ofantligt trött på de som hetsar varje gång de ser något de kan hetsa över. Det är lättare att kritisera negativt än att ge positiv kritik. Det ligger i många personers natur.

 • Rättslös!

  Gå in & Läs ,Skriv under & sprid vidare

  Kvinna rättslös när förövaren är polis

  Till: Rikspolischef Bengt Svensson och Länspolismästare Carin Götblad.

  Förövaren är en polis ‚Äì kvinnan är rättslös
  Torsdagen den 26 mars hölls det förhandlingar i Attunda Tingsrätt. En kvinna hade blivit misshandlad av en man. Det är tyvärr inget ovanligt. Men i det här fallet var förövaren ett polisbefäl och då fungerar ingenting som det borde göra. Alla gängse lagar sätts ur spel just för att han är polis. Precis som vi kunde se i massmedia i påskveckan att en flicka, dotter till en polis, inte fick möjligheter till upprättelse förrän hon kontaktade Drottning Silvia är den här kvinna helt rättslös för att mannen är polis.

  Kvinnan har polisanmält honom flera gånger och hon har flera gånger fått sina skador dokumenterade av läkare. Hon har gjort flera anmälningar som av någon anledning kommit av sig. Det vill säga när utredaren har fått veta att mannen är polis så har utredningen liksom dött.
  Anmälningarna har hittills inte lett till något åtal utan det har istället blivit interna utredningar hos polisen. Utredningen har kommit antingen till CU ( polisens interna utredningar i Stockholm) eller till IUG (Polisens interna utredningar). Och i praktiken har det fungerat som att det interna försvaret har aktiverats. Kvinnans rätt till skydd har försvunnit och man hävdar att mannens namn inte ska offentliggöras. Därmed finns ingen möjlighet till besöksförbud och larm. Hela utredningen hemligstämplas.

  Till vems fördel tror ni?
  Så mannen fortsätter att skrämma och trakassera kvinnan. Även den kvinnojour där kvinnan skyddas har blivit uppringd och hotad av både CU och den aktuelle polismannen. CU går helt och hållet i mannens ärende allt för Polisens egenintresse.
  Kvinnan vågar inte göra något för nu blir hon även skrämd av myndigheten vid nya anmälningar. De har också vägrat att ta emot fler anmälningar när mannen har hotat henne gång på gång.
  I normala fall läggs utredningen på en familjevåldsenhet där kvinnan får stöd och skydd.
  Kvinnan har inte ens fått en kontaktperson inom polisen som skulle ha kunnat ordna med skydd och
  som hon skulle kunna ha förtroende för. Istället har hon mötts med utfrysning och hot.
  I det här fallet blir hon till och med hotad av andra poliser.

  Det är en rättsröta utan dess like‚Ķ
  Vi kan läsa på polisens hemsida att de satsar på ‚ÄùKvinnovåldet‚Äù men man kan undra vad de gör åt rättsrötan i de egna leden. Istället kan man konstatera att våld, hot och utfrysning är används för att skydda ‚Äùkollegorna‚Äù.

  Vad gör Rikspolischefen? Vad gör C. Götblad?
  Är det så att bara för det är en polis, eller som här ett polisbefäl, som ingenting händer. Ställer de högt uppsatta poliserna upp för varandra bara för att man är kompisar?
  Måste vi också skriva till Drottning Silvia?

  I en vanlig rättegång åläggs den åtalade att betala ett vite och så blir han hämtad av polisen till förhandlingarna. Men torsdagen den 26 mars när det var förhandlingar i tingsrätten kom inte den tilltalade, alltså vårt polisbefäl, till domstolen. Nej, han representerades av en annan polisman!?
  Till råga på allt elände så har denne andre polisman ställt upp på sin kollega så mycket att även han har ringt och hotat kvinnan. Detta kan inte anses vara rimligt

  Det får inte gå till på det här sättet. Kvinnor till Polismän måste få lika rättigheter som alla andra
  kvinnor, trakasserade eller uthängda på hemsidan blåljus.com, vilket är just vad som hänt i det här fallet. Vad tror ni hade hänt om kvinnan hade hängt ut honom på en sajt för våldtäktsmän?

  Stå upp för lika rätt till rättsliga rättigheter för kvinnor till Polismän!

  Med vänlig hälsning

  Undertecknade


  Den här namninsamlingen startades den 9 april 2009 av Aurora Frinu
  Insamlingen kommer att avslutas den 10 april 2010
  Kontakta ansvarig för denna namninsamling

  Visa namn | Skriv på listan
  Tipsa om denna namninsamling

  Adress: http://www.namninsamling.com/kvinna_utan_skydd

 • Pingback: Polisen dödar - återigen utan åtgärd eller påföljd | Svensson()

 • Pingback: Osmo Vallo-greppet har dödat sex personer sen Osmo Vallo dog | Svensson()

 • Pingback: Polisen bör inte utreda sig själva | Svensson()

 • Pingback: Åklagaren som tror han är obducent | Svensson()