Folkliga protester mot kuppmakarna i Honduras

I Honduras fortsätter demonstrationerna mot de militära kuppmakarna och deras odemokratiska regim. Visserligen tilläts inte den folkvalde presidenten Manuel Zelaya återkomma till landet, men trycket mot regimen verkar nu vara så hårt att de inte riktigt vågar trycka ner demonstrationerna totalt med hjälp av extremt våld. Med fortsatta internationella och inhemska protester finns det därför möjlighet att militären i Honduras tvingas ge upp.

Det är i detta ljus USA:s relativa passivitet måste se. Indirekt visar man på olika sätt förståelse för kuppen och i ett annat politiskt läge och med en anan president hade man säkerligen stött kuppen. Nu varken stöder man eller tar avstånd, utan avvaktar utvecklingen.

Lyckas opinionen i världen och i Honduras störta de odemokratiska kuppmakran och återsinsätta den demokratiskt valde Zelaya på posten kommer vi förmodligen se att USA uttlar sitt stöd för Manuela Zelaya och demokrati. Jag misstänker dock att USA komemr att kräva att det inte blir någon folkomröstning om huruvida folk vill ha möjlighet att ta ställning till förädnringar i konstitutionen.

Intressant?
Bloggat: Esbati, Björnbrum,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Olof

    Här är ytterligare ett bidrag till listan över intressanta artiklar om Honduras:

    http://brandr.motpol.nu/?p=141

    Artikeln handlar framförallt om orsakerna bakom kuppen. Ett citat ur artikeln:

    ”Den egentliga orsaken till kuppen kommer sannolikt aldrig att bli rapporterad av ‚Äúsvensk‚Äù media, och knappast heller ens förstådd av så kallade ‚Äújournalister‚Äù. Egentligen handlar inte kuppen om vem som skall vara president, utan om frihandel och hur stort inflytande nordamerikanska kapitalister skall ha över Honduras ekonomi.”