Massaker i Kina

Tidigare skrev jag om hur militärregimen i diktaturen Honduras skjutit demonstranter. I en annan diktatur, nämligen Kina, brukar man också skjuta demonstranter. Men ofta skjuter man väldigt många fler i detta land än i andra länder. Det gäller såväl vid protester i Tibet som vid andra tillfällen.

Denna gång handlar det om att över 100 människor uppges ha dödats i samband med oroligheter i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina. Uppemot 1 000 personer har skadats vid demonstrationerna och protesterna i provinsen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Peter Hanzon

  Men Kina styrs ju ändå av ett kommunistparti! Vadan detta gnäll?

  Två honduraner är väl mer värda än 140 kineser i vänsterns ögon.

 • kina

  haha du är lite lustigt att du inte fattar det är Islamister som döda Kineser o inte Kinesiska staten! den västlänska media skriver skit igen o hjärntvättade idioter som du bara bloggar skit eftersom du inte fattar vad som händer!

 • Calle Svärd

  Re Peter Hanzon:
  Vilken otroligt cynisk kommentar när 100 personer, kanske fler, precis dödats. Empati är inte fel Peter Hanzon.

 • Anders_S

  Kina: Vid oroligheterna i Tibet hände det också så att vanliga kineser dödades av tibetaner. Men det hindrar inte att de flesta dödats och skadats av polisen/miltären. Såväl då i Tibet, som nu i Xinjiang.

  Att det finns separatiströrelser i provinserna Xinjiang och Tibet är ju också ett bevis på att Kinas ockupation av och förtryck i dessa områden inte är accepterat av folket där.

  Peter H: Nu har Kina inget med vänster att göra. Det är en kapitalistisk enpartidiktatur utan någon som helst koppling till socialism mer än partiets namn,

 • Anders_S

  Uigurerna och deras organsiationer hävdar att det var polisen som dödade folk. Jag litar nog mer på dem än den tillrättalagda statliga versionen från Kinas regim.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8135203.stm

  Till kina: Jag släppte motvilligt igenom det inlägg med personliga förolämpningar som du skrivit trots attd et bröt mot kommentarsreglerna. Men jag tänker inte släppa igenom fler inlägg (som du ju skrivit) av samma karaktär från dig.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Emil

  /*då jag tog bort den kommentar som denna del av inlägget svarar på, så tog jag bort detta också*/ #AS

  @Anders_S
  Kina hade inte existerat som det är idag om det inte varit för kommunismen, visst, de har gått från en planekonomi till fri marknad och gett folket massor med friheter de inte hade under den renodlade kommunismen, de utför även en hel del socialistiska reformer för att förbättra villkoren för de fattiga i landet. Typiskt vänster folk att ta avstånd från ”den hemska diktaturen” så fort de får friheter och inte är kommunister längre.. för 30 år sedan hyllade vänstern i Sverige det underbara Kina.. att det då mördades folk i större utsträckning än nu brydde man sig inte om, det var ju i kommunismens namn.

 • Anders_S

  Emil: Den vänster jag tillhör har aldrig hyllat Kina. Mina kinesiska kamrater fängslades alla. En del satt mer än 40 år i fängelse. En del bara omkring 25 år. Det vore bra om ni tog reda på fakta innan ni slängde ur er okunniga och oinitierade kommentarer om mina åsikter och vad den vänster jag tillhör står för.

  Kina har vad mig anbelangar alltid varit en diktatur.

  Det är inte socialism att förbättra villkoren för fattiga. Däremot så innebär socialismen att villkoren för fattiga förbättras. Men det hindrar inte att villkoren för fattiga kan förbättras under kapitalismen.

  Fortsatta kommentarer som handlar om socialism/kommunism etc och den historiska synen på Kina hos förvirrade maoister kommer inte att accepteras. De är att betrakta som off-topic.

 • Anders_S

  Återigen: Följ kommentarsreglerna.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

  Källor, trevligt språk, skriv inte off-topic. Och kolla så att jag inte modererat bort det ni försöker svara på.

 • Dette er typisk for et diktatur,ingen forhandlinger og samtaler,men rå makt for å kvele en hver oppisisjon.

 • Matte

  Var är vänsterns krav på sanktioner, bojkott av kinesiska idrottare och utdelning av flygblad till kineser som driver butik i Sverige och tusentals som demonstrerar på gatorna.

  /*off-topic, borttaget*/ #AS

 • Anders_S

  Matte: Du kanske borde kolla upp saker lite bättre innan du skiver nåt:

  http://www.zaramis.nu/blog/2008/03/18/os-bojkott/
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/03/31/uppmaning-till-bojkott/

 • Kristina

  Men herregud människor!
  Hur svårt ska det vara?

  När Anders mycket bra uppmärksammar situationen med de ihjälskjutna demonstranterna så kritiserar ni honom. Förstår ni inte hur bakvänt det blir?

  Var är alla kommentarer som förfasar sig över hotet mot demonstrationsfriheten?

 • Kobolt

  Jag reste i Kina 1988 och fram till Massakern på HFT 1989 var Kina på väg mot att bli ett riktigt öppet land med framtidstro. 1989 vände det och det verkar som regimen fortfarande drivs av maktfullkomlig rädsla. Det är bara misstro mot individens goda egenskaper och tro på kollektivets kontroll som kan föda en sådan regim. Sen har Kina parallellt utvecklat en marknadsekonomi som naturligtvis välkomnas av regimen för det ger ju pengar till landet. Ett märkligt och motsägelsefullt land i högsta grad.

 • Martin

  Kobolt,
  det behövs inte nya ad hoc-teorier om kollektiv och annat trams. Det handlar som vanligt om den härskande eliten, deras intressen och deras rädsla för folket. Det är precis vad som händer i vilken fascistisk stat som helst när folket utmanar maktens elit.

  Kina är dock bra för att de en gång för alla motbevisat den liberala flosklern: Kapitalism = Frihet.

  Vänstern är och har varit konsekventa i sin kritik emot odemokratiska regimer. Det är bara högern som får problem, för de stödjer odemokratiska regimer ibland och ibland inte. Högern är allmänt populistisk, så här lät det när Leijonborg var i Kina för ett tag sedan:

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ollesvenning/article307950.ab

  Detta var medan vänstern öppet kritiserade Kina.

 • Anders_S

  Tiller som kommenterar. En diskussion om Stalin hör inte hemma härt. Den vänster som jag och Martin tillhör har aldrig försvarat Stalin eller liknande diktaurer. Därför så tas anklagelser om sådan saker bort som varande off-topic. Det handlar ju inte heller direkt om uigurernas situation i Kina.

 • Pingback: Våldet från diktaturregimen i Kina fortsätter | Svensson()