Vänsterextremisters våld

Enligt BRÅ/Säpos rapport så är majoriteten av våldet från vänsterorganisationer lokaliserat till Stockholm (tar man bort Göteborg 2001 försvinner den överrepresentation som också finns för Västra Götaland). En del av detta våld riktas mot Sverigedemokrater. I övriga Sverige har vad jag vet de flesta organisationer övergett strategin om att SD kan besegras genom fysiska attacker på gatorna och jag tror de har gjort det i Stockholm också.

Istället handlar motståndet mot Sverigedemokraterna mer om att visa sitt missnöje var gång de dyker upp, i form av mer massiva motdemonstrationer. Dessa bör naturligtvis vara fredliga och organiseras så att även barnfamiljer och äldre kan vara med, så som skedde i Skellefteå där man ordnade en demonstration mot nazisterna i Svenska Motståndsrörelsen.

Sådan aktioner, kombinerat med en politisk fokusering på klassfrågor, frågor som berör arbetarklassens vardag är detta den effektivaste metoden att bekämpa Sverigedemokraterna. Våld är kontraproduktivt och någto som inte ska användas. Det finns absolut ingen som helst anledning att misshandla Sverigedemokrater, att överfalla människor med brutalt våld. Det fyller inget som helst politiskt syfte idag.

Det finns dock inga som helst belägg för att brott och våld som utförs av vänsterextremister eller autonoma skulle ha ökat. Nyamko Sabuni och Johan Olsson snackar skit helt enkelt. I rapporten från BRÅ/Säpo finns inga jämförelser över tid överhuvudtaget. Jag misstänker att detta faktiskt beror på att sådana siffror helt klart skulle visa en minskning. För det visar de siffror som faktiskt finns.

Inte heller finns det några bevis för att de tre kvinnorna som misstänks för misshandeln mot Kinnunen och hans flickvän har kopplingar till den autonoma vänstern. Nu är det iofs ovidkommande för själva rättegången och straffet som jag ser det). Men det kan vara intressant ändå. Som en belysning av det som rapporteras i rapporten från Brå/Säpo. Men som sagt, det finns inga belägg för att kvinnorna som misstänks för det hela är vänsteraktivister. De kan naturligtvis vara det (ganska troligt i mina ögon), men det vet vi inget om.

Det är också trams att Global Intifada (som inte ens finns) skulle ha något med butiksbränderna i Södertälje att göra. Det har flera gånger avvisats av både polis, de drabbade och Svenska handel. DN sprider falsk information i det fallet. Överhuvudtaget är artikeln i DN full med snömos från den notoriske skitsnackaren och lögnaren, tillika säpoagenten, Johan Olsson.

Och kom ihåg, högerextremisterna står för 70% av de brott som rapporten från Säpo och BRÅ rapporterar. Högerextremisternas våld är framförallt våldsbrott av olika slag coh andra brott rikatde mot enskilda personer, misshandel, grov misshandel, hets mot folkgrupp osv, medans vänsterns vanligaste brott är ordningstörningar, skadegörelse och liknande brott utan personskador.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jimmy Windeskog

  ”I övriga Sverige har vad jag vet de flesta organisationer övergett strategin om att SD kan besegras genom fysiska attacker på gatorna och jag tror de har gjort det i Stockholm också.”

  Som läsare ställer man sig frågan om du medvetet ljuger eller om du är totalt okunnig på ämnet.

 • Daniel

  Sabuni kanske inte tycker att dom högerextrema är högerextrema för hon kanske själv ligger ganska nära dom åsiktsmässigt ibland?

 • Anders_S

  Jimmy: Jag har nog lite mer kontakt med de autonoma än vad du har. Speciellt utanför Stockholm och kanske mer i samtalston än dina kontakter med dem.

 • TB

  Är det så att ”fysiska attacker på gatorna” överges som politisk metod är detta givetvis ett steg i rätt riktning. Upp till bevis blir det nästa år då det är valår och då stor aktivitet kan förväntas från SD då man helt klart ser möjligheten att nå 4 procentsgränsen.

  Alltså, låt oss se …

 • TB

  Daniel:

  Nog måste du inse det patetiska i dett inlägg. Sabuni är invandrare född i exil i Burundi och dotter till en politisk flykting från Kongo-Kinshasa. Hon lär med denna bakgrund inte ha särdeles mycket till övers för främlingsfientlighetens apostlar.

 • Demonstrationerna precis som våldet motverkar helt sitt syfte. Det är som reklam mot spel, eller reklam mot alkohol. Effekten är att det ger mer uppmärksamhet till det man inte vill ska uppmärksammas och därmed ger det mer reklam för SD.

  Det bästa vore förstås att ignorera dem helt och sedan möta dem i debatt när man måste, men bara ta strider man vet man kommer vinna med 90% sannolikhet och aldrig ifall ignorerandet är möjligt.

  Det mest korkade av alla alternativ är att ge mer uppmärksamhet genom att ställa till en massa jävla bråk och ge SD-sympatisörer o dyl folk stryk. Det ska fan till extremvänstern för att tro på sånt våld som legitimt.

 • Men varför skulle Sabuni inte finna det lönsamt karriärmässigt att via populism stödja främlingsfientlighet? Bra pengar att hämta från tankesmedjor och styrelseposter.

 • Anders_S

  Hanna: Ignorera dem försökte man i Danmark och Norge. Det var ännu sämre. Se hur det är där. Där har över 30% av rösterna.

  Modtedemonstrationer motverkar inte sitt syfte tror jag, förutsatt att man är många och att man inte använder våld. Exempel finns från Skellefteå och Vännäs i närliggande tid. Onödigt våld motverkar däremot sitt syfte.

  Debattera med dem ska man inte göra. Man kan hamn i lägen där det är nödvändigt, Men man ska förska isolera dem, men inte ignorera dem. Inte uppmärksammas och inte tillåta dem att ta utrymme för att få uppmärksamhet.

 • Pingback: Vänsterextremisters och högerexxtremisters våld är inte jämförbart | Svensson()

 • Martin

  Hanna,
  det där är en trött gammal klyscha från liberalt håll. Kollektivet, vi individer som utgör samhället påverkar de enskilda i betydligt större omfattning än individerna vill erkänna. Att visa med en demonstration att det är mycket många som inte tolererar och stilla tigande accepterar en viss yttring, det påverkar folk. Det höjer ribban för att folk skall våga öppna truten och haspla ur sig dumheter. Jag inser att detta låter avskyvärt för en liberal, som är insnöad på individen och individualism, men liberaler gör exakt samma sak emot de som inte delar deras uppfattning. Det är ganska hög ribba för att komma med socialistiska funderingar hos en samling liberaler. För grupptryck är verkligt, allt tal om individen till trots.

  Nej, ignorera är helt fel väg att gå, att slå ned på kompisar, bekanta och arbetskamraters så fort de yppar rasistiska eller främlingsfientliga tankar. (Med argument inte våld, självfallet.) Det är verksamt, att med demonstrationer visa hur vi som samhälle ser på sådana åsikter är också verksamt. Nu är det vänsterfolk som ordnar och går på sådana demonstrationer, vilket är synd, om en ännu större enighet kunde visas upp i dessa frågor så skulle SD snart vara ett minne blott.

  Vem som efter en demonstration får mest uppmärksamhet beror på hur liberalerna sedan rapporterar om demonstrationerna. Här gör våldet den absolut största skadan emot saken. Därom är vi rörande överens.

  TB,
  Arklöv kunde omöjligt vara nazist, han är inte ”arier”. Men visst, jag kan hålla med att det är onödigt att försöka få rasism associerat med Sabuni. Men som liberal så fyller vänstern henne med mer skräck än högerextremister, oavsett hur våldsamma de senare är.

 • Pingback: Okunnigheten är stor på Göteborgs Universitet | Svensson()

 • Pingback: Sanningen om vänsterns våld | Svensson()