Kränkande kommentarer på bloggar

Vi som har vänsterbloggar brukar få drivor av dem. Om vi inte sätter upp strikta kommentarsregler och modererar våra kommentarer vill säga. Då försvinner de kränkande påhoppen och hoten ganska snabbt. Jag begriper inte varför inte kvinnliga bloggare som exempelvis Carolina Gynning, gör på det viset (eller gnällspiken Marcus Birro för den delen). Fast det är klart, då skulle de inte kunna gå till media och gnälla över hur dåligt behandlade de blir.

Jag misstänker att kvinnor utsätts mer för kränkningar och hot än män. På nätet vill säga. För det märkliga är i verkligheten är det omvänt. Män, speciellt unga män är betydligt mer utsatta än kvinnor. Våld och hot i verkligheten är i huvudsak en sak som utspelas mellan män. Män kränker och hotar män. Däremot är det uppenbar att kvinnor dirskimneras på ett systematiskt vis i verkligheten. Sämre lön för samma jobb (blivit värre med individuella löner enligt de erfarenheter jag har som fackligt aktiv), svårare att gör karriär osv.

En kvinna som dock inte har de problemen i nån större omfattning är Carolina Gynning, hon kommer från relativt priviligierade förhållanden och har alltså tillgång till gammelmedias sidor och program när hon kan och vill uttrycka sig. De flesta kvinnor har inte det och inte heller de flesta män. I det fallet handlar det om klass. Därför kan Gynning lätt pocka på lite uppmärksamhet genom att hävda att hon måste stänga sin blogg på grund av hot, kränkningar och sexism. Fast hon borde göra och borde gjort från början är att ha regler för kommentarer och moderera. De flesta idiotkommentarer försvinner då. Det är en gåta för mig varför hon (och en del andra kvinnor) inte gjort och gör så.

En av de som bidrgait till att skapa en usel, otrevlig och obehgalig jargong på nätet och bloggar är Alex Schulman. Genom hans ofta otrevliga, arroganta, förolämpande sätt att skriva är han en av dem som skapat den miljö där kvinnor utsätts för sexistiska, kränkande och obehgaliga kommentarer. Han har full tillgång till media trots det, från eliten som han ändå kan sägas vara, mediaeliten i alla falla. Kanske borde gammelmedia därför också fundera på sin roll i det här med kränkande kommentarer. Man uppmuntrar ju det genom att ge utrymme till Alex Schulman och hans likar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Kränkande kommentarer på bloggar”

 1. Jag tycker att om man skaffar sig så starka känslomässiga band till internet att det som skrivs där tillåts påverka ens humör och hur man mår, då har det gått för långt. Det är för det mesta exakt detta som de som idiotkommenterar vill åstadkomma, en verklig reaktion hos någon, kändisar som Carolina blir högvilt för dessa. Men hur kan man låta främlingar på internet diktera ens känslor? Har man detta problemet så skall man nog inte använda internet, iaf inte sätta spotlighten på sig själv med en blogg eller liknande.

  Har själv varit en offentlig person på internet genom att administrera en IRC-server i det då största chatt-nätverket. Förföljelse, hot och allmänt provocerande glåpord var en dag som vilken annan. Men inte lät jag det påverka mig och mitt liv, för vem låter en okänd idiot framför en dator NÅGONSTANS påverka en känslomässigt? Gör man det är man inte mogen för uppgiften.

  Kan tänka mig att tjejer får mer grafiska och utstuderade meddelanden skickade till sig än vad jag någonsin fått. Men det är fortfarande som att ta åt sig av något som någon skrivit på väggen i en allmän toalett.

 2. Jag har en person efter mig och som har trackasserat mig under rätt lång tid. Det sjuka är att han är över 40 år. Hur någon i den åldern kan sjunka till en sådana nivå är för mig overkligt. Jag skulle kunna hänga ut honom här med både namn och länk till hans blogg men jag nöjer mig med att skriva hans förnamn som är Mats. Tycker synd om Gynning och andra som får ta emot så mycket skit. Det är de inte värda. Man skulle stänga av kommentarsfunktionen helt och hållet, fast då vinner de dumma och man missar de normala människornas kommentarer.

 3. ”Jag misstänker att kvinnor utsätts mer för kränkningar och hot än män. På nätet vill säga. För det märkliga är i verkligheten är det omvänt. Män, speciellt unga män är betydligt mer utsatta än kvinnor. Våld och hot i verkligheten är i huvudsak en sak som utspelas mellan män. Män kränker och hotar män.”

  Ja, om man bortser från kvinnofridskränkning, sexuellt utnyttjande, våldtäkt, ”hedersmord” etc.

  Män kränker och hotar män, ja. Män kränker och hotar även kvinnor. Du behöver inte glömma bort det.

 4. Dom flesta bloggar är inte lika välbesökta som Gynnings. Dom flesta får bara några få kommentarer, vilket är lätt att hålla reda på. Men får man drivor av kommentarer är det inte alltid lika lätt att sålla. Men det här är en storm i ett vattenglas. Vem bryr sig ifall hon lägger ner sin blogg, eller om hon bloggar överhuvudtaget? Näthat.. pah.. patetiskt.

Kommentarer inaktiverade.